Najbolja kesten torta: Ovaj spoj rustikalnog aromatičnog biskvita i dvije kreme stvoren je za sve one koji vole da kesten dominira
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Danas kupnja kvalitetnog kestenovog brašna može biti izazovna, sigurno mnogo skuplja nego što je bila nekada kada je to brašno bilo jedan od glavnih sastojaka nekih seoskih kuhinja i krajeva, primjerice Italije u kojoj je brašno od kestena već stoljećima poznato kao “farina dolce” (slatko brašno). Zašto? Stavite prstohvat brašna od kestena na jezik i ostavite da se rastopi.
Okus je jako sličan kao pri žvakanju slatkog i suhog kestena. Nutricionistički, 100 g kestenovog brašna sadrži 372 kalorije, od kojih na masti otpada oko 10 %, na ugljikohidrate 84 %, a na proteine 6 %. Bogato je vitaminom C, kalijem, željezom i kalcijem.
Kad kesteni postanu brašno, od njega se mogu pripremati palenta, razne kaše, kruh, kolači, keksi, svježa tjestenina i necci čiji recept možete pogledati u članku “Necci – tradicionalne toskanske palačinke na veganski način“. U mnogim gladnim godinama upravo je to brašno svojim visokim udjelom kalorija i primjenom u raznim jelima pomoglo stanovništvu tih krajeva da preživi.
Najbolja kesten torta kao svojevrsni hommage kestenima
Ova torta po svojem sastavu i okusu više spada u nekakvo dekadentno razdoblje, nego što bismo je mogli povezati s maloprije spomenutim kuhinjama. Želeći dati svojevrsni hommage kestenima u kojima uživamo samo kratki period godine, ali i raznim preradama kestena poput brašna i pirea u kojima možemo uživati cijelu godinu, odlučila sam da će ova torta biti zaista nešto posebno.
Posebna po tome što će u raznim teksturama imati dominantnu kesten notu, ali i po tome što je, ovisno o vašim željama, možete pripremiti u jednostavnijem ili malo kompliciranijem obliku, a oba su izrazito ukusna jer je već i sam biskvit rađen u maniri rustikalnih aromatičnih biskvita – fenomenalan i bogat okusima.
Ovo je najbolja kesten torta, a ne možete pogriješiti ni odlučite li se biskvit prerezati jednom i namazati samo jednu od dvije navedene kreme. Kao što rekoh – sve može.
Sastojci za biskvit:
- 100 g brašna od kestena
- 65 g pšeničnog glatkog brašna
- 45 g bademovog brašna
- 25 g kukuruznog škroba
- 20 g rižinog brašna
- 70 g integralnog šećera
- 340 ml biljnog mlijeka
- 40 ml suncokretovog ulja
- 1 jušna žlica kakao praha
- 1 prašak za pečenje.
Priprema
- Posebno pomiješajte sve suhe sastojke, a posebno mokre.
- Zatim mokre sastojke ulijte u suhe i dobro promiješajte da se sve sjedini.
- Ulijte u kalup za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici 40-ak minuta na 180 °C. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića u biskvit.
Napomene
Sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 16 cm, a kolač će narasti dovoljno da ga možete rezati na tri sloja. Želite li niži kolač, slobodno istu količinu ulijte u veći kalup.
Sasvim je u redu ako biskvit popuca po vrhu, a želite li, ovu tortu-kolač možete jesti i samo kao rustikalan biskvit, pa preliti npr. toplom čokoladom.
Sastojci za čokoladnu kesten pire kremu:
- 1.250 g kesten pirea (možete koristiti zaleđeni, kupovni)
- 50 g tamne čokolade za kuhanje
- 400 ml biljnog mlijeka
- 2 jušne žlice integralnog šećera
- 2 jušne žlice kakao praha
- 2 jušne žlice kukuruznog škroba (gustin)
- 1 jušna žlica rižinog brašna.
Priprema
- Pomiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer, pa ulijte mlijeko.
- Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik pudingu.
- Zatim dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ravnomjerno ne rastopi.
- Maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda, dobit ćete ukusnu čoko/kesten kremu.
Sastojci za nougat kesten pire kremu:
- 125 g kesten pirea (možete koristiti zaleđeni, kupovni)
- 100 g orašastih plodova po želji (može i mix više njih)
- 400 ml biljnog mlijeka (najbolje bademovo ili od lješnjaka)
- 2 jušne žlice integralnog šećera
- 2 jušne žlice kukuruznog škroba (gustin)
- 1 jušna žlica rižinog brašna.
Priprema
- U blenderu usitnite orašaste plodove dok ne dobijete gustu smjesu nalik maslacu. Dodajte slobodno dio mlijeka da se lakše blenda.
- Pomiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer, pa ulijte ostatak mlijeka i dobivenu gustu nougat kremu.
- Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik pudingu.
- Potom maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda, dobit ćete ukusnu nougat/kesten kremu.
Dekoracija i ostali sastojci
- Za buttercream premaz dobro pomiješajte tri jušne žlice veganskog maslaca i jednu jušnu žlicu šećera u prahu.
- Za karamelizirane kestene nekoliko kestena skuhajte, ogulite i nabodite pažljivo na drveni štapić ili čačkalicu. 100 g šećera otopite na plinu dok ne dobijete ravnomjerno otopljeni karamel. Maknite s vatre i ostavite 2 – 3 minute da se malo ohladi. Umočite kesten na štapiću sa svih strana, pa ostavite da se cijedi. Karamel će stvoriti lijepu kapljicu na kestenu. Ako vam se karamel u posudi previše stvrdnuo, slobodno ga ponovno ugrijte.
- Za toffee preljev trebat će vam 200 g integralnog šećera, 4 – 5 jušnih žlica veganskog vrhnja za šlag, šest jušnih žlica veganskog maslaca, jedna čajna žličica ekstrakta vanilije i prstohvat soli po želji. Sve sastojke, osim ekstrakta vanilije, pomiješajte zajedno i grijte na tavi dok se smjesa ravnomjerno ne rastopi i zgusne. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 – 7 minuta, pa maknite s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se malo ohladi, a možete ga čuvati u hladnjaku dulji period i zagrijavati kod upotrebe.
- Trebat će vam i jedna šaka sjeckanih badema.
Slaganje torte
- Prerežite biskvit na tri jednaka sloja.
- Obložite kalup torte papirom za pečenje (samo obrub) i položite prvi sloj biskvita na dno, a na njega čoko/kesten kremu.
- Položite drugi biskvit, pa na njega nougat/kesten kremu po kojoj rasporedite šaku sjeckanih badema i prekrijte sve biskvitom.
- Ostavite u kalupu i 30 – 45 minuta u hladnjaku.
- Maknite kalup i papir za pečenje, premažite tortu buttercream namazom, prelijte toffee umakom i posložite karamelizirane kestene po vrhu. Najbolja torta od kestena je gotova!
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja