Bojanke za odrasle – idealne za opuštanje i smanjenje stresa

Bojanke-za-odrasle

S obzirom na to da smo svakodnevno okruženi različitim stresorima i da je nemoguće zauvijek se riješiti stresa, bojanke za odrasle mogu biti korisno sredstvo za trenutno rješavanje stresa.

Iako vam neće riješiti novonastale probleme, bojanke će vam pomoći da se opustite i da „hladne glave“ nastavite razmišljati o problemima i različitim rješenjima. U nastavku članka saznajte na koji način bojanke za odrasle mogu pomoći u opuštanju i rješavanju stresa.

Bojanke
Foto: Photosecrets

Antistres bojanke

Proizvođači bojanki za odrasle često tvrde da je bojanje tehnika koja može smanjiti stres i negativne emocije te povećati opuštenost i poboljšati pažnju. Iako je ova tehnika još uvijek nedovoljno istražena u psihološkim istraživanjima, jedna znanstvena studija iz 2018. godine je došla do zanimljivih rezultata koji ukazuju da postoje kratkoročni učinci bojanja u smjeru smanjenja stresa i povećanja relaksacije.

Međutim, efekti bojanja na raspoloženje, psihološke simptome i pažnju tijekom jednotjednog perioda ispitivanja nisu pronađeni što znači da su zasad potvrđeni samo kratkoročni učinci bojanja kao tehnike opuštanja za odrasle.

Smatra se da je proslavljeni psiholog Carl Gustav Jung prvi profesionalac koji je preporučio bojanje kao oblik terapije. Propisao ga je svojim pacijentima u 1900-ima, dajući im zamršene indijske crteže nazvane mandale jer je vjerovao da će im to pomoći da izraze dublje dijelove svoje psihe.

Bojanje kao tehnika opuštanja za odrasle

Nova vrsta umjetnosti kojoj je u posljednjih nekoliko godina značajno porasla popularnost je bojanje kao tehnika opuštanja za odrasle. Unatoč tvrdnjama o smanjenju stresa i povećanju budnosti, nekoliko studija usredotočilo se na to kako korištenje bojanki za odrasle utječe na raspoloženje, no nisu pronađeni konkretni rezultati koji su mogli potvrditi takav utjecaj.

Iako žele promovirati bojanke za odrasle za poboljšanje raspoloženja, marketinške strategije idu u smjeru prodaje bojanki pod pretpostavkom da poboljšavaju pažnju i dobrobit. Pritom se spominje mindfulness, odnosno prisutnost u trenutku, stanje svijesti koje vam omogućuje da budete prisutni sada i ovdje, bez razmišljanja o prijašnjim ili budućim aktivnostima i obvezama.

Bojanke i upotreba kružnih likovnih oblika smatraju se glavnim metodama ublažavanja stresa i tjeskobe, ali i korisnim sredstvima za održavanje mindfulnessa. Stručnjaci tvrde da bojanke za odrasle potiču održavanje koncentracije i usmjeravanje pažnje na bojanje bez razmišljanja o bilo čemu drugome. Upravo to je i svrha mindfulnessa, a više o samoj metodi možete pročitati ovdje.

Osim mindfulnessa, bojanje kao tehnika se često povezuje sa stanjem flow-a, odnosno stanjem zanesenosti koje se u psihologiji najjednostavnije opisuje kroz aktivnost u kojoj uživate, koja je izazovna i koja vas može zaokupiti satima, a da toga niste niti svjesni. Ista stvar se događa i s bojanjem koje je također vrsta aktivnosti u kojoj možete uživati satima, a da nećete niti primijetiti da je već toliko vremena prošlo. Takva vrsta ugodne i zadovoljavajuće aktivnosti dovodi do smirenosti koja trenutno popravlja raspoloženje i opušta osobu.

Bojanje
Foto: Photosecrets

Primjena terapije bojanja u zdravstvene svrhe

Bojanje može biti vrlo korisna aktivnost za osobe s demencijom zato što predstavlja napornu aktivnost koju ipak svatko može savladati. Ne morate biti dobri u crtanju da biste mogli obojiti oblike na listu papira. Upravo zato se kod ljudi s demencijom često koristi ova tehnika za oslobađanje uznemirenosti i održavanje smirenosti.

Bojanje pritom omogućuje „isključivanje“ mozga iz okupiranosti drugim mislima zbog čega se omogućuje fokusiranje na sadašnji trenutak, što osobama s demencijom, ali i drugim zdravstvenim poteškoćama (npr. rak, kronične bolesti itd.) može biti vrlo korisno i zadovoljavajuće jer ih na trenutak odmiče od bolova i problema s kojima se nose i stvara užitak i ugodu. Bojanje je također vrlo ugodna aktivnost zato što je idealna za sve uzraste, od djece do osoba starije odrasle dobi.

Istraživanje iz 2017. godine, u kojem su sudjelovale medicinske sestre, pokazalo je da bojanje omogućuje smanjenje stresa koje se javlja u njihovom poslu. Pojava stresa u pomagačkim zanimanjima je, nažalost, još uvijek nedovoljno objašnjena, a rad u smjeni, intenzivni i stresni poslovni zadaci te neadekvatno upravljanje prenapučenim bolničkim odjelima mogu stvarati zaista visoku razinu stresa medicinskim sestrama, liječnicima, ali i drugim zdravstvenim djelatnicima. Određenim statističkim analizama, stručnjaci su došli do zaključka da bojanje ima kratkoročne prednosti upravljanja stresom te da može biti jednostavna intervencija za dugoročne učinke nošenja sa stresom.

Bojanke za odrasle – gdje kupiti i cijena?

Bojanke za odrasle su postale popularne u posljednjih nekoliko godina. Možete ih pronaći u svim većim knjižarama. Cijene ovise o broju listova, složenosti oblika i sličnim segmentima, tako da možete pronaći bojanke za odrasle za 50 do 150 kuna, a to također ovisi o ponudi i izboru bojanki. Isto tako, možete pronaći i radne listove na internetu s različitim složenim oblicima za bojanje te ih isprintati i bojati, ovisno o vlastitim preferencijama.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Ashdown, B. K., Bodenlos, J. S., Arroyo, K., Patterson, M., Parkins, E. i Burstein, S. (2018). How Does Coloring Influence Mood, Stress, And Mindfulness? Journal of Integrated Social Sciences, 8(1), 1-21.
  2. Corr, K. (2015). The power of adult colouring books in dementia care. LiveBetterWith.
  3. Hanson, K. B., Lukas, D., Merchlewitz, C., Rice, J., Robicheau, G. i Ulvestad, W. (2017). The Effect of Coloring on Perceived Stress Levels of Hospital Nurses: A Quasi-Experimental Pilot Study.
  4. Mantzios, M. i Giannou, K. (2018). When did coloring books become mindful? Exploring the effectiveness of a novel method of mindfulness-guided instructions for coloring books to increase mindfulness and decrease anxiety. Frontiers in psychology, 9, 56.
  5. Rigby, M. i Taubert, M. (2016). Colouring books for adults on the cancer ward. BMJ, 352, h6795.

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu