Jedan sastojak daje zanimljiv kontrast
Grašak na gusto: Savršen ljetni obrok! Imamo recept za jelo koje svi vole u malo neobičnijoj varijanti
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Jednostavno jelo koje se brzo priprema, većina ga voli, a u ovoj verziji dolazi u malo neobičnijoj varijanti. Naime, grašak sam podlijevala pivom, što je u konačnici dalo jedan zanimljiv kontrast njegovoj slatkoći. I dalje je to onaj poznati gušt koji daje grašak na gusto, a servirate li ga uz njegove poznate saveznike – mrkvu i krumpir – dobit ćete savršen ljetni obrok.
Umjesto da mu mrkvicu i krumpir dodate odmah, pripremite ih odvojeno.
Primjerice, mrkvu marinirajte u balzamičnom octu, a mladi krumpir skuhajte u kori te zatim posolite krupnom soli i zajedno s mrkvom zapecite u pećnici.

Sastojci:
- 500 g svježeg ili smrznutog graška
- 200 g svijetlog piva
- 500 g vode ili povrtnog temeljca (dolijevati po potrebi)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 glavica luka
- pola glavice češnjaka
- pola jušne žlice pirovog ili nekog drugog brašna za zgušnjavanje po želji
- 1 čajna žličica kumina u prahu
- pola jušne žlice senfa
- sol i papar
- listići mažurana i/ili mente.
Priprema
- Luk i češnjak nasjeckajte i kratko popržite na maslinovom ulju.
- Kada luk poprimi staklastu boju, dodajte grašak. Dobro promiješajte pa podlijte pivom.
- Dinstajte dok piva ne ispari, zatim umiješajte senf i brašno. Podlijte s dovoljno vode da se stvori glatka mekana krema.
- Ulijte ostatak vode ili povrtnog temeljca, začinite kuminom, solju i paprom te ostavite na polujakoj vatri da se krčka.
- Kada je grašak kuhan, izdvojite nekoliko jušnih žlica u blender ili posudu za štapni mikser te od te količine napravite gustu kremu.
- Potom vratite nazad u preostali grašak i dobro promiješajte. Ako je previše gusto, dodajte vode ili povrtnog temeljca.
- Servirajte po želji uz dodatak svježeg mažurana i listića mente.

Dobar tek!
Još ideja za recepte s graškom pronađite u člancima:
- Vještičja juha: Jednostavno, brzo, fino i zdravo! Imamo recept za čarobnu kremastu juhu od brokule, graška i tikvice
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus
- Pire od graška: Protiv umora i za zdravlje srca! Uz ove jednostavne i brze recepte spremite pire koji će nadmašiti onaj od krumpira.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Jeste li ga imali ili ga imate sada?
Što su COVID nokti, simptom koji se javlja kod 20 % ljudi?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: