Sočna i brza čokoladna torta: Lagana, a topi se u ustima! Imamo recepte za svaku priliku, a dva su bez brašna

Sočna i brza čokoladna torta

Čokoladna torta glavna je okosnica gotovo svakog rođendana, a ona s čokoladnom glazurom izaziva zazubice. Donosimo nekoliko recepata za čokoladne torte koje, osim u posebnim prilikama, možete pripremiti i kad vam se jede nešto slatko ili želite iznenaditi svoje ukućane. Naime, sočna i brza čokoladna torta san je svakog sladokusca.

Jednostavna čokoladna torta od koje ne može jednostavnije
FOTO: Shutterstock

Jednostavna čokoladna torta od koje ne može jednostavnije

Većinu sastojaka za ovu čokoladnu tortu imate kod kuće, a možete je napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji. 

Sastojci:

  • 2 šalice višenamjenskog brašna 
  • 2 šalice šećera (možete kombinirati steviju i šećer)
  • 3/4 šalice kakaa u prahu (bez šećera)
  • 1 šalica mlijeka ili biljnog napitka
  • 2 jaja 
  • 1 šalica vruće vode
  • 2 čajne žličice praška za pecivo 
  • 2 čajne žličice sode bikarbone 
  • pola šalice suncokretovog ili kokosovog ulja 
  • 1 čajna žličica soli 
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije. 

Sastojci za glazuru:

  • pola šalice omekšalog maslaca 
  • pola šalice kakaa u prahu 
  • 4 šalice prosijanog šećera u prahu ili eritrita
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 350 °C.
  2. Uljem poprskajte dva kalupa za pečenje promjera 23 cm. 
  3. Pomiješajte brašno, šećer ili steviju, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  4. Umiješajte mlijeko ili biljni napitak, jaja, ulje i ekstrakt vanilije do glatke smjese. 
  5. Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe za pečenje, pecite oko 30 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li biskviti pečeni. 
  6. Kad je biskvit pečen, ostavite da se ohladi, a za to vrijeme napravite glazuru.
  7. Pomiješajte sve sastojke za glazuru dok ne dobijete glatku smjesu pa je razdijelite u dva jednaka dijela
  8. Biskvit stavite na stalak i premažite ga jednom polovicom glazure. Dodajte drugi biskvit, a potom i drugu polovicu glazure. 
Sočna i brza čokoladna torta bez šećera, glutena i laktoze
FOTO: Shutterstock

Sočna i brza čokoladna torta bez šećera, glutena i laktoze

Za ovaj vam recept treba svega nekoliko sastojaka, a ne sadrži šećer, gluten i mliječne proizvode. Zbog toga je idealna za sve one koji su intolerantni ili alergični na uobičajene sastojke u tortama.

Sastojci:

  • pola šalice višenamjenskog brašna bez glutena
  • 1 šalica eritrita 
  • 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu 
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • pola čajne žličice soli 
  • 1 čajna žličica jabučnog octa
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 
  • 6 jušnih žlica kaše od jabuke 
  • 1 šalica vode

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Obložite kalup promjera 20 cm papirom za pečenje. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, eritrit, kakao, sodu bikarbonu i sol.
  4. Dodajte ekstrakt vanilije, jabučni ocat i jabučnu kašu te promiješajte.
  5. Zatim dodajte vodu i miješajte dok se ne sjedini. 
  6. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup i pecite oko 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen. 
  7. Prije posluživanja, ohladite tortu. 

Pročitajte članak “Čokoladna torta bez brašna – recept bez glutena,laktoze i bijelog šećera“.

Lagana čokoladna torta
FOTO: Shutterstock

Lagana čokoladna torta s espressom

Teško je odlučiti koja bi to bila najbolja čokoladna torta na svijetu. Svatko ima svoj ukus, a u čokoladi uživamo jer podiže i raspoloženje. Ova lagana čokoladna torta priprema se bez brašna.

Sastojci:

  • 115 g neslanog maslaca
  • 170 g tamne čokolade (nasjeckane) 
  • 135 g granuliranog šećera ili eritrita
  • 2 čajne žličice espresso praha
  • 4 jaja sobne temperature
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 30 g nezaslađenog kakao praha
  • prstohvat soli
  • pola čajne žličice praška za pecivo

Sastojci za mocha šlag:

  • 1 čajna žličica espresso praha
  • 1 čajna žličica tople vode
  • 240 ml vrhnja za šlag 
  • oko 10 g eritrita.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu 175 °C. 
  2. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. 
  3. Maslac narežite na komadiće kako bi se ravnomjerno rastopio. Potom dodajte sjeckanu čokoladu. Ove sastojke možete otopiti i u mikrovalnoj pećnici. 
  4. Umiješajte eritrit, espresso i ekstrakt vanilije.
  5. Zatim umutite jaja i sjedinite smjesu
  6. Dodajte kakao, sol i prašak za pecivo. 
  7. Rasporedite smjesu u kalup za pečenje.
  8. Pripremite tzv. pećnicu na paru. U posudu za pečenje ulijte do pet centimetara vode i stavite je na donju rešetku, a biskvit na srednju rešetku. Zatvorite vrata pećnice. Ovo će omogućiti da torta bude sočna. 
  9. Pecite biskvit oko 30 minuta, a čačkalicom možete provjeriti je li pečen.
  10. Kada je pečen, pustite ga da se ohladi
  11. Za to vrijeme pripremite mocha šlag. Najprije pomiješajte vodu i espresso prah, a potom mikserom umutite ostale sastojke. 
  12. Šlag rasporedite preko čokoladne torte. Kao što smo naveli – sočna i brza čokoladna torta!
Kremasta čokoladna torta
FOTO: Shutterstock

Kremasta čokoladna torta s bademovim brašnom i bundevom

Najbolja čokoladna torta na svijetu možda se krije pod ovim receptom. Iako neobične kombinacije sastojaka, ova brza čokoladna torta raspametit će vas svojim bogatim okusom. 

Sastojci:

  • 1 šalica bademovog brašna
  • 2/3 šalice kakao praha bez šećera
  • pola čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica sode bikarbone 
  • 1 šalica pirea od bundeve
  • 4 umućena jaja
  • pola šalice javorovog sirupa 
  • pola šalice otopljenog kokosovog ulja 
  • 1 šalica maslaca od badema 
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 
  • 3/4 šalice sjeckane čokolade.

Priprema

  1. U posudi pomiješajte bademovo brašno, kakao, sol i sodu bikarbonu.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte pire od bundeve s jajima dok smjesa ne postane glatka. 
  3. Dodajte javorov sirup, maslac od badema, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Sjedinite smjesu do glatke konzistencije
  4. Dodajte suhe sastojke mokrim i sjedinite. Ubacite komadiće čokolade, a dio čokoladnih komadića sačuvajte za kasnije. 
  5. Smjesu rasporedite u kalup promjera 23 cm i pecite oko 25 minuta
  6. Kada je torta pečena, posipajte je ostalim komadićima čokolade. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu