Kako pravilno osušiti voće i povrće u dehidratoru?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ukoliko ste tek kupili dehidrator ili razmišljate da kupite jedan, bilo bi dobro da se informirate o tome kako pravilno osušiti voće i povrće u njemu. Postupak dehidracije vrlo je jednostavan, a jedini dio posla koji vi trebate obaviti je priprema voća i povrća i podešavanje željene temperature.
Postupak dehidracije sastoji se od sljedećih koraka:
- Odaberite kvalitetno povrće i voće za sušenje. Voće i povrće koje je natrulo i nije svježe nije dobar izbor za sušenje i treba ga ukloniti, jer može pokvariti okus.
- Povrće i voće dobro operite. Ukoliko nije organsko, očistite ga od pesticida (pročitajte ovdje kako).
- Isjeckajte povrće i voće na tanke kriške (što tanje kriške, vrijeme sušenja je kraće).
- Ukoliko želite da voće poput jabuke ili kruške sačuva prirodnu boju tijekom sušenja, možete ga premazati tankim slojem limunovog soka.
- Prije sušenja, po povrću ili voću možete posuti začine (na primjer, na kriške jabuke možete posuti cimet, a na kriške rajčice morsku sol ili sušeni bosiljak).
- Kriške povrća i voća posložite na prostor za sušenje u dehidratoru, vodeći računa da ne “pretrpate”, budući da to usporava vrijeme sušenja.
- Zatvorite dehidrator, podesite željenu temperaturu i uključite ga. Različito povrće i voće treba različito vrijeme sušenja, no prosječno vrijeme je od 8-12 sati.
- Na kraju procesa sušenja, provjerite je li povrće i voće dovoljno suho tako što ćete izvaditi jednu krišku iz dehidratora, pričekati da se oladi, te provjerite prstima suhoću. Ukoliko nije suho, ponovo uključite dehdrator na kratko vrijeme.
- Sušeno voće treba se potpuno ohladiti prije nego što ga spremite za čuvanje.
- Pohranite sušeno voće ili povrće u papirne vrećice, staklene tegle ili plastične kutije sa poklopcem, i čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom i tamnom mjestu.
Ukoliko su pravilno pohranjeni, sušeno voće i povrće najbolje je iskoristiti u roku od jedne godine od dana sušenja (što je sasvim dovoljno do naredne sezone). Više o prednostima sušenja voća i povrća u dehidratoru možete pročitati ovdje.
Ukoliko ste na sirovoj prehrani, onda bi vas moglo zanimati kojih to šest uređaja mogu znatno olakšati vrijeme pripreme sirove sirove hrane u kuhinji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: