Bakin kolač sa šljivama za prste polizati!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Sve od svibnja pa do listopada dostupni su nam svježi plodovi šljiva, ovisno o podneblju i sorti. Šljive pripadaju rodu Prunus te su u srodstvu s breskvama, nektarinama i bademima, a klasificiraju se u šest općih kategorija – američke, japanske, domson, ukrasne, divlje i europske šljive.
Ono što je zajedničko svima jest da su izrazito zdrave jer obiluju antioksidansima, sadrže flavonoide, fenole, vitamin C i K, bakar, kalij, beta karoten i još mnogo toga zbog čega ih je zdravo konzumirati.
Najviše blagodati za naše zdravlje dobit ćemo konzumacijom svježih šljiva, bez ikakve termičke obrade, a vjerujem kako ste dosad već upoznati i s prednostima konzumacije suhih šljiva kod problema s konstipacijom i održavanja pokretljivosti crijeva.
U ovom sam receptu odlučila kombinirati još neke sastojke koji me na neki način asociraju na starinske recepte, na domaću i zdravu seosku kuhinju koju od milja nazivamo bakinom.
Biskvit tako obiluje namirnicama poput oraha, zobenog brašna i zobenog mlijeka, batata, maslinovog ulja, ali poslužila sam se i nekim zdravijim alternativama šećera kakvima se moja baka nije služila, a nije ih ni poznavala.
Slobodni ste koristiti i rafinirani šećer, ako vam je tako draže.
Sastojci za okrugli kalup veličine 20 cm:
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g zobenog brašna ili pahuljica (samo ih kratko usitnite u blenderu da postanu brašno)
- 130 g oraha (mljevenih)
- 100 g integralnog ili kokosovog šećera
- 210 ml zobenog mlijeka
- 100 g narančastog batata (pire)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 jušne žlice soka limuna
- 1 prašak za pečenje
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli
- 10 – 15 šljiva
- po želji 2 jušne žlice javorovog sirupa.
Priprema
- Na samom početku pripremite pire od batata te, ako koristite cijele orahe i zobene pahuljice, sameljite ih u blenderu. Možete ih samljeti zajedno, dapače.
- Šljive operite i očistite od koštica te ih narežite na četvrtine u obliku kriški.
- Pomiješajte suhe sastojke – pšenično brašno, mljevene orahe, zobeno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
- U posebnoj posudici promiješajte i mokre sastojke – pire od batata, maslinovo ulje, zobeno mlijeko i sok od limuna.
- Pećnica neka bude ugrijana na 180 °C, a kalup obložen papirom za pečenje.
- Na dno kalupa složite kriške šljiva na način da popunite cijelu površinu. Po želji možete pokapati javorovog sirupa, ako volite i želite slađi kolač.
- Tek kad ste posložili šljive, pomiješajte suhe i mokre sastojke u jednoj posudi. Sada je pravo vrijeme za to jer će kiselina iz mokrih sastojaka odmah početi djelovati na sodu bikarbonu i prašak za pečenje, a ne želite da se ta reakcija odvije puno prije nego je kolač spreman za pećnicu.
- Kad ste dobro promiješali sve sastojke za biskvit, ulijte u kalup na šljive i stavite u pećnicu na 30 – 40 minuta. Provjerite je li biskvit pečen ubadanjem štapića.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja