Palačinke bez jaja i mlijeka: Tako mekane! Imamo tri brza recepta koji nimalo ne zaostaju za tradicionalnim palačinkama
- 1 komentara
- 2 min čitanja
Palačinke bez jaja i mlijeka? Da, ne samo da je moguće, već je i lako, brzo, a okus nimalo ne zaostaje za tradicionalnim. Masnoću iz jaja i mlijeka nadomjestit ćete uljem i baš će ono dati teksturi i okusu onu tipičnu mekoću i elastičnost. Poželite li palačinke bez ulja, donosim vam recept i za tamne kakao palačinke.
Inače je za smjesu za palačinke odlično koristiti aquafabu, no ovaj sam put odlučila ostati u okvirima jednostavnih sastojaka.
Poželite li palačinke nadjenuti slanim nadjevom, u ove smjese dodajte neki od začina koji želite i po želji pojačajte sol. Ako pak želite isprobati malo drugačiji okus, brašno od slanutka i voda čine odličnu smjesu za slane palačinke.
U nastavku vam donosim sva tri recepta, a usput ću vas podsjetiti i na palačinke s kestenovim brašnom čiji recept možete pronaći u članku “Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način“.
Recept za palačinke bez mlijeka i jaja à la klasika
Prvi je na redu klasični recept bez jaja i mlijeka.
Sastojci:
- 200 g glatkog pšeničnog brašna (može i pirovo bijelo)
- 375 ml sojinog ili zobenog mlijeka
- 125 ml mineralne gazirane vode (može i obična voda, samo su mekše s mineralnom)
- 3 jušne žlice biljnog ulja
- 1 jušna žlica agavinog, rižinog ili javorovog sirupa (sirup, osim slatkoći, doprinosi i boji palačinke)
- 1 limun (naribana korica)
- 1/2 čajne žličice soli.
Priprema
- Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15-ak minuta da odstoji.
- Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez.
Palačinke bez jaja i mlijeka u kakao verziji
Evo recepta i za kakao palačinke koje ne sadrže ni ulje.
Sastojci:
- 200 g pirovog bijelog ili pšeničnog glatkog brašna
- 2 jušne žlice kakaa u prahu
- 1 čajna žličica vanilija ekstrakta
- 250 ml sojinog, zobenog ili rižinog mlijeka
- 150 ml mineralne gazirane vode
- 1 jušna žlica šećera po želji (može i neki od sirupa)
- 1/3 čajne žličice soli.
Priprema
- Sve sastojke dobro promiješajte, a smjesu prije pečenja ostavite barem 15-ak minuta da odstoji.
- Pecite na neprianjajućoj tavi s par kapi ulja ili bez.
Palačinke bez glutena, jaja i mlijeka u slanoj verziji
I na kraju dolazi recept za slanu verziju palačinki bez mlijeka i jaja.
Sastojci:
- 200 g slanutkovog brašna
- 300 ml vode
- 1,5 jušna žlica maslinovog ulja
- stručak svježeg vlasca ili drugog začina po želji
- 1 čajna žličica soli
- 1/4 čajne žličice papra.
Priprema
- Vlasac isjeckajte na sitno i pomiješajte zajedno sa svim sastojcima.
- Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta.
- Pecite palačinke u neprianjajućoj tavi premazanoj s malo maslinovog ulja.
Vjerujem da ćete biti zadovoljni koji god recept odaberete, a inspiraciju ili ideju za slane ili slatke nadjeve možda pronađete u mojim člancima:
- Zapečene slatke palačinke u duhu jeseni: Imamo recept od kojeg će vam zamirisati cijela kuća
- Zapečene slane palačinke: Imamo recept koji će vas okusom vratiti u djetinjstvo, a višak možete pojesti drugi dan ili ponijeti na posao.
Želim vam slasno uživanje, a prije kraja još samo dva trika koja sam pokupila od jednog chefa davno kao studentica na ljetnom poslu. 🙂
- Smjesu za palačinke ulijte u bocu i tako brže i bez kapanja lakše ulijevajte u tavu. Ostane li vam smjese, bocu samo zatvorite i pohranite za drugi dan u hladnjak.
- Ako pečete više palačinki i želite da ostanu mekane i tople do trenutka kada ih krenete nadijevati omiljenim namazom, nakon pečenja ih prekrijte plastičnom vrećicom ili poklopcem.
Ideju za namaz možete pronaći u članku “Fenomenalno dobar namaz od slanutka – veganska linolada”.
U slast!
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja