Izlaganje hladnoj ili vrućoj vodi je ljekovito! Evo pet popularnih tehnika

Terapija toplinom, osim što nudi ugodu, ima i kardiovaskularne dobrobiti slične vježbanju, pospješujući protok krvi i smanjujući tjeskobu

Vjerojatno ste se susreli s modernim 10-sekundnim videozapisima na društvenim mrežama u kojima osoba u dobroj formi i kupaćem kostimu gleda u kameru prije nego što s očiglednim entuzijazmom uroni u ledenu vodu. No, trebate li slijediti taj primjer?

Uranjanje u vodu, u svojim različitim oblicima, nudi brojna ljekovita svojstva.

Više od polovice našeg tijela sastoji se od vode, što naglašava važnost održavanja hidratacije.

Nedavna istraživanja pokazuju da uranjanje u vodu može ublažiti bol u mišićima, potaknuti opuštanje i poboljšati cirkulaciju, među ostalim dobrobitima, prema dr. Judy Ho, izvanrednoj profesorici na Sveučilištu Pepperdine.

Osjetilno iskustvo uranjanja u vodu olakšava svjesnost i utječe na više tjelesnih sustava, uključujući kardiovaskularne, respiratorne i endokrine funkcije, objašnjava dr. Bruce Becker, dr. med., klinički profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington.

Evo pet popularnih tehnika uranjanja u vodu.

Uranjanje u hladnu vodu

Preliminarne studije pokazuju da uranjanje u hladnu vodu može smanjiti krvni tlak, poboljšati raspoloženje i ublažiti depresiju, vjerojatno zbog smanjenja upale i stimulacije živca vagusa. Međutim, uranjanje u ledenu vodu može izazvati reakciju šoka, povećavajući rizik od kardiovaskularnih problema i utapanja. Postupno uranjanje i umjerenost ključni su za smanjenje rizika.

Vruća kupka

Terapija toplinom, osim što nudi ugodu, ima i kardiovaskularne dobrobiti slične vježbanju, pospješujući protok krvi i smanjujući tjeskobu. Sesija od oko 30 minuta u vodi od 38 °C može dovesti do poboljšanja kardiovaskularnog sustava, dok kraće trajanje izaziva opuštanje i poboljšanje raspoloženja.

Brzo uranjanje lica u hladnu vodu aktivira parasimpatički živčani sustav, potičući opuštanje
FOTO: Shutterstock

Uranjanje lica u ledenu vodu

Brzo uranjanje lica u hladnu vodu aktivira parasimpatički živčani sustav, potičući opuštanje. Ova tehnika iskorištava brojne živce na licu za brz odgovor. Međutim, udobnost nikada ne smije biti ugrožena, a alternativne metode poput hladnih obloga mogu postići slične učinke.

Kupka za stopala

Namakanje stopala u toploj kupki ne samo da je ugodno, već također može pomoći u upravljanju snom i ublažavanju boli utječući na regulaciju tjelesne temperature.

Plivanje

Plivanje nudi kardiovaskularne dobrobiti i poboljšava cirkulaciju krvi zahvaljujući hidrostatskom tlaku. Plivanje u hladnoj vodi, iako postaje sve popularnije, zahtijeva oprez zbog povezanih rizika. Kada se prakticira na siguran način, može ponuditi zdravstvene prednosti slične uranjanju u hladnu vodu, uključujući ublažavanje simptoma kod žena u menopauzi.

U konačnici, prihvaćanje nelagode, bilo uranjanjem u hladnu vodu ili tjelovježbom, može pridonijeti cjelokupnom zdravlju i prilagodbi.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Spiker, T. (2024). Why Immersion in Very Cold or Hot Water Can Be So Healthy. WebMD.
  2. Esperland, D. i sur. (2022). Health effects of voluntary exposure to cold water – a continuing subject of debate. Int. J. Circumpolar Health, 81(1): 2111789.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu