Spavate na leđima? To bi moglo povećati rizik od ove bolesti

spavanje na leđima

Svatko ima omiljeni položaj za spavanje. Neki pojedinci preferiraju spavanje na boku, dok drugi spavaju na trbuhu ili na leđima. Prethodne studije povezivale su spavanje u ležećem položaju s nekoliko potencijalnih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog tlaka i opstruktivne apneje u snu, što ga čini nepoželjnim za trudnice ili one koji pate od noćnog gastroezofagealnog refluksa.

Nedavna studija predstavljena na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove udruge 2024. identificirala je moguću vezu između spavanja na leđima i neurodegeneracije. Međutim, ovo istraživanje tek treba proći recenziju.

Istraživanje položaja spavanja

Ova nova studija temelji se na ranijim istraživanjima koja su nastojala utvrditi vezu između položaja spavanja i neurodegenerativnih bolesti. Studija iz siječnja 2019. je pokazala da je provođenje više od dva sata noću u ležećem položaju povezano s povećanim rizikom od neurodegenerativnih poremećaja.

Za ovo istraživanje znanstvenici su regrutirali sudionike s blagim kognitivnim oštećenjem, progresivnom supranuklearnom paralizom, poremećajem Parkinsonovog spektra i demencijom uzrokovanom Alzheimerovom bolešću, uz kontrolnu skupinu.

Procijenili su sudionike kod kuće koristeći Sleep Profiler, uređaj koji je razvio Advanced Brain Monitoring, kako bi izmjerili broj sati provedenih u spavanju u ležećem položaju.

Daniel J. Levendowski, predsjednik i suosnivač Advanced Brain Monitoringa i glavni autor studije, za Medical News Today je objasnio da Sleep Profiler prikuplja podatke o devet ključnih biomarkera spavanja koji pomažu identificirati vjerojatnost specifičnih neurodegenerativnih stanja. Neurolozi ili stručnjaci za medicinu spavanja mogu zatražiti studiju Sleep Profiler.

Usto, Levendowski je spomenuo uređaj za noćnu smjenu, dizajniran za sprječavanje spavanja u leđima kako bi pomogao u upravljanju apnejom u snu.

Vibrira kada se otkrije da osoba spava, čime potiče korisnike da promijene položaj.

Nalazi o trajanju spavanja na leđima

Na kraju studije Levendowski i njegov tim, koji je uključivao istraživače s institucija poput Kalifornijskog sveučilišta San Francisco i klinike Mayo, otkrili su da sudionici s neurodegenerativnim stanjima provode više od dva sata noću spavajući u ležećem položaju, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ovo otkriće sugerira jaku vezu između spavanja u ležećem položaju i neurodegeneracije kod Alzheimerove bolesti, poremećaja Parkinsonovog spektra i blagog kognitivnog oštećenja.

Levendowski je primijetio da se neurotoksini proizvedeni tijekom dana čiste iz mozga tijekom spavanja (proces koji se naziva glimfatički klirens). Taj klirens počinje opadati oko srednje dobi, 15 – 20 godina prije nego što rani kognitivni simptomi neurodegeneracije postanu očiti.

nova studija je otkrila moguću vezu između spavanja na leđima i neurodegeneracije
FOTO: Shutterstock

Rizici spavanja na leđima

Levendowski je izjavio da spavanje na leđima može biti manje učinkovito za čišćenje neurotoksina u usporedbi sa spavanjem na boku, zbog razlika u protoku krvi od mozga do srca. Nadalje, apneja se pogoršava kod osoba koje spavaju na leđima, što dovodi do poremećaja sna i pridonosi nakupljanju neurotoksina.

Stoga bi produljeno spavanje u ležećem položaju moglo spriječiti čišćenje neurotoksina, što u konačnici povećava rizik od neurodegeneracije.

Uspostavljanje veze

Dok studija predstavlja uvjerljivu povezanost između spavanja u ležećem položaju i neurodegeneracije, Levendowski je naglasio da ne potvrđuje uzročnost. Čimbenici kao što su nedostatak sna, neadekvatno trajanje sna i neliječena apneja u snu također igraju značajnu ulogu u dugoročnom riziku od neurodegenerativnih bolesti.

Dodao je da dok se spavanje na leđima često smatra boljim za potporu kralježnice, spavanje na boku također može biti udobno i korisno za zdravlje mozga s pravim jastucima ili nadmadracima.

Dr. Daniel Truong, neurolog i medicinski direktor Instituta za neuroznanost Truong, za Medical News Today je ponovio potrebu za daljnjim istraživanjem. Istaknuo je da studija ne pokazuje dovodi li spavanje u ležećem položaju do neurodegeneracije ili osobe s takvim stanjima prirodno imaju tendenciju spavati na leđima zbog problema s pokretljivošću.

Predložio je da bi se ove informacije trebale integrirati u širi razgovor o zdravlju mozga, posebno za pacijente sa stanjima poput apneje.

Davanje prioriteta zdravom spavanju i izboru načina života

Za one koji su zabrinuti kako položaj spavanja može utjecati na rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, dr. Truong je istaknuo važnost kvalitete sna i cjelokupnog načina života, uključujući prehranu i tjelovježbu.

Napomenuo je da neke nove studije pokazuju da spavanje na boku može poboljšati sposobnost mozga da čisti otpadne tvari, što potencijalno smanjuje rizik od neurodegenerativnih bolesti, iako su potrebni snažniji dokazi prije nego što se preporuče određeni položaji za spavanje.

Također je savjetovao konzultacije s liječnikom za personalizirane procjene navika spavanja, posebno za pojedince s faktorima rizika za neurodegenerativne bolesti. Naposljetku, naglasio je da, iako je koncept položaja spavanja koji utječe na zdravlje mozga intrigantan, održavanje dobre higijene spavanja i zdravog načina života važniji su za smanjenje rizika od takvih stanja

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Seladi-Schulman, J. (2024). Can sleeping on your back increase your risk for Alzheimer’s disease? Medical News Today.
  2. Sunday-319 – Head Position During Sleep: Potential Implications for Patients with Neurodegenerative Disorders. (2024). Alzheimer’s Association International Conference (AAIC).
  3. Levendowski, D. J. i sur. (2019). Head Position During Sleep: Potential Implications for Patients with Neurodegenerative Disease. J. Alzheimers Dis., 67(2): 631–638. 

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu