Što raditi doma za vrijeme socijalne izolacije?

slikanje

Pridržavanje samoizolacije može biti dosadno, pogotovo ako osim rada od kuće ili učenja ne možete smisliti drugu zanimaciju. Kako biste maknuli misli od ove izvanredne situacije važno je preokupirati se aktivnostima koje vas usrećuju.

Vrlo je važno da pokušate održati nekakvu rutinu kako biste imali osjećaj normalnog života. Pokušajte zadržati svoju rutinu te svako jutro napraviti ono što biste i inače napravili – tuširanje, presvlačenje iz pidžame, češljanje itd.

U nastavku vam donosimo deset aktivnosti koje možete raditi kod kuće.

Razvrstajte fotografije

Napokon imate vremena za razvrstavanje nakupljenih fotografija na mobitelu i laptopu. Napravite organizirane datoteke u kojima se nalaze slike iz pojedinih godina i sl.

Također možete odvojiti slike koje ćete razviti nakon izolacije kako biste napravili novi album sa slikama.

Vježbajte

Vrlo je važno razgibavati i vježbati tijelo za vaše mentalno zdravlje, koliko god vam se možda ne da.

Ne morate raditi intenzivni cardio trening sat vremena; dovoljno je izdvojiti 10 minuta za tjelovježbu kako biste se osjećali bolje. Ako vas to ne privlači, možete iskušati jogu ili ples.

Joga poze za početnike možete pronaći ovdje.

vježbanje
Foto: Stockphoto Secrets

Posvetite jedan dan sebi

Nemojte se zapustiti! Još jedna bitna stavka koja doprinosi vašem mentalnom zdravlju jest ono što vidite u ogledalu i kako se osjećate u vezi sebe.

Posvetite jedan dan samo za sebe – pripremite si mirisnu kupku, stavite masku za lice i/ili kosu, napravite manikuru itd.

Čitajte i gledajte filmove

Imate listu knjiga i filmova koji vam preporučeni ili ste naišli na zanimljive opise?

Sada je pravo vrijeme da pročitate knjige i pogledate filmove koji su vam na listi čekanja. Umjesto konstantnog gledanja vijesti, radije upalite neki zanimljivi film i udubite se u radnju.

Ako pak ne želite umarati oči čitanjem, postoje brojne audio knjige koje možete slušati.

čitanje
Foto: Stockphoto Secrets

Posjetite online muzej

Iako ne smijete putovati, online možete posjetiti muzeje diljem svijeta. Neki od muzeja koje možete posjetiti su:

Probudite kreativnost u sebi

Sigurno ste kao dijete imali kreativni hobi koji ste možda kasnije zapostavili.

Probudite kreativno dijete u sebi i vratite se crtanju, slikanju, sviranju, pisanju, izradi nakita itd. Zasigurno ćete se osjećati barem malo ispunjenije i zadovoljnije.

Više informacija možete pročitati u članku Bojanke za odrasle.

Detaljno očistite svoj dom

Čisti prostor doprinosi dobrom raspoloženju koje vam je sada potrebno. Upalite muziku i detaljno očistite stan. Osim mentalnog zdravlja, detaljno čišćenje doprinijet će i vašem fizičkom zdravlju zato što ćete se riješiti nezdrave prašine i bakterija.

Više informacija možete pronaći u člancima Proljetno čišćenje kuhinje i 7 prirodnih načina za detoksificiranje prostora.

Reorganizirajte ormar

Izvadite svu robu iz ormara i reorganizirajte ga. Ljetnu robu stavite naprijed, a zimsku premjestite u stražnji dio ormara. U ormaru sigurno imate i odjeće koje više ne nosite. Odvojite odjeću koju ne želite i odnesite ju u dobrotvornu ustanovu ili trgovinu kada vremena budu sigurnija.

Više informacija možete pronaći u članku Minimalizam.

Igrajte društvene igre

Razvojem tehnologije društvene igre sve češće samo skupljaju prašinu na vašim policama. Ako živite s obitelji, izvucite omiljenu društvenu igru i zaigrajte ju s članovima obitelji. Ne samo da ćete provesti kvalitetno vrijeme s voljenima, već ćete se i zabaviti. Ako niste trenutno s obitelji, organizirajte grupni poziv!

Isprobajte drugačiju prehranu

Vrlo je važno da pokušate održati zdravu prehranu. Ako niste motivirani, iskušajte neki novi plan prehrane ili probajte hranu iz kuhinja diljem svijeta.

Više savjeta i prijedloge možete pronaći u članku Zdrava prehrana – jelovnik za 7 dana.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu