Cvjetača na salatu s bulgurom: Recept za obrok salatu od koje ćete se dobro osjećati
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Cvjetača svoje porijeklo vuče s Mediterana, dostupna je čitave godine, iako najbolji okus ima u zimskim mjesecima zbog utjecaja mraza koji utječe na razvoj njezine slatkoće. Na mnogim popisima najzdravijih namirnica uredno se spominje među nutritivno bogatim kupusnjačama.
Bijela cvjetača je najrasprostranjenija, ali postoje još i zelena, koju znaju zvati i broccoflower jer je križana s brokulom, ljubičasta čija boja potječe od fitonutrijenta antocijanina i narančasta koju se još naziva i cheddar (po siru), a svoju narančastu boju koja može varirati u nijansama duguje karotenoidu i po teksturi je malo kremastijeg okusa od bijele.
Najviše nutrijenata zadržat ćete ako je kuhate na pari, a može se jesti sirova, kuhana, pečena i naribana u obliku riže.
Cvjetača na salatu s bulgurom – recept
Donosim vam recept za salatu od svih vrsta cvjetače i bulgura s dresingom od veganskog jogurta, kikiriki maslaca ili tahinija te limete. Slobodni ste koristiti i samo bijelu ili koju god boju cvjetače nađete.
Sastojci za pečenu cvjetaču:
- 1 glavica cvjetače ili više manjih u drugim bojama
- 10-ak malih lučica (možete koristiti i ukiseljene)
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- pola čajne žličice papra.
Ostali sastojci salate:
Sastojci za dresing:
- 1 veganski jogurt (otprilike 200 ml)
- 1 jušna žlica kikiriki maslaca ili pola jušne žlice tahini umaka
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- sok ocijeđene limete ili limuna
- sol i papar.
Priprema
- Cvjetaču dobro operite i pokidajte na manje komadiće veličine otprilike dva centimetra, a lučice očistite, osim ako koristite ukiseljene.
- Ostale sastojke sjedinite i polijte po cvjetači i lučicama i dobro sve promiješajte.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 15 – 20 minuta na 200 °C.
- Bulgur i beluga leću skuhajte sukladno uputama i procijedite od viška vode, ako je potrebno.
- Nar očistite, a za dresing sve navedene sastojke dobro promiješajte u gustu pastu.
- Kad su cvjetača i lučice pečeni, pomiješajte ih s ostalim sastojcima i dodajte dresing ili ga ostavite sa strane kao dip pa u njega umačite nekakve veganske pohance od tofua koji će odlično ići uz ovakvu salatu i dip.
Dobar tek!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja