Pivo i prostata: Saznali smo kakve veze imaju omiljeno alkoholno piće i muška žlijezda važna za plodnost! Evo što to znači za konzumaciju

Pivo i prostata

Alkohol se smatra rizičnim faktorom za razvoj mnogih bolesti, no konzumacija u umjerenoj količini može imati povoljan utjecaj na zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanja tijekom godina pokušavaju naći konkretnu vezu između vrste pića i mjere alkohola koja je dobra i granice kada postaje loša za čovjeka, no rezultati su često nejasni i zahtijevaju daljnje razmatranje. 

Veza između unosa alkohola i zdravlja prostate, odnosno ona kojom su povezani pivo i prostata, također nije crno-bijela. U nastavku slijedi kratki prikaz nekoliko istraživanja i njihovih zaključaka u vezi unosa piva i alkohola te zdravlja prostate.

Znanstvenici iz Oregona došli su do zaključka da sastavni dio piva, ksantohumol, ima zaštitnu ulogu u prevenciji protiv raka prostate i benigne hiperplazije prostate
FOTO: Shutterstock

Pivo i prostata – ksantohumol

Tijekom istraživanja koje se bavilo time kako su povezani pivo i prostata znanstvenici iz Oregona došli su do zaključka da sastavni dio piva, ksantohumol, ima zaštitnu ulogu u prevenciji protiv raka prostate i benigne hiperplazije prostate. Ksantohumol, koji pripada skupini biljnih spojeva naziva “flavonoidi”, također može potaknuti programiranu staničnu smrt, koja igra ulogu u prevenciji raka, jer je nekontrolirana reprodukcija stanica način na koji se stanice raka šire. 

Emily Ho, glavna znanstvenica na ovom projektu, objasnila je to ovako:

Dodavanje ksantohumola u staničnu kulturu blokira signal proteina i djeluje na usporavanje rasta benigne hiperplazije prostate i malignih stanica raka prostate.

Testosteron je glavni pokretač rasta stanica raka prostate, a ksantohumol blokira djelovanje testosterona te na taj način smanjuje rast tumorskih stanica.

I dalje traju dodatna istraživanja u vezi ovog spoja s obzirom na to da je ovaj rezultat postignut u laboratorijskim uvjetima, ali ksantohumol daje nadu u borbi protiv raka prostate.

Pročitajte članak “Posljedice alkohola na organizam: Jednom kad ste oštetili organe, povratka nema! Nutricionistica otkriva detalje“.

Umjeren unos alkohola povezan je s 35 % smanjenom vjerojatnošću za pojavu benigne hiperplazije prostate
FOTO: Shutterstock

Alkohol i prostata – prijatelji ili ne?

Prekomjerna konzumacija alkohola je nezdrava i treba je obeshrabriti. S druge strane, što je s umjerenim unosom alkohola, poput čaše crnog vina na dan? Je li umjereni unos alkohola koristan ili štetan za prostatu, ili nijedno od toga? Dr. J. Kellogg Parsons, profesor Odjela za urološku onkologiju u Sveobuhvatnom centru za rak u Kaliforniji, pokušao je odgovoriti na to pitanje za UrologyTimes:

Za rak prostate čini se da je odgovor – ni jedno ni drugo. Velik broj studija i nekoliko metaanaliza nisu uspjeli pronaći dosljedne obrasce umjerene konzumacije alkohola s rizikom od raka prostate. Iako su neke studije primijetile, ovisno o dozi, skromno povećane rizike od incidentne bolesti, druge nisu. Ostali su došli do dvojakih rezultata.

Što se tiče benignog povećanja prostate, profesor navodi da istraživanja zasad pokazuju kako alkohol ima pozitivne učinke na pojavu iste. Umjeren unos alkohola povezan je s 35 % smanjenom vjerojatnošću za pojavu benigne hiperplazije prostate

Potencijalni razlog krije se u činjenici da je umjereni unos alkohola također povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Budući da pretilost, metabolički sindrom i kardiovaskularne bolesti povećavaju rizik od benignog povećanja prostate, moguće objašnjenje je da alkohol pozitivno djeluje kroz blagotvorne učinke na kardiovaskularno zdravlje.

Rano pijenje alkohola podiže rizik za nastanak karcinoma prostate
FOTO: Shutterstock

Rano pijenje alkohola podiže rizik za nastanak karcinoma prostate

Muškarci koji su pili najmanje sedam pića tjedno u dobi 15 – 49 godina imali su više od tri puta veću vjerojatnost za razvoj agresivnog raka prostate od muškaraca koji nisu pili, prema objavljenim rezultatima. Trenutna konzumacija alkohola nije bila povezana s rizikom od raka prostate.

U priopćenju za javnost dr. Emma Allott, docentica na Odjelu za prehranu na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu, rekla je sljedeće:

Naši rezultati mogu objasniti zašto su prethodni dokazi koji povezuju unos alkohola i rak prostate donekle pomiješani. Moguće je da učinak alkohola dolazi iz cjeloživotnog unosa ili iz unosa ranije u životu, a ne alkoholnih obrazaca u vrijeme postavljanja dijagnoze raka prostate.

Allott je dodala:

Prostata je organ koji brzo raste tijekom puberteta pa je potencijalno osjetljiviji na kancerogenu izloženost tijekom adolescentskih godina.

Znanstvenici su zaključili da ovi podaci daju uvid u čimbenike rizika od razvoja raka prostate općenito i koliko ranije u životu izloženost može biti važna i da to treba uzeti u obzir pri analizi rizika od raka prostate.

Povišene razine PSA mogući su pokazatelj raka prostate
FOTO: Shutterstock

Alkohol i PSA

U studiji objavljenoj u International Journal of Cancer znanstvenici su ispitivali ulogu alkohola i vezu s antigenom specifičnim za prostatu (PSA) i rizikom od raka prostate. Povišene razine PSA mogući su pokazatelj raka prostate, iako razine mogu biti abnormalno visoke i iz drugih razloga, poput prisutnosti prostatitisa, povećane prostate ili drugih čimbenika.

Istraživači su otkrili nešto veći rizik od raka prostate među ljudima koji konzumiraju više alkohola, no također su primijetili dokaze o nižim razinama PSA povezanima s povećanjem konzumacije alkohola. To znači da može biti teže otkriti rak prostate pomoću razine PSA među muškarcima koji konzumiraju više alkohola.
Resveratrol u crnom vinu blagotvorno utječe na određene procese koji su povezani s razvojem raka prostate
FOTO: Shutterstock

Vino i prostata

Rezultati metaanalize studija koje su istraživale povezanost unosa vina i zdravlja prostate pokazuju da ne postoji jaka povezanost između umjerene konzumacije vina (do jedne čaše dnevno) i raka prostate.

Pet studija također je razdvojilo crno i bijelo vino u svojim analizama. Za bijelo vino pronađen je blago povećan rizik od raka prostate. Međutim, za crno vino rezultati pokazuju zaštitni učinak. Potrebno je više istraživanja kako bi se dodatno istražio taj zaštitni mehanizam.

Moguće objašnjenje leži u činjenici da vino općenito može biti manje štetno od ostalih alkoholnih pića zbog širokog raspona bioaktivnih kemijskih komponenti. Resveratrol dolazi iz kožice crvenog grožđa tijekom proizvodnog procesa. Ima zaštitni učinak jer blagotvorno utječe na određene procese koji su povezani s razvojem raka prostate, kao što su rast stanica, smrt stanica i oštećenje DNA. Crno vino sadrži oko dva grama resveratrola po litri, što je 10 puta više nego u bijelom vinu.

Umjerena konzumacija žestice povezana s povećanim rizikom od raka prostate
FOTO: Shutterstock

Žestoka alkoholna pića i prostata

Studija koja je uključivala više od 7.600 muškaraca koji su diplomirali na Harvardu otkrila je da konzumacija piva i vina nije povezana s povećanim rizikom od raka prostate, ali da je umjerena konzumacija žestice povezana s istim, i to s vjerojatnošću 61 – 67 %. 

Što se tiče konzumacije piva, ali i alkohola općenito, i povezanosti sa zdravljem prostate, treba se držati umjerenosti. Umjerena konzumacija alkohola znači unos jedne čaše piva od 0,33 l, jedne čaše vina od 0,1 l ili jedne žestice od 0,33 l na dan. Tako ćete biti najsigurniji da ne škodite svojem zdravlju (prostate) prekomjernim unosom alkohola.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu