Bolesti po krvnim grupama: Jeste li A, B, AB ili 0? Evo kojim ste zdravstvenim tegobama izloženiji

Bolesti po krvnim grupama

Ljudsko tijelo složen je sustav s različitim čimbenicima koji utječu na njegovo cjelokupno zdravlje. Jedan intrigantan aspekt koji je privukao pažnju posljednjih godina je veza između krvne grupe i zdravlja.

U nastavku saznajte koje su češće bolesti po krvnim grupama.

Bolesti po krvnim grupama

Dok je krvna grupa odavno prepoznata po svojoj važnosti u transfuziji krvi i transplantaciji organa, također može igrati ulogu u određivanju osjetljivosti na određena zdravstvena stanja.

Kardiovaskularno zdravlje

Pojedinci s krvnom grupom 0 mogu se utješiti činjenicom da je njihova podložnost koronarnoj bolesti srca niža.

Obrazloženje iza ovog fenomena ostaje nejasno, a neki stručnjaci teoretiziraju da druge krvne grupe mogu pokazivati više razine kolesterola i povećane količine proteina povezanog sa zgrušavanjem.

Zdravlje želuca

Krvne grupe A, AB i B suočene su s većim rizikom od raka želuca u usporedbi s grupom 0. Osobito osobe s krvnom grupom A sklonije su raku želuca, što je potencijalno povezano s većom prevalencijom infekcije Helicobacter pylori (H. pylori) – bakterije koja se nalazi u želucu i uzrokuje upale i čireve.

Krvne grupe A, AB i B suočene su s većim rizikom od raka želuca u usporedbi s grupom 0
FOTO: Shutterstock

Rak gušterače

Osobe s krvnim grupama A, AB ili B mogu imati povećan rizik od raka gušterače. Molekule prisutne u crvenim krvnim stanicama tipa A i B podržavaju rast bakterije H. pylori u crijevima, potencijalno povećavajući osjetljivost na rak gušterače.

Odgovor na stres

Tjelesne razine kortizola, povezane s odgovorom na stres, obično su više kod osoba s krvnom grupom A. Posljedično, upravljanje stresnim situacijama može se pokazati većim izazovom za osobe s ovom krvnom grupom.

Otpornost na malariju

Krvna grupa 0 može ponuditi određenu zaštitu protiv malarije, bolesti koja se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Pričvršćivanje parazita koji uzrokuje malariju na krvne stanice tipa 0 navodno je teže.

Peptički ulkusi

Peptički ulkusi, bolne ranice u sluznici želuca ili gornjeg crijeva, češće se opažaju kod osoba s krvnom grupom 0.

Venska tromboembolija (VTE)

Osobe s krvnim grupama A, B ili AB suočene su s većim rizikom od venske tromboembolije (VTE), stanja u kojem se krv zgrušava u dubokim venama, potencijalno prelazeći u pluća.

Dugovječnost

Vjerojatnost produženja životnog vijeka veća je za osobe s krvnom grupom 0, a stručnjaci to pripisuju smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

nekoliko studija ukazuje na potencijalnu vezu između malog broja zdravih jajnih stanica i krvne grupe 0 kod žena
FOTO: Shutterstock

Čimbenici plodnosti

Dok krvna grupa ne može predvidjeti trudnoću, nekoliko studija ukazuje na potencijalnu vezu između malog broja zdravih jajnih stanica i krvne grupe 0 kod žena. Za razumijevanje ove povezanosti potrebna su daljnja istraživanja.

Dijabetes tipa 2

Čini se da je dijabetes tipa 2 češći kod osoba s krvnim grupama A i B, iako razlozi iza te korelacije ostaju nejasni, što zahtijeva dodatna istraživanja.

Rizik od moždanog udara

Osobe s krvnom grupom AB mogu se suočiti s povećanim rizikom od moždanog udara, potencijalno zbog veće sklonosti zgrušavanju u usporedbi s drugim krvnim grupama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ellis, R. R. (2022). How Your Blood Type Can Affect Your Health. WebMD.
  2. Berberović, L. i sur. (2004). Impact of ABO blood groups on the fertility of different parental pairs. Bosn J Basic Med Sci., (4): 19–24.  

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu