Štitnjača i osteoporoza: Liječnik otkriva koja je poveznica

Štitnjača i osteoporoza

Zdravlje kostiju važan je dio zdravlja. Kada struktura kosti postane slabija i manje gusta, postoji povećan rizik od prijeloma, što se događa u osteoporozi. To može dovesti do većeg rizika od loma kostiju i prilikom manjeg incidenta kao što su udarac, pad ili spotaknuće.

Rana dijagnoza i liječenje osteoporoze mogu pomoći u zaštiti zdravlja kostiju i smanjiti rizik od loma kosti. Prijelomi povezani s osteoporozom najčešće se javljaju u kuku, zapešću ili kralježnici.

Kost je živo tkivo koje se neprestano razgrađuje i zamjenjuje. Osteoporoza se javlja kada stvaranje nove kosti ne prati gubitak stare kosti. Obično nema simptoma u ranim fazama gubitka koštane mase, ali nakon što kosti oslabe zbog osteoporoze, znakovi i simptomi uključuju:

  • bol u leđima, uzrokovana slomljenom kosti u kralježnici
  • gubitak visine tijekom vremena
  • pognuto držanje
  • učestale neočekivane prijelome kostiju.

Prijelomi kostiju, osobito kralježnice ili kuka, najozbiljnije su komplikacije osteoporoze. Prijelomi kuka često su uzrokovani padom i mogu dovesti do invaliditeta, pa čak i povećanog rizika od smrti unutar prve godine nakon ozljede.

U nekim slučajevima može doći do prijeloma kostiju kralježnice čak i ako osoba nije pala. Kosti koje čine kralježnicu, zvane kralješci, mogu oslabiti do točke kolapsa, što može rezultirati bolovima u leđima, gubitkom visine i pogrbljenim držanjem prema naprijed.

Osteoporoza je uobičajena kod osoba starijih od 50 godina. Stručnjaci procjenjuju da polovica žena i četvrtina muškaraca starija od 50 godina ima osteoporozu.

Studije su otkrile da jedna od tri odrasle osobe starije od 50 godina koje nemaju osteoporozu imaju određeni stupanj smanjene gustoće kostiju (osteopenija). Osobe s osteopenijom imaju rane znakove osteoporoze. Ako se ne liječi, osteopenija može postati osteoporoza.

U nastavku saznajte kako su povezani štitnjača i osteoporoza.

poremećaj štitnjače može utjecati na čvrstoću kostiju
FOTO: Shutterstock

Štitnjača i osteoporoza

Kost je živo tkivo, a u procesu poznatom kao “pregradnja kostiju” kost se razgrađuje i izgrađuje. Ovaj uravnotežen proces neophodan je za održavanje kostiju zdravim i u dobrom stanju. Promjenu kostiju kontroliraju mnogi čimbenici, uključujući hormon tiroksin koji proizvodi štitnjača.

Poremećaji štitnjače mogu utjecati na količinu tiroksina koja cirkulira u tijelu, što može utjecati na pregradnju kostiju. Tijekom dugog razdoblja to može utjecati na čvrstoću kostiju, što dovodi do povećanog rizika od osteoporoze i prijeloma kosti.

Pretjerano aktivna štitnjača (hipertireoza)

Hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše tiroksina. Gravesova bolest je najčešći oblik hipertireoze, koja pogađa više žena nego muškaraca. Previše tiroksina može ubrzati pregradnju kostiju.

Ako količina proizvedene nove kosti ne može držati korak s količinom razgrađene, kosti postupno postaju slabije. Ako se uzrok hipertireoze ne liječi, a razina tiroksina ostaje visoka dulje vrijeme, povećava se rizik od razvoja osteoporoze.

Slabo aktivna štitnjača (hipotireoza)

Osobe s hipotireozom ne mogu proizvesti dovoljno hormona štitnjače. Žene su češće pogođene nego muškarci. Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotova bolest. Liječenje jodom ili operacija štitnjače, koja se često koristi za liječenje hipertireoze, također može dovesti do hipotireoze.

Hipotireoza sama po sebi ne uzrokuje slabost kostiju.

Međutim, osobe s hipotireozom često moraju uzimati lijekove (levotiroksin) kako bi nadomjestile hormone štitnjače koje ne mogu same proizvesti. Ako je doza lijeka previsoka tijekom duljeg razdoblja, razina tiroksina u tijelu će se povećati i može doći do gubitka koštane mase. Zbog toga je važno redovito provjeravati razinu tiroksina da bi se utvrdilo da se uzima u odgovarajućoj dozi.

Svjetski fan osteoporoze

Svjetski dan osteoporoze, koji se obilježava 20. listopada svake godine, skreće pozornost na ovu bolest. Pod sloganom “Recimo ne krhkim kostima“, ovogodišnja kampanja nastojat će stati na kraj inerciji oko zdravlja kostiju pozivajući ljude svih dobi da cijene i štite svoje kosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Osteoporosis. (2024). Mayo Clinic.
  2. Say no to fragile bones this World Osteoporosis Day. (2024). International Osteoporosis Foundation.
  3. Thyroid Conditions and Bone Health. Healthy Bones Australia.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu