Drage žene, preuzmite odgovornost za to kako najprije gledate na sebe same! Evo kako to učiniti i što će se dogoditi

Međunarodni dan žena

Žena se povezuje s nježnošću, ljepotom, brižnošću, ponekad i s plahošću i cijelim spektrom emocija. Za žene se kaže da su “ljepši spol” ili “bolja polovica”. Žene se poistovjećuje s majčinstvom i brigom za djecu i kuću. Također, žena se vezuje uz eleganciju, ženstvenost i požrtvovnost. Žena nosi još puno simbolike, poveznica i asocijacija koje su se akumulirale kroz povijest.

Nekoga sve ove poveznice mogu razljutiti, nekoga nasmijati, a nekoga ostaviti ravnodušnim. Brojne kulture i društvene skupine imaju svoj stav o ženama, od religijskih, preko političkih i ekonomskih pa do obiteljskih.

Ono što je najvažnije jest da danas uživamo političku i ekonomsku slobodu, barem u zapadnom dijelu svijeta. Naravno da plaće i dalje nisu izjednačene, da žene i dalje teže dolaze do viših pozicija, da je i dalje manje žena u politici te da svijetom i dalje vladaju muškarci.

No, ostavimo po strani na trenutak makro i globalnu sliku žena u svijetu. Ionako nije sve pod našom kontrolom. Zato je najbolje fokusirati se na ono što možemo kontrolirati i poboljšati.

Sve kreće upravo od nas samih

Žene i dalje s pravom imaju biti nezadovoljne. Strah od otkaza zbog trudnoće, mobing na poslu, društveni pritisak i medijska slika savršene žene, nažalost, dio su naše svakodnevice.

No, što ako se pomaci nabolje mogu dogoditi tek kad promijenimo pogled na same sebe? Kada počinjemo mijenjati sliku o sebi samima? Jeste li ikada preispitale kakvu sliku žene imate i s kakvom slikom žene se poistovjećujete?

Prije svega, žene često bježe od sebe samih.

Želimo biti poput muškaraca – jake, snažne, ratoborne, odriješite, hladne. I muškarci i žene imaju i mušku i žensku stranu. U poslu nam svakako treba muška energija, ali u svim drugim područjima života potrebna nam je ženska energija.

Sve kreće upravo od nas samih
FOTO: Shutterstock

Zašto pojedine žene teže biti kao muškarci? Zašto želimo njihove osobine? Zato što smo povjerovale da su tzv. ženske osobine poput nježnosti, emocija, elegancije, empatije i brižnosti manje vrijedne.

Prigrlite ženu u sebi i budite žene s punim pravom. Ne možemo očekivati da muškarci i ostatak svijeta na ženske osobine gledaju jednakovrijedno, ako mi na njih ne gledamo tako.

Nemojte u sebi ugušiti ženstvenost, osjećaje i sve što nas čini ženama iz straha da ćete ispasti slabe. Naprotiv, tek kad se u potpunosti prigrlimo i prije svega same sebe tretiramo kao jednakovrijedne, onda će se prirodno dogoditi da nas tako gledaju i drugi.

Sve dok želimo biti baš poput muškaraca, na površinu izlaze samo nesigurnost, ratobornost i upiranje u krivca. Razlike između muškaraca i žena postoje. To je nepromjenjivo i to je sasvim u redu. No, i jedne i druge razlike trebaju se gledati kao jednakovrijedne i poželjne.

Ako se slavi muškarčeva snaga, onda se isto tako treba slaviti i jednako tretirati ženina nježnost. Što ne znači da i žene nisu snažne, ali ne moramo se sramiti onoga što mi jesmo u svojoj prirodi. Svijetu je potrebno i jedno i drugo kako bi bio u ravnoteži. I upravo zato i ženska i muška strana čine ravnotežu u smislu osobina i energije.

Zato, drage žene, preuzmite odgovornost za to kako najprije gledate na sebe same. Preispitajte sliku žene koju imate. Napravite popis uvjerenja koje imate za ženu.

Primjerice, da žena mora biti dobra majka i supruga jest uvjerenje. Kakve osjećaje u vama izaziva ova misao? Jeste li se poistovjetile s njom i povjerovale da morate biti žrtva i sebe staviti na posljednje mjesto? Tko vam je to uvjerenje prenio? Kakve rezultate ima osoba s takvim uvjerenjem u životu i koliko je zaista zadovoljna životom? Koja je razina samosvijesti takve osobe?

To ne znači da ne smijete imati takvo uvjerenje ili da je to uvjerenje pogrešno. No, pitanje je kako ga definirate. Hoćete li ga definirati tako da ste vi u obiteljskom životu najmanje bitne i da sve morate same? Ili ćete ga definirati tako da kada ste vi dobro, onda ste još bolja supruga i majka?

Nažalost, žene često prozivaju druge žene nanoseći same sebi još više štete i zadržavanja u položaju inferiornosti na svim područjima života.

Preuzmite odgovornost za sebe jer ćete tako vratiti moć u svoje ruke
FOTO: Shutterstock

Preuzmite odgovornost za sebe jer ćete tako vratiti moć u svoje ruke

Zato, drage žene, preuzmite odgovornost u svoje ruke za to:

  • kako definirate ženu i koja uvjerenja imate
  • koja vam uvjerenja služe, a koja ne
  • koja uvjerenja o ženi i sebi zaista želite živjeti
  • u što ste povjerovale i što su vam prenijeli drugi ljudi, a nije vaša istina
  • čije ste strahove naslijedile i kako ih se možete odreći.

Kupite si lijepu bilježnicu ili rokovnik i krenite s vježbom osvještavanja. Postavljajte prava pitanja, zapišite svako uvjerenje i preispitajte ga. Dobra uvjerenja koja vam služe i zbog kojih osjećate mir zadržite, a loša odbacite i zapišite nova.

Pročitajte članak “Terapija pisanjem: Moćan oblik rada na sebi koji pomaže stabilizirati emocije! Evo kako pisati za unutarnji mir“.

Bit će potrebno vremena da počnemo živjeti svoja nova uvjerenja. Također, neka uvjerenja su imala smisla u tadašnjim društveno-političkim uređenjima, dok danas nemaju smisla. Budući da i žene danas odlaze na posao poput muškaraca, više ne vrijedi da je žena (samo) majka i kućanica ili da se to od nje očekuje.

Ako ste u lošem braku, partnerskom odnosu ili bilo kakvoj vrsti odnosa u kojem osjećate strah, sram, inferiornost i nepoštovanje, sjetite se da je to ponovno vaša odgovornost. Drugim riječima, jeste li uopće postavile osobne granice prema drugima ili drugima dopuštate da vas tretiraju kako im se prohtije?

Osobne granice su jedno vrlo važno poglavlje koje trebaju usvojiti i muškarci i žene. Kako biste preispitale svoje osobne granice, odgovorite na sljedeća pitanja.

  • Na što pristajete, a na što ne?
  • Što možete tolerirati, a što ne?
  • Kako ste dosada postavljale granice i jeste li ih se držale?
  • Jeste li u stanju reći “ne” kada zaista želite reći “ne”?

Ako ste dosad nekome jasno dale do znanja da nećete tolerirati određeno ponašanje i da ćete prekinuti taj odnos, a vi ste to prekršile, nitko vas neće uzeti za ozbiljno i zaista poštovati.

Zato, drage žene, prije svega poštujte sebe, budite jasne i čvrste u svojim osobnim granicama. Kad se vi promijenite, i drugi će se promijeniti.

Također, pitajte se donosite li odluke iz straha ili iz želje. Misli koje mislimo dolaze u našu glavu pod utjecajem iskustva, prošlosti, onoga što smo čule i vidjele. Ono što mislimo izaziva određene emocije, a emocije nas tjeraju na odluke ili određena ponašanja. Ne kaže se uzalud “Kakve su nam misli, takav nam je i život.”.

Budite oprezne sa svojim mislima i mislite li tuđe misli. Primjerice, želite otići s posla na kojem se ne osjećate dobro i ispunjeno. Ako to kažete nekome i taj vam kaže da nije sada vrijeme za napuštanje posla jer su tzv. teška vremena, to nije razlog da ga i poslušate. Ta osoba govori iz svoje razine svijesti, uvjerenja i iskustva. Drugim riječima, to je istina te osobe koja ne mora biti i vaša.

Tko je žena koja podržava sebe i druge žene
FOTO: Shutterstock

Tko je žena koja podržava sebe i druge žene?

Tek kad krenemo od sebe moći ćemo podržati i jedne druge. Zato, drage žene, budite hrabre i ne donosite odluke iz straha. Strah rađa strah. Idite usprkos strahu. Svaki put kad ste odgodile trudnoću zbog straha od otkaza na poslu, sa sobom ste povukle još jednu ženu koja će morati prolaziti to isto. Svaki put kad ste rekle “da” lošem tretmanu na poslu ili u odnosu, a trebale ste reći “ne”, produžujete svoj ostanak na istoj poziciji.

Je li vam poznata ona slika gdje su sve šibice poredane jedna uz drugu i kad se zapali prva, plamen automatski prelazi na drugu pa na treću i tako izgori cijeli niz šibica? Tu je i druga slika gdje je jedna šibica povučena niže, nije se zapalila i plamen nije obuhvatio preostale šibice. Upravo tako i mi djelujemo svojom hrabrošću ili strahom.

Pitajte se – kako danas mogu podržati sebe kao ženu i ostale žene? Ostavite lijep komentar na društvenim mrežama, ohrabrite svoju prijateljicu, poklonite sebi buket cvijeća, presložite svoje prioritete.

Ako prijateljica otvara svoj obrt, budite prve koje će kupiti njezin proizvod ili uslugu kako biste slavile poduzetništvo. Nemojte tražiti besplatno jer eto, prijateljica vam je i očekuje se da dobijete besplatno. To je još jedno uvjerenje koje nas baš i ne podržava. Naprotiv, platite i podržite njezin posao.

Žena koja podržava sebe i druge žene poznaje sebe, ne treba joj vanjska potvrda i prije svega očekuje svoje priznanje, a onda i priznanje drugih.

Zna da ako postupi kao većina, da će i živjeti poput većine. Upravlja sobom, svojim mislima, postavlja osobne granice i sebi i drugima. Takva žena zna da samopouzdanje nije u novom komadu odjeće ili torbi, već u tome da ispuni vlastita obećanja i ciljeve. A onda modni dodaci dođu kao šlag na tortu u kojima istinski uživa.

Žena koja podržava sebe i druge žene ne pristaje na ništa za što bi trebala platiti unutarnjim mirom, zdravljem ili staviti svoje samopoštovanje na cjenkanje. Takva žena svaki put beskompromisno bira sebe, svoje zdravlje, svoje poštovanje i svoju vrijednost.

Pročitajte članak “Samopoštovanje: Niska razina je povezana s tjeskobom, depresijom i antisocijalnim ponašanjem! Psihologinja otkriva kako ga povećati“.

I ne prodaje ih za neku tobožnju financijsku sigurnost ostajući na poslu na koji ide s grčem u želucu. Takva žena zna da njezina sigurnost nije u vanjskim okolnostima – novcu, vlastitom stanu, mužu, autu, poslu. Ona zna da je ona svoja najbolja sigurnost, jer ako uloži u sebe, svoju glavu, svoje znanje, svoje vještine i znanja, vanjski uspjeh će biti samo posljedica toga.

Žena koja podržava sebe i druge žene nije ljubomorna, zavidna, dežurna kritičarka i mrziteljica i žena i muškaraca. Ona se okružuje hrabrim ženama i muškarcima od kojih uči, uz koje raste. Ne kalkulira oko pomoći drugima i ne osjeća sram kada ona treba potražiti pomoć ili savjet. Prvo će pokušati razumjeti i staviti se u tuđe cipele, a onda eventualno kritizirati.

Žena koja podržava sebe i druge žene nije na usluzi svima 0 – 24 sata. Ne glumi požrtvovnu ženu mužu koji to ni ne traži od nje i ne cijeni. Ne nastoji se uklopiti u sliku koju je stvorila na temelju toga kakvu sliku o njoj ima njezin muž, muževa ili vlastita obitelj, šef i dr. Možda oni uopće nemaju takva očekivanja i sliku o njoj kako ona misli.

Ponaša se u skladu sa svojim vrijednostima i prioritetima pritom uvažavajući druge uz jasno postavljene granice. Svoje odluke ne donosi na temelju tobožnjeg straha od tuđeg mišljenja, i to najčešće ljudi koji nemaju nikakav doprinos njezinu životu.

Kao što vidite, ogromna je moć i odgovornost u našim rukama, našem načinu razmišljanja, a onda i u našem ponašanju.

Ako se osjećaš dobro u svojoj koži i ponosno što si žena, ne skrivajući svoju ljubaznost, eleganciju i nježnost, onda očekuj da će i drugi to prepoznati. A kritike će doći samo od onih nesretnih koji sebi nisu dali isto dopuštenje.

Žene koje su postale poduzetnice s ciljem osnaživanja drugih žena
FOTO: Shutterstock

Žene koje su postale poduzetnice s ciljem osnaživanja drugih žena

Ovaj tekst može u vama izazvati različite osjećaje, ovisno gdje ste trenutno sa svojim mislima i samosviješću u životu. Nije ovo nikakav “new age“, već pomak u svijesti civilizacije.

Ako smatrate da imate puno posla oko rada na sebi i mijenjanja uvjerenja ili ne znate gdje biste pronašle zajednicu žena koje se međusobno podržavaju, ne brinite. Danas zaista možemo s lakoćom pronaći žene koje podržavaju jedna drugu i prave nevjerojatne rezultate u životu. Onda kada se otvore za nove mogućnosti i daju sebi dopuštenje da mogu.

Ako želite napustiti posao i okrenuti se poduzetništvu, tada birajte poslovnu mentoricu. Čak i ako nemate novca, ove žene dijele veliku količinu besplatnog sadržaja i savjeta čijom primjenom rezultati neće izostati. Neke od takvih poslovnih mentorica su Jovana Miljanović i Tea Zavacki. Ako se želite otisnuti na put poduzetništva, a ne znate što bi to točno bilo, Milena Milošević uskače s pomoći oko profesionalne dezorijentacije.

Ako želite raditi na svojem samopouzdanju ili poduzetničkom mindsetu, Sara Peranić je uložila godine edukacije i prakse u osnaživanje žena na tom području. Ako pak prolazite kroz teško razdoblje, izazove ili trebate donijeti velike odluke, a ne znate kako, individualna psihoterapija je odličan izbor.

Birajte svojeg psihoterapueta baš kao što birate zubara ili frizera. Više nego ikad nam je potrebno takvo savjetovanje, kada živimo u svijetu brzog života, ogromnog izbora i oslabljenih poznatih struktura. Na tom putu mogu vam pomoći Danijela Ostojić ili Dunja Vesić.

Pročitajte članak “Razbijamo ‘tabu’ odlaska psihologu: Evo kakva su iskustva onih koji su se odlučili za psihoterapiju“.

Ako vam je odgoj djece postao tlaka i bojite se da svojim načinom odgoja ne napravite više štete nego koristi, niste same. Glorija Peranić ili Ocean Svijesti zaista pomažu sa svjesnim i adekvatnim načinom odgoja.

U slučaju da niste povezane sa svojim tijelom, smatrate da su svi muškarci isti, nosite traume naslijeđene od oca ili majke, Tamara Etera vodit će vas putem oslobođenja od takvog tereta.

Brojne žene su istupile i okrenule se poduzetništvu. I to nije za tamo neke žene s boljim životnim okolnostima, bez djece, kredita i sl. To su žene poput nas, koje su utrle put nama i koje nam žele olakšati naš put.

I za kraj, zapamtite da je misao da nešto ne možete opet samo misao, uvjerenje koje nije uklesano u kamenu. Ovisi samo hoćete li ga se i dalje držati ili dati sebi priliku da promijenite svoja uvjerenja, a zatim i život dostojan žene koji ćete živjeti u skladu sa sobom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu