Tiramisu u čaši: Desert za 10 minuta! Tradicionalni, bez jaja, voćni, čokoladni – imamo sve recepte!

Tiramisu u čaši

Tiramisu u čaši odličan je desert za serviranje malenih, individualnih porcija omiljenog deserta obitelji ili gostima. Osim što se ne peče, tiramisu u čašama gotov je za 10 – 20 minuta, čime postaje idealni brzi kolač bez pečenja.

Možete ga poslužiti u malim čašama, zdjelicama za sladoled ili ukrasnim staklenkama.

Čaše za tiramisu možete i dodatno ukrasiti vrpcama. U nastavku vam donosimo četiri različita recepta s kojima biste trebali dobiti 4 – 6 malih tiramisua u čašama.

Tiramisu u čaši - recept
FOTO: Shutterstock
Tiramisu u čašama
FOTO: Shutterstock

Tiramisu u čaši – recept koji poštuje tradiciju

Za početak tradicionalni recept za tiramisu, ali u manjoj verziji. Kava koju koristite u ovom, ali i svim drugim receptima mora biti crna kava, neovisno na koji način pripravljena, npr. instant kava, turska kava ili espresso. Liker je u svim receptima opcionalan – možete koristiti liker od kave, rum ili amaretto, ili ga pak u potpunosti izbaciti.

Sastojci:

  • 3/4 šalice kave
  • 1 jušna žlica likera
  • 4 jušne žlice šećera
  • 2 jaja
  • 250 g mascarpone sira
  • 12 piškota
  • kakao prah za posipanje.

Priprema

  1. Pomiješajte dvije jušne žlice šećera i liker (ako ga koristite) s kavom i pustite da se ohladi.
  2. Odvojite bjelanjak od žumanjka i stavite ih u dvije odvojene zdjele. 
  3. Mikserom umutite bjelanjke dok ne dobijete snijeg od bjelanjaka.
  4. Pomiješajte ostatak šećera (dvije jušne žlice) sa žumanjcima, a potom tu smjesu pomiješajte s mascarpone sirom. 
  5. Nježno pomiješajte snijeg od bjelanjaka sa smjesom žumanjaka i mascarpone sira.
  6. Sada je vrijeme da složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kavu te, po potrebi, prelomite na način da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama – umočite ih u kavu, po potrebi prelomite da prilagodite čaši te posložite na vrh kreme. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
  7. Stavite tiramisu u čašama u hladnjak na barem četiri sata.
  8. Prije serviranja posipajte vrh tiramisua kakao prahom.
Tiramisu u čaši bez jaja
FOTO: Shutterstock

Tiramisu u čaši bez jaja

Ovaj tzv. lažni tiramisu u čaši ne sadrži jaja koja tradicionalno idu u tiramisu, što ga čini pogodnim za osobe koje izbjegavaju jaja ili za one koji su ih zaboravili kupiti.

Sastojci:

  • 1 šalica (240 ml) kave
  • 2 jušne žlice likera
  • 1 šalica (240 ml) vrhnja za šlag
  • pola šalice (60 g) šećera u prahu
  • 1 čajna žličica vanilinog ekstrakta
  • 1 šalica (225 g) mascarpone sira
  • 12 – 18 piškota
  • kakao prah za posipanje.

Priprema

  1. Ako koristite liker od kave, pomiješajte ga s kavom i ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Umutite vrhnje za šlag zajedno sa šećerom i vanilinim ekstraktom dok ne dobijete šlag. Nježno pomiješajte šlag s mascarpone sirom.
  3. Sada je vrijeme da složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kavu te, po potrebi, prelomite na način da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama – umočite ih u kavu, po potrebi prelomite da prilagodite čaši te posložite na vrh kreme. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
  4. Stavite tiramisu u čašama u hladnjak na barem četiri sata.
  5. Prije serviranja posipajte vrh tiramisua kakao prahom.
Tiramisu s jagodama u čaši
FOTO: Shutterstock

Tiramisu s jagodama u čaši

Tiramisu u čaši s jagodama malo je drugačija verzija klasičnog tiramisua, a posebno je pogodan za ljeto, kada voćna komponenta daje pravo osvježenje. Voćni tiramisu u čaši možete prilagoditi vašim preferencijama te odabrati neko drugo voće, kao što su maline ili borovnice. 

Ovaj recept manje je kaloričan od tradicionalnih recepata iz razloga što je mascarpone sir pomiješan s grčkim jogurtom.

Ako želite da ovaj zdravi tiramisu u čaši ima još manje masti, mascarpone sir možete zamijeniti ricotta sirom.

Sastojci:

  • 300 g jagoda
  • 3 i pol jušne žlice šećera
  • sok jednog limuna
  • 250 g mascarpone sira
  • 250 g grčkog jogurta
  • 8 piškota
  • 1 čajna žličica vanilinog ekstrakta
  • 1/3 šalice (100 ml) kave
  • 2 jušne žlice likera
  • kakao prah za posipanje.

Priprema

  1. Izblendajte jagode s jednom i pol jušnom žlicom šećera i malo limunovog soka. Ako želite, ostavite par jagoda sa strane za dekoraciju. Izblendanu smjesu stavite u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.
  2. Mikserom pomiješajte mascarpone, grčki jogurt, dvije jušne žlice šećera, jednu jušnu žlicu limunovog soka i vanilin ekstrakt.
  3. Pomiješajte kavu i liker, ako koristite potonji.
  4. Sada je vrijeme da složite tiramisu u čaše. Na dno prvo stavite malo smjese od jagoda. Potom kratko umočite piškotu u kavu te, po potrebi, prelomite na način da stane u odabranu čašu. Nakon reda piškota stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak – prvo jagode, pa piškote i na kraju krema. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
  5. Stavite tiramisu u čašama u hladnjak na barem četiri sata.
  6. Prije serviranja posipajte vrh tiramisua kakao prahom i dekorirajte s nekoliko kriški jagoda.
Čokoladni tiramisu u čaši
FOTO: Shutterstock

Čokoladni tiramisu u čaši

Ovaj čokoladni tiramisu u čaši oduševit će sve ljubitelje čokolade i one koji su u potrazi za malo drugačijim tiramisu receptom.

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade
  • 250 g mascarpone sira
  • 1/2 šalice vrhnja za šlag
  • 1 i pol jušna žlica likera
  • 2 čajne žličice vanilinog ekstrakta
  • 1 šalica kave
  • 6 piškota
  • kakao prah za posipanje.

Priprema

  1. Otopite tamnu čokoladu, a potom pomiješajte četvrtinu mascarpone sira s otopljenom čokoladom. Kada ste dobro izmiješali, pomiješajte smjesu s ostatkom mascarpone sira.
  2. Umutite šlag od vrhnja za šlag. Nježno ga umiješajte, zajedno s likerom i vanilinim ekstraktom, u smjesu mascarpone sira i čokolade.
  3. Sada je vrijeme da složite tiramisu u čaše. Kratko umočite piškotu u kavu te, po potrebi, prelomite na način da stane u odabranu čašu. Nakon prvog reda piškota stavite red kreme na vrh. Potom ponovite postupak s piškotama – umočite ih u kavu, po potrebi prelomite da prilagodite čaši te posložite na vrh kreme. Ovisno o veličini čaše, napravite 2 – 3 sloja. Zadnji sloj treba biti krema.
  4. Stavite tiramisu u čašama u hladnjak na barem četiri sata.
  5. Prije serviranja posipajte vrh tiramisua kakao prahom.

Mogli bi vas zanimati i ovi recepti:

Članak objavljen:
  1. Manfre, A. (2022). Tiramisu Cups. Cooking with Ayeh.
  2. Strawberry Tiramisu in a Glass. (2021). Cinnamon and Coriander.
  3. Tiramisu in a Cup | Eggless Tiramisu Recipe. (2021). The Cooking Foodie.
  4. Tiramisu Cups. BBC Good Food.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tiramisu u casi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu