Zdrava torta od mrkve: Nemojte biti skeptični! Ova će vas slastica oboriti s nogu! Imamo 3 brza i sočna recepta

Zdrava torta od mrkve

Kada ste prvi put čuli za tortu od mrkve, sigurno ste napravili određenu grimasu ili ste se pitali kako to može biti ukusno. No, više se puta potvrdilo da na prvi pogled nespojivo bude i vrlo ukusno. 

Zdrava torta od mrkve je zapravo nutritivno bogatija torta koja će vas zasititi, zadovoljiti želju za slatkim i oduševiti vas jednostavnom pripremom.  

Kada ne znate što biste s viškom mrkvi, napravite ukusnu tortu.
Zdrava torta od mrkve i naranče
FOTO: Shutterstock

Zdrava torta od mrkve i naranče 

Veganska torta od mrkve, badema i naranče raspametit će sladokusce, ali i one skeptične. Umjesto veganskih, slobodno koristite klasične sastojke. 

Sastojci:

Sastojci za kremu:

  • 150 g maslaca 
  • 200 g šećera u prahu 
  • korica 1 naranče 
  • 40 ml aquafabe.

Sastojci za karamel umak:

  • 80 g sitnog šećera
  • 60 g kokosovog vrhnja
  • grubo sjeckani bademi 
  • 1 naranča narezana na kriške. 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i papirom za pečenje obložite kalup
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte biljni napitak s jabučnim octom te ostavite sa strane.
  3. U u drugoj (velikoj) zdjeli pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine i narančinu koricu. 
  4. Dodajte mokre sastojke, pomiješajte pa dodajte ribanu mrkvu i sjedinite tijesto, ali nemojte previše miješati. 
  5. Tijesto prelijte u kalup i potresite ga kako bi nestali mjehurići. Pecite ga oko 25 – 30 minuta. 
  6. Dok se tijesto peče, pripremite karamel umak. Otopite šećer miješajući na laganoj vatri dok ne poprimi zlatnu boju.
  7. Dodajte kokosovo vrhnje i maslac te nastavite miješati
  8. Pripremite kremu tako da maslac pomiješate s narančinom koricom i sjedinite. Dodajte šećer u prahu te aquafabu. 
  9. Biskvit prerežite na dva dijela, punite kremom te prelijte umakom. 
Zdrava torta od mrkve i jabuke
FOTO: Shutterstock

Zdrava torta od mrkve i jabuke 

Ribana mrkva i jabuka dat će sočnost svakom biskvitu. Ova brza torta od mrkve i svega nekoliko sastojaka lako se priprema i odlična je za one koji prvi put rade ovu slasticu. 

Sastojci:

  • 150 g ili 2 ribane jabuke
  • 1 ribana mrkva 
  • 125 g glatkog brašna
  • 1 i pol čajna žličica praška za pecivo 
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 1 jaje
  • 3 jušne žlice mlijeka
  • 80 g grožđica.

Priprema

  1. Pomiješajte ribane jabuke i mrkvu, dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet i jaje i umutite.
  2. Dodajte mlijeko dok ne dobijete mekanu strukturu. 
  3. Zatim dodajte grožđice i ručno umiješajte. 
  4. Kalup obložite papirom, prebacite tijesto u kalup i pecite na 180 °C oko 50 minuta
Torta od mrkve i mascarponea
FOTO: Shutterstock

Torta od mrkve i mascarponea 

Najsočnija torta od mrkve sadrži glazuru od krem sira i mascarponea. Iako je u pitanju veći broj sastojaka, ovu sočnu tortu vrijedi napraviti i počastiti svoje goste ili ukućane. 

Sastojci:

  • 2 šalice višenamjenskog brašna 
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 2 čajne žličice sode bikarbone 
  • pola čajne žličice soli
  • 2 šalice šećera
  • 1/3 šalice ulja
  • 3 jaja sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 
  • 450 g ribane mrkve
  • 1 šalica sjeckanih oraha 
  • 1 šalica grožđica.

Sastojci za mascarpone glazuru:

  • 350 ml mascarponea sobne temperature 
  • 120 ml krem sira sobne temperature
  • 2 šalice prosijanog slastičarskog šećera
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C. Pripremite dva kalupa promjera 20 cm i obložite ih papirom. 
  2. U zdjeli prosijajte brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol te ostavite sa strane. 
  3. Mikserom istucite šećer, ulje i jaja pa dodajte ekstrakt vanilije.
  4. Zatim dodajte suhe sastojke. 
  5. U drugoj zdjeli pomiješajte grožđice, mrkvu, orahe i jednu jušnu žlicu brašna.
  6. Potom dodajte tijesto lopaticom. 
  7. Tijesto podijelite u dva kalupa i pecite oko 40 minuta. Provjerite je li tijesto pečeno čačkalicom.
  8. Za to vrijeme pripremite glazuru tako da mikserom izmiksate mascarpone, krem sir, šećer i ekstrakt vanilije miksajući oko dvije minute do pjenaste teksture. 
  9. Premažite biskvit kremom. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu