Kompot od trešanja: Uživajte u omiljenom voću tijekom cijele godine! Evo vrlo jednostavnog recepta za pripremu kod kuće
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Vrijeme je za kompot od trešanja! Trešnje su omiljeno voće koje je bogato antioksidansima, vlaknima, vitaminom C, kao i ostalim vitaminima i mineralima. Na 100 g sadrže 63 kcal te 13 g šećera. Preporuka za dnevni unos šećera je oko 30 g.
Postoji nekoliko sorti trešanja, a glavne razlike su u vremenu sazrijevanja, veličini ili pak okusu. Neke od sorti su:
- Carmen – početak lipnja, viša cijena
- Van – sredina lipnja
- Burlat – kraj svibnja
- Lapins – podnosi niske temperature
- Stela
- Celeste – početak lipnja
- Regina
- Bing.
Osim ploda, moguće je iskoristiti i peteljke trešnji koje se najčešće upotrebljavaju za čaj protiv kamenca u bubrezima. Peteljke također sadrže minerale, ali i flavonoide i tanine.
Prema preporukama trebali bismo pojesti barem dvije porcije voća dnevno. Jedna porcija je jedna voćka ili oko 70 g trešanja. No, osim konzumacije svježih trešanja, možete napraviti kompot od trešanja za zimu.
Pročitajte članak “Pet razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje“.
Kompot od trešanja – sterilizacija staklenki
Ako želite uživati u trešnjama i u kasnijim mjesecima, tada vas može zanimati kako napraviti kompot od trešanja. Korak koji nikako ne smijete preskočiti prilikom izrade kompota ili bilo koje zimnice je sterilizacija staklenki i poklopaca.
- Operite staklenke deterdžentom i uklonite gumu s poklopaca.
- Zagrijte pećnicu na 130 °C.
- Na tepsiju posložite staklenke i poklopce tako da ima dovoljno razmaka između njih.
- Na srednju rešetku stavite tepsiju sa staklenkama i poklopcima i ostavite 20 minuta.
Staklenke trebaju biti tople kada ćete ih puniti kompotom ili zimnicom. Sterilizaciju staklenki moguće je napraviti i na sljedeće načine:
- u mikrovalnoj
- kuhanjem u vodi
- u perilici suđa.
Recept za kompot od trešanja
Ovaj je recept vrlo jednostavan.
Sastojci:
Priprema
- Operite trešnje i okoštite ih, a nakon toga ih stavite u sterilizirane staklenke.
- Pomiješajte vodu i šećer te kuhajte dok ne zavrije, pa dodajte limunsku kiselinu.
- Vruću mješavinu šećera, vode i limunske kiseline prelijte preko trešnji.
- Zatvorite staklenke i posložite ih na dno lonca. Krpama osigurajte da se staklenke međusobno se sudaraju.
- Kada voda u staklenkama zavrije, kompot je gotov.
- Ostavite staklenke da se ohlade te ih pohranite na hladno mjesto.
Umjesto šećera možete koristiti steviju, ali tada smanjite količinu zato što je stevija puno slađa od šećera.
Kompot od trešanja – gdje kupiti
Za razliku od kompota od višnje, kompot od trešanja nije toliko dostupan. No, može ga se nabaviti online ili u specijaliziranim trgovinama. Oko 700 g (otprilike 330 g ocijeđene mase) košta oko 5 eura.
Pročitajte i članke:
- Smoothie s trešnjama i jagodama – recept
- Moćne trešnje: Napitak koji pomaže protiv viška kilograma i raznih upala
- Liker od jagode: Omiljeno proljetno voće u ulozi aperitiva! Imamo pet recepata koji će oduševiti sva nepca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja