Kolači s ananasom: Osvježavajući i lagani, a olakšat će i probavu! Imamo 6 sočnih recepata, a za neke vam ne treba ni pećnica

Kolači s ananasom

Ananas je jedno od najrasprostranjenijih tropskih voća na svijetu pa se tako i kod nas dobro udomaćio. Potječe iz Južne Amerike, a u Europu su ga donijeli španjolski istraživači oko 16. stoljeća. 

Pored određenih vitamina i minerala, ananas je bogat enzimima koji olakšavaju probavu, točnije sadrži enzim bromelain. Taj enzim dolazi i u obliku dodatka prehrani, no uvijek prednost dajemo cjelovitoj i svježoj hrani.

ananas je bogat enzimima koji olakšavaju probavu
FOTO: Shutterstock

Ananas konzumiramo kao svjež ili konzerviran. Osim što ga rado jedemo u voćnim salatama ili kupovima, na meniju kao desert mogu se naći i kolači s ananasom. Osvježavajući i lagani voćni kolači pravi su izbor deserta tijekom toplijih mjeseci, a kako ananas sadrži enzime, sama probava je olakšana. 

Kolači s ananasom – recepti 

Iako ćemo za kolače možda prije izabrati konzervirani ananas, imajte na umu ako vodite računa o unosu šećera da bi svježi ananas mogao biti bolji izbor. Kolači od ananasa dolaze u laganim kombinacijama s drugim sastojcima poput jogurta, pudinga ili petit keksa. 

Ako ne želite paliti pećnicu, moguće je napraviti i kolač od ananasa koji se ne peče. Uvijek možete napraviti manje kalorične kolače tako da klasični šećer zamijenite eritritolom. Nutritivno bogatije verzije dobit ćete korištenjem integralnog brašna, brašna od orašastih plodova i sl. 

Jednostavni kolač s ananasom
FOTO: Shutterstock

Jednostavni kolač s ananasom

Za početak radimo klasičan recept za sočni kolač od ananasa s glazurom od šećera i soka od ananasa.

Podsjećamo, uvijek možete naći alternativu svakom sastojku za manje kaloričnu ili nutritivno bogatiju verziju. 
Sastojci:
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica šećera
  • pola šalice omekšalog maslaca
  • pola šalice mlijeka
  • 450 g svježeg ili konzerviranog ananasa
  • 1 šalica šećera ili eritritola u prahu 
  • 2 jušne žlice soka ananasa
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica vanilin šećera.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako da ga obložite papirom za pečenje. 
  2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, sol, prašak za pecivo i šećer.
  3. Potom dodajte jaja, maslac, vanilin šećer i mlijeko te sjedinite smjesu
  4. Prelijte polovicu smjese u kalup za pečenje, a potom naslažite kriške ananasa. 
  5. Ponovite postupak još jednom te pecite oko 30 minuta
  6. U međuvremenu pripremite glazuru tako da pomiješate šećer u prahu sa sokom ananasa i prelijte preko kolača. 
Kolač od ananasa i jogurta
FOTO: Shutterstock

Kolač od ananasa i jogurta

Iako su kolači nešto što jedemo zbog zadovoljstva, u ovom slučaju radimo nešto dobro. Ananas koji sadrži enzime i jogurt, koji pak sadrži dobre bakterije, odličan su spoj koji će olakšati probavu teže hrane poput kolača

Sastojci:
  • 1 šalica brašna
  • pola šalice šećera
  • pola šalice jogurta
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 450 g ananasa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje tako da ga obložite papirom za pečenje. 
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo i šećer.
  3. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, maslinovo ulje, jaje i ekstrakt vanilije. 
  4. Dodajte mokre sastojke u suhe i sjedinite smjesu
  5. U tijesto umiješajte ananas, a potom smjesu prelijte u kalup. 
  6. Pecite oko 30 minuta. 
sočni kolač od ananasa
FOTO: Shutterstock

Božanstvene ananas kocke 

Ako želite sočni kolač od ananasa, prozračan i lagan, onda su ove božanstvene ananas kocke dobar odabir. Od vrlo jednostavnih i lako dostupnih sastojaka napravit ćemo kolač koji se topi u ustima

Sastojci za biskvit:
  • 1/4 šalice višenamjenskog brašna (duple)
  • 1 šalica granuliranog šećera
  • 350 g ananasa iz konzerve (neocijeđenog)
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
  • pola šalice vrhnja za šlag 
  • 1 pakiranje instant pudinga od vanilije
  • 350 g ananasa iz konzerve (neocijeđenog) 
  • maraskino višnje (za dekoraciju). 
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C i namastite kalup za pečenje. 
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i sodu bikarbonu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte jaja, ananas koji ste prethodno zgnječili i ekstrakt vanilije.
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke, a zatim prelijte smjesu u kalup za pečenje i pecite oko 30 minuta
  5. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a potom pripremite nadjev
  6. Izmiksajte vrhnje za šlag i ostavite ga sa strane. 
  7. Ananas pomiješajte s instant pudingom, a potom ga sjedinite sa šlagom. 
  8. Prelijte nadjev preko kolača i po želji dekorirajte maraskino višnjama.
  9. Kolač izrežite na kocke i poslužite. 
Kolač od ananasa i petit keksa
FOTO: Shutterstock

Kolač od ananasa i petit keksa

Za one koji ne žele paliti pećnicu dok su vani ljetne temperature, evo recepta za kolač od ananasa koji se ne peče. Sve sastojke lako možete nabaviti i u maloj trgovini pa je ovaj recept idealan kada nemate puno izbora

Sastojci:
  • 450 g konzerviranog ananasa (sačuvajte sok)
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 200 g petit keksa
  • 100 g šećera u prahu 
  • 10 g želatine u prahu
  • sušeni ananas ili kokosovi listići za dekoraciju (opcionalno). 
Priprema
  1. Izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag. 
  2. U drugoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje s ananasom iz konzerve koji ste prethodno ocijedili. 
  3. Želatinu u prahu razmutite u malo vode pa dodajte smjesi od kiselog vrhnja. 
  4. Postepeno umiješajte šlag u smjesu s kiselim vrhnjem i sjedinite smjesu
  5. Na dno posude posložite jedan red petit keksa pa preko prelijte smjesom. Ponovite postupak još jednom. 
  6. Kolač stavite u hladnjak, najbolje preko noći.
  7. Po želji ukrasite sušenim ananasom ili kokosovim listićima. 
Kolač od ananasa i pudinga
FOTO: Shutterstock

Kolač od ananasa i pudinga

Za one kojima je važna dekoracija i lijepo serviranje, a žele kolač od ananasa koji se ne peče, idealan je recept s pudingom u čaši. Osim toga, ovaj kolač u čaši topi se u ustima. 

Sastojci:
  • 450 g ananasa iz konzerve (sačuvajte sok)
  • 100 g pudinga od vanilije
  • 500 ml biljnog napitka ili mlijeka
  • 200 g piškota
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 2 jušne žlice eritritola (ili 2 čajne žličice šećera)
  • svježa menta za dekoraciju
  • kriške ananasa za dekoraciju. 
Priprema
  1. Pripremite puding od vanilije prema uputstvima koristeći 500 ml mlijeka. 
  2. Izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom ili eritritolom u čvrsti šlag.
  3. Piškote umočite u sok od ananasa iz konzerve, a potom ih stavite na dno čaše. 
  4. Na piškote stavite malo pudinga od vanilije, potom komadiće ananasa iz konzerve te na kraju šlag. 
  5. Ponovite postupak dok ne stignete do vrha čaše. 
  6. Ostavite čaše s kolačem da se malo ohlade u hladnjaku.
  7. Ukrasite svježom mentom i kriškama ananasa. 
Biskvitni kolač od ananasa
FOTO: Shutterstock

Biskvitni kolač od ananasa 

U slučaju da tražite još jedan jednostavni kolač od ananasa, ne možete pogriješiti s biskvitnim kolačem. Sve što trebate je pripremiti tijesto i u njega umiješati ananas

Sastojci:
  • 450 g konzerviranog ananasa (ocijeđenog)
  • 200 g omekšalog maslaca 
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 300 g brašna
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 100 ml mlijeka ili biljnog napitka.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite kalup za pečenje promjera oko 22 cm. 
  2. Pomiješajte omekšali maslac sa šećerom u pjenastu smjesu.
  3. Potom dodajte jedno po jedno jaje, miješajući nakon svakog dodanog jajeta. 
  4. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, sol i prašak za pecivo. 
  5. Dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem i jajima istovremeno ulijevajući mlijeko ili biljni napitak. Sjednite u glatku smjesu.
  6. U dobivenu smjesu umiješajte ekstrakt vanilije i polovicu ananasa. 
  7. Prebacite tijesto u kalup za pečenje, a potom po tijestu rasporedite ostatak ananasa. 
  8. Kolač pecite oko 45 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu