Prehlade kod djece: Događaju se 6 – 10 puta godišnje! Evo koji su simptomi, što ako je prisutna i temperatura te kako liječiti

Prehlade kod djece

Obična prehlada (infekcija gornjeg dišnog sustava) jedna je od najčešćih bolesti kod djece i odraslih. Svake godine većina djece imat će najmanje 6 – 10 prehlada. Djeca koja pohađaju vrtić imat će ih u prosjeku više. Prehlade se nakon 6. godine života obično rjeđe pojavljuju. Veća vjerojatnost pojave prehlade kod djece je tijekom jeseni i zime kada cirkuliraju respiratorni virusi koji je uzrokuju.

Česte prehlade kod djece – što stoji u pozadini?

Sva djeca su u opasnosti od prehlade i imaju veću šansu od odraslih zaraziti se prehladom zbog:

  • slabiji imunološki sustav – djetetov imunološki sustav nije tako jak kao kod odrasle osobe kada je u pitanju borba protiv virusa
  • zimska sezona – većina respiratornih bolesti događa se tijekom jeseni i zime, kada su djeca u zatvorenom prostoru gdje je prisutno više klica; vlažnost pada tijekom ovog razdoblja, što čini prostor u nosu više suhim i predstavlja veći rizik od infekcije
  • škola ili vrtić – prehlade se lako šire kada su djeca međusobno u bliskom kontaktu
  • kontakt usta-ruke – djeca će vjerojatno dodirnuti oči, nos ili usta bez pranja ruku; to je najčešći način prijenosa zaraze.
Važno je znati da se virusi mogu širiti predmetima, poput igračaka, koje je netko dodirnuo, a zaražen je
FOTO: Getty Images

Prehlade kod djece – prijenos

Prehlade se događaju kada virus infiltrira sluznicu nosa i grla. Može ih uzrokovati više od 200 različitih virusa, ali većina prehlada je uzrokovana rinovirusima. Da bi došlo do prehlade, dijete mora stupiti u kontakt s nekime tko je zaražen. Virus prehlade može se širiti:

  • zrakom – kada osoba s prehladom kiše ili kašlje, male količine virusa mogu ići u zrak; ako dijete udiše taj zrak, virus će se zalijepiti na sluznicu nosa i pokrenuti infekciju
  • izravnim kontaktom – to znači da dijete dodiruje zaraženu osobu; prehlada se lako širi među djecom; to je zato što često dodiruju nos, usta i oči, a zatim dodiruju druge ljude ili predmete; važno je znati da se virusi mogu širiti predmetima, poput igračaka, koje je netko dodirnuo, a zaražen je.

Pročitajte članak “Respiratorni sincicijski virus ili RSV: Krivac za više od 60.000 smrtnih slučajeva kod djece svake godine! Zaraziti se mogu i odrasli! Uočite simptome na vrijeme“.

Simptomi prehlade kod djece

Simptomi prehlade počinju unutar 1 – 3 dana nakon što je dijete bilo u kontaktu s virusom prehlade. Ako se pitate koliko traje prehlada kod djece, najčešće je to oko tjedan dana, ali može potrajati i do dva tjedna.

Simptomi mogu biti drugačiji za svako dijete. Prehlada kod male djece može uključivati sljedeće simptome:

Simptomi prehlade kod djece
FOTO: Getty Images

Starija djeca mogu imati:

Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti ako se dijete prehladi uključuju:

Kako liječiti prehladu kod djece
FOTO: Getty Images

Kako liječiti prehladu kod djece?

Ne postoji specifični lijek za prehladu. Većina djece se sama oporavi od prehlade. Kad je u pitanju virusna prehlada kod djece, antibiotici ne djeluju protiv virusnih infekcija, pa se ni ne propisuju. Umjesto toga, liječenje prehlade kod djece je usmjereno na olakšavanje simptoma dok bolest ne prođe. Ovo možete učiniti za brži oporavak kad nastupe prehlade kod djece:

  • dajte djetetu puno tekućine, kao što su voda, otopine elektrolita, sok od jabuke i topla juha; to pomaže u sprječavanju gubitka tekućine (dehidracija)
  • pobrinite se da se dijete odmori
  • ako je djetetu začepljen nos, isprobajte sprejeve za nos s fiziološkom otopinom, možete ih kupiti bez recepta, a sigurni su za djecu
  • držite dijete podalje od duhanskog dima; dim će pogoršati iritaciju nosa i grla
  • koristite lijekove za simptome koji su pogodni za djecu; za smirenje kašlja ili spuštanje visoke temperature postoje lijekovi u obliku sirupa ili lizalica
  • držite dijete kod kuće dok ne bude bez temperature 24 sata
  • noću koristite ovlaživač zraka u sobi djeteta kako biste olakšali disanje.

Razmislite o posjetu pedijatru ako dijete ima:

  • temperaturu 38,5 °C ili višu koja se ne spušta na normalnu razinu uz snižavanje temperature (oblozi, kupke, lijekovi)
  • simptomi koji traju više od 10 dana
  • poteškoće s disanjem.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Colds in children. (2005). Paediatrics & Child Health, 10(8): 493–495.
  2. Common Cold in Children. Stanford Medicine.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu