Stiže jednostavan test pomoću kojeg će se moći brzo identificirati razne vrste raka? Znanstvenici su došli do velikog otkrića

razvoj testa krvi ili sline mogao bi omogućiti brže otkrivanje raka u ranim fazama

U 2020. globalno je dijagnosticirano približno 19,3 milijuna novih slučajeva raka, a projekcije sugeriraju da će ta brojka porasti na 28,4 milijuna do 2040. godine. Rano otkrivanje i liječenje raka značajno poboljšava ishode, potičući kontinuirano istraživanje novih metoda za brzu identifikaciju.

Baveći se ovim izazovom, istraživači sa Sveučilišta Göteborg u Švedskoj nedavno su otkrili da strukturne promjene u molekulama šećera, poznatim kao glikani, unutar stanica raka mogu pomoći u određivanju specifičnih vrsta raka.

Potencijalna primjena umjetne inteligencije (AI) u iskorištavanju ovog istraživanja za razvoj testa krvi ili sline za otkrivanje raka je put koji obećava, kao što je navedeno u njihovoj studiji objavljenoj u Cell Reports Methods.

Glikani mogu pomoći u određivanju specifičnih vrsta raka

Glikani, molekule šećera povezane s proteinima i mastima u tijelu, podliježu promjenama u stanicama raka zbog mutacija, upala i sustavnih stanja povezanih s tumorima. Dr. Daniel Bojar, glavni autor i suradnik viši predavač bioinformatike na Sveučilištu u Göteborgu, naglašava nedovoljno istražen potencijal rigorozne statističke analize u razumijevanju ovih sustavnih promjena u glikanima.

Glikani mogu pomoći u određivanju specifičnih vrsta raka
FOTO: Shutterstock

Istraživači su se usredotočili na rak želuca, kože, jetre, prostate, debelog crijeva i jajnika, koristeći novu metodu utemeljenu na umjetnoj inteligenciji za analizu glikanskih podstruktura. Ovaj pristup otkrio je varijacije u glikanskim substrukturama koje odgovaraju različitim vrstama raka.

Glikani, budući da su prisutni na lako dostupnim mjestima kao što su slina ili krv, nude mogućnost daljinskog praćenja tumora bez invazivnih biopsija.

Obećavajući rezultati

Dok se studija usredotočila na specifične vrste raka, dr. Bojar predviđa potencijalnu primjenjivost testa na druge vrste raka, a razvoj testa krvi ili sline mogao bi omogućiti brže otkrivanje raka u ranim fazama. Minimalno invazivna priroda uzoraka krvi ili sline također olakšava kontinuirano praćenje ponovnog izbijanja liječenog tumora.

Gledajući unaprijed, istraživači planiraju prikupiti više podataka o raku, posebno iz uzoraka sline pacijenata oboljelih od raka pluća, kako bi poboljšali svoje rezultate. Cilj im je razviti testove temeljene na identificiranim markerima raka, koristeći proteine koji vežu glikan za brza i ekonomična mjerenja. Dr. Bojar procjenjuje da bi do validacije ovih testova na kliničkim uzorcima moglo doći idućih 4 – 6 godina.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Lundstrøm, J. i sur. (2023). Decoding glycomics with a suite of methods for differential expression analysis. Cell Reports Methods, 3(12): 100652.
  2. Pelc, C. (2023). Could an easy saliva test help diagnose different types of cancer in the future? Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu