Ljetni kolač sa svježim sirom: Bez previše pripreme i kalorija! Imamo 5 laganih i osvježavajućih recepata

Ljetni kolač sa svježim sirom

Dok u čokoladnim i malo težim kolačima uživamo tijekom zime, ljeti rado jedemo nešto lagano i osvježavajuće. Osim sladoleda, ponekad želimo pojesti i kolač. Tijekom ljeta je najbolji kolač od sira jer sa sobom nosi i proteine i nije toliko kaloričan. 

Donosimo nekoliko recepata za ljetni kolač sa svježim sirom, a vi odaberite onaj za čiji recept imate sastojke kod kuće ili vam se jednostavno jede.

Ljeti želimo nešto brzo, lagano i ukusno bez previše pripreme i truda. 
Brzi kolač sa sirom
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač sa sirom 

Za ovaj jednostavni kolač sa svježim sirom ne treba vam nikakvo znanje. Ako ste početnik u pripremi kolača, ovaj recept je idealan za vas.

Kombinacija osnovnih sastojaka za skoro svaki kolač izvući će iz ovog kolača maksimum. 

Sastojci:

  • 250 g kremastog sira
  • 200 g mljevenih keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 2 čajne žličice vanilin šećera
  • sezonsko voće za ukrašavanje. 

Priprema

  1. Kekse usitnite u blenderu ili ih stavite u plastičnu zip vrećicu te usitnite valjkom.
  2. Mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem. 
  3. Smjesu od keksa utisnite u kalup promjera oko 20 cm.
  4. U zdjeli pomiješajte sir, vanilin šećer i šećer do glatke teksture. 
  5. U drugoj zdjeli izmiksajte šlag. 
  6. Šlag lagano umiješajte u smjesu od sira, a potom dobivenu smjesu prelijte preko podloge od keksa. 
  7. Ostavite kolač u hladnjaku oko tri sata da se stisne.
  8. Kada je kolač ohlađen, ukrasite ga sezonskim voćem po želji. 
Biskvitni kolač sa sirom
FOTO: Shutterstock

Biskvitni kolač sa sirom 

Za ovaj recept trebat će vam malo više vremena. Sastojci su jednostavni, lako se pravi, a dok se ovaj kolač peče, paralelno stignete napraviti i druge stvari ili odmoriti.

Sastojci za biskvit:

  • 150 g glatkog brašna (možete polovicu brašna zamijeniti nutritivno bogatijim brašnom)
  • 150 g šećera 
  • 4 jaja
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml ulja
  • 50 ml biljnog napitka ili mlijeka
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja

Priprema

  1. Izmiksajte jaja, šećer ili eritritol i vanilin šećer dok ne dobijete smjesu. 
  2. U smjesu od jaja dodajte mlijeko ili biljni napitak te ulje i sjedinite. 
  3. Brašno prosijajte pa dodajte u smjesu od jaja zajedno s praškom za pecivo i soli. Sjedinite u glatku smjesu. 
  4. Pripremite kalup promjera oko 22 cm, pobrašnite ga i u njega prelijte dobivenu smjesu za biskvit. Poravnajte površinu smjese u kalupu. 
  5. Pripremite nadjev tako da u zdjeli pomiješate sir, šećer ili eritriol i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. 
  6. Prelijte nadjev preko biskvita i pecite u pećnici na 180 °C oko 45 minuta
  7. Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a onda ga izvadite iz kalupa. 
Fini kolač od sira i pudinga
FOTO: Shutterstock

Fini kolač od sira i pudinga 

Spoj sira, pudinga i najfinijeg bobičastog ljetnog voća zvuči osvježavajuće, a cijeli kolač se brzo priprema bez paljenja pećnice. Osim što se topi u ustima, iznimno je vizualno privlačan i doći će kao pravo iznenađenje nakon ljetnog ručka. 

Sastojci:

  • 540 g graham keksa
  • 225 g krem ili svježeg sira
  • 2 paketa pudinga od vanilije
  • 1 šalica hladnog mlijeka (podijeljena napola)
  • 340 g vrhnja za šlag
  • 3 šalice bobičastog voća (možete izabrati samo maline ili jagode)
  • pola šalice borovnice 
  • 60 g bijele čokolade (u komadićima).

Priprema

  1. U zdjeli sjedinite puding i sir, potom umiješajte mlijeko pa vrhnje za šlag.
  2. Na dno posude stavite jedan sloj keksa i na rubove posude (izlomite kekse po potrebi). 
  3. Prelijte dio smjese preko keksa pa dodajte voće. 
  4. Ponovite postupak još dva puta tako da dobijete tri sloja. 
  5. Ostavite kolač u hladnjaku da se ohladi. 
  6. Kada je kolač spreman za posluživanje, otopite bijelu čokoladu i prošarajte ga te je vaš ljetni kolač sa svježim sirom spreman za uživanje. 
Brzi kolač od sira i griza
FOTO: Shutterstock

Brzi kolač od sira i griza 

Kao djeca rado smo jeli griz, no ova namirnica odlično se uklapa i u recepte sa svježim sirom. Kroz samo nekoliko osnovnih sastojaka spremite kolač i iznenadite svoje ukućane.

Dodatak jogurta učinit će ovaj kolač prozračnim i laganim. 

Sastojci:

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g griza
  • 100 g šećera ili eritritola
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml jogurta
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ribana limunova korica

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte sir, griz, šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu
  2. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u šlag
  3. Polagano dodajte jogurt u smjesu od sira i sjedinite pa dodajte i prašak za pecivo. 
  4. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjka u smjesu od sira.
  5. Pripremite kalup promjera oko 20 cm i pobrašnite ga.
  6. Izlijte smjesu u kalup.
  7. Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta. 
Sočni kolač sa sirom i mangom
FOTO: Shutterstock

Sočni kolač sa sirom i mangom

Ako želite uložiti malo više vremena i truda te dobiti pravi ljetni kolač sa svježim sirom, ovaj recept je za vas. Kombinacija manga i limete bit će neodoljiva i vrlo osvježavajuća. 

Sastojci za koru:

  • pola šalice izmrvljenih graham keksa
  • 2 čajne žličice šećera
  • 5 čajnih žličica otopljenog maslaca
  • 3/4 šalice sjeckanog kokosa (zaslađenog).

Sastojci za nadjev:

  • 1 svježi zreli mango
  • 3 čajne žličice soka limete
  • 2 čajne žličice kore limete
  • 225 g (krem) sira (sobne temperature)
  • 1/3 šalice šećera
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • pola šalice kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.

Sastojci za glazuru:

  • 1 svježi zreli mango
  • 2 čajne žličice soka limete
  • 2 čajne žličice soka limuna
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 2 čajne žličice šećera

Sastojci za šlag:

  • 2/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
  • 2 čajne žličice šećera u prahu
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • listići kokosa

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Pomiješajte usitnjene kekse i otopljeni maslac i utisnite u kalup.
  3. Pecite podlogu 10 minuta, a zatim je ostavite sa strane da se ohladi. 
  4. Mango ogulite i narežite ga.
  5. U blender dodajte mango i sok od limete te izblendajte. 
  6. U zdjeli izmiksajte sir pa dodajte šećer i miksajte, a potom dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. 
  7. U smjesu od sira dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije, koricu limete i izblendani mango te sjedinite. 
  8. Prelijte nadjev od manga i sira preko kore. 
  9. Obložite kalup folijom, dno i rubove, te ga stavite u posudu za pečenje u koju ste prethodno ulili vruću vodu. 
  10. Stavite pažljivo kolač u zagrijanu pećnicu na 160 °C i pecite oko 60 minuta. 
  11. Nakon što je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a nakon toga stavite ga u hladnjak na još barem šest sati. 
  12. Pripremite glazuru tako da ogulite mango i dodate ga narezanog u blender sa sokom limuna i limete te izblendajte ga do glatke teksture. 
  13. Po želji dobiveni pire od manga procijedite kroz cjedilo. 
  14. U lončiću pomiješajte šećer i kukuruzni škrob pa dodajte nekoliko jušnih žlica pirea od manga. 
  15. Kuhajte smjesu na laganoj vatri pa dodajte preostali pire od manga. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok smjesa ne počne ključati. Nakon toga smjesu maknite s vatre i ostavite da se ohladi. 
  16. Na kraju pripremite šlag tako da u izmiksani šlag dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i izmiksajte. 
  17. Pripremljeni šlag ulijte u vrećicu za ukrašavanje i napravite rub oko kolača. 
  18. U sredinu kolača ulijte nadjev od manga i lopaticom spojite s rubovima šlaga. 
  19. Po želji ukrasite kolač listićima kokosa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu