Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje “diže iz mrtvih”
- 1 komentara
- 1 min čitanja
Poriluk i ječam se vole, a kad su zajedno u varivu, onda miluju nepce. Ne znam bih li trebala išta na to dodati, osim recepta, no, za one koji vole znati malo više, podijelit ću i jedan mali trik koji jako često koristim u varivima.
Dio povrća pretvorim u pastu, izblendam ili samim dinstanjem karameliziram. Na taj način dobijem ekstra kremoznost, a kako dio povrća dodam kasnije, imam i što zagristi. 🙂
Ovako sam to iskombinirala u receptu za varivo od poriluka i ječma.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 100 g ječma
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 rajčica ili 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 1 mrkva
- pola glavice češnjaka
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 100 ml bijelog vina
- pola jušne žlice miso paste ili 2 jušne žlice soja umaka
- 1 jušna žlica kukuruznog škroba
- sol
- papar.
Dodatni sastojci po želji:
- stručak svježeg kopra
- šaka bučinih sjemenki
- 1 jušna žlica bučinog ulja
- sol.
Priprema
- Ječam potopite toplom vodom i ostavite oko dva sata da nabubri.
- Poriluk očistite i narežite. Polovicu svega koristit ćete odmah, a ostatak kasnije.
- Na maslinovom ulju dobro prodinstajte poriluk, češnjak, naribanu mrkvicu i nasjeckanu rajčicu (ili koncentrat rajčice), odmah sve posolite, a tijekom dinstanja podlijte vinom.
- Kad se povrće skoro karameliziralo (dobilo smeđe-zlatnu boju), umiješajte miso pasu ili sojin umak te kukuruzni škrob. Zatim podlijte s malo temeljca te dodajte nabubreni ječam i ostatak poriluka.
- Ulijte preostali temeljac i ostavite da se krčka na laganoj vatri 20-ak minuta.
- Pri serviranju po želji dodajte svježi kopar i bučine sjemenke koje kratko prepržite na bučinom ulju, uz prstohvat soli. Kad počnu pucketati i nabubre, gotove su.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Pokrovitelj Poliklinika Aviva
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
Članak objavljen: