Najjednostavnija pita od jabuka: Bez maslaca, margarina, mlijeka i bijelog brašna! Imamo recept koji će oduševiti nepce
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Za ovu pitu ne trebate nikakav maslac ni margarin, nikakvo mlijeko, ni bijelo brašno, a ni jabuke. Ok, šalim se za jabuke, ali sve ostalo je točno. 🙂
Bez obzira na navedeno, ova najjednostavnija pita od jabuka je izrazito sočna, a najveći je naglasak baš na jabukama. Sad kad znate čega nema, nabrojat ću brzo čega ima.
Za masniji dio, za koji bi inače bili zaduženi maslac ili margarin, koristila sam fino samljevene orašaste plodove. Slobodni ste koristiti lješnjake, bademe, orahe ili miks toga. Ja sam doslovno skupila ostatke pa se tu našlo mrvicu više lješnjaka, nešto badema i par oraha. Uz to dodala sam malo maslinovog ulja.
Umjesto brašna koristila sam zobene pahuljice koje sam samljela zajedno s orašastim plodovima. Slobodni ste koristiti gotovo zobeno brašno, kao i već samljevene orahe, bademe ili lješnjake, ako imate ili vam je lakše nabaviti.
Što se tekućine tiče, koristila sam vodu kompota koji sam skuhala od kore od jabuka i ostataka jabuka koje nisam trebala za pitu, a dodala sam malo đumbira, cimeta i listić – dva lovora.
U kombinaciji sa svim navedenim to stvori jedan fini, mekani i nježni okus. Bez brige, i dalje jedete kolač koji izgleda kao kolač, odnosno pitu koja ima okus slatke pite.
Nedavno sam vidjela objavu jednog prijatelja na društvenoj mreži o čaju od lovora, probala i jako se ugodno iznenadila. Očekivali biste jak, intenzivan okus kakav lovor ostavi u jelima, a kad ono sve nešto fino i “mekano” u okusu.
U nastavku vam donosim brzi, lagani, a nevjerojatno ukusan recept za pitu od jabuka. Promjer mojeg kalupa je 28 cm, a vi prilagodite količine za svoj.
Sastojci:
- 500 g jabuka
- 100 g zobenih pahuljica ili zobenog brašna
- 75 g samljevenih lješnjaka, badema ili oraha (ili svega pomalo)
- 120 ml tekućine od kompota (objašnjenje u nastavku)
- 60 g šećera ili sladilo po vašem izboru
- 50 g maslinovog ulja
- 5 g praška za pecivo
- cimet
- đumbir
- muškatni oraščić
- 2 listića lovora
- 1 limun.
Priprema
- Jabuke operite i ogulite te narežite na tanke prutiće ili naribajte na grublje.
- Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u lončić, prelijte jednom litrom vode, dodajte malo đumbira, cimeta, muškatnog oraščića i listove lovora. Neka se kuha 20-ak minuta. Narezane ili naribane jabuke pokapajte sokom limuna.
- Sve suhe sastojke promiješajte s praškom za pecivo, a ako koristite cijele orašaste plodove i zobene pahuljice, prethodno ih usitnite u blenderu ili procesoru do brašnaste teksture.
- Od skuhanog kompota uzmite 120 ml tekućine, u nju dodajte šećer ili sladilo koje odlučite koristiti i maslinovo ulje te ulijte u suhe sastojke.
- Kad ste sve dobro promiješali, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promiješajte i prebacite u kalup ili lim za pečenje koji prethodno namastite ili obložite papirom za pečenje.
- Pecite 15-ak minuta na 180 °C, zatim smanjite temperaturu na 150 °C i pecite još otprilike toliko.
- Pita je odlična dok je topla, ali i fino rashlađena. Sa i bez posipanog šećera u prahu, ali to ćete najbolje procijeniti sami. Ako želite malo podignuti cijelu priču i “nabrzaka” napraviti kremasti preljev, sugeriram vam da otopite malo maslaca od kikirikija, razblažite ga vrhnjem za šlag ili biljnim mlijekom i dodate kap ili više ruma. Za dodatnu hrskavost nasjeckajte slani kikiriki.
- Ne zaboravite iskoristiti ostatak kompota u koji dodajte malo sladila i dobit ćete ukusni napitak uz vašu pitu.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja