Otrovne biljke za pse i mačke: Mogu uzrokovati razne probleme – od otežanog gutanja do zatajenja organa! Evo koje su

Otrovne biljke za pse i mačke

U namjeri da stvorimo ugodnu atmosferu u zatvorenom prostoru često ukrašavamo svoje domove nizom prekrasnih biljaka.

Međutim, iako biljke mogu poboljšati naš životni prostor, neke mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju našim kućnim ljubimcima.

Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca moramo znati koje su otrovne biljke za pse i mačke, a koje je sigurno imati u blizini.

Otrovne biljke za pse

Sljedeće biljke su otrovne za pse.

Azaleja

Ova popularna cvjetnica sadrži toksine koji mogu uzrokovati povraćanje, proljev, pa čak i teže simptome kao što su slabost i kardiovaskularni problemi kod pasa.

Cikas palma

Usprkos elegantnom izgledu, svi dijelovi cikas palme vrlo su otrovni za pse. Gutanje može dovesti do zatajenja jetre i potencijalno kobnih posljedica.

Ljiljani

Određene vrste ljiljana, poput uskršnjih i tigrastih ljiljana, izuzetno su otrovne za pse. Čak i mala količina gutanja može rezultirati zatajenjem bubrega.

Biljke koje nisu otrovne za pse
FOTO: Shutterstock

Biljke koje nisu otrovne za pse

Ove biljke nisu otrovne za pse.

Zeleni ljiljan

Poznata po svojim svojstvima pročišćavanja zraka, biljka pauk sigurna je za pse i može biti divan dodatak vašem domu.

Pročitajte članak “Zeleni ljiljan: Pročišćava zrak, a može živjeti desetljećima uz pravilnu njegu koja je tako jednostavna! Evo što trebate znati“.

Bostonska paprat

Sa svojim bujnim, pernatim lišćem, bostonska paprat nije toksična za pse i može uspijevati u zatvorenom prostoru, dodajući dašak elegancije svakoj prostoriji.

Afrička ljubičica

Ove šarene biljke koje se ne održavaju sigurne su za pse, omogućujući vlasnicima kućnih ljubimaca da bezbrižno uživaju u njihovom živopisnom cvatu.

Biljke otrovne za mačke

Ove biljke mogu narušiti zdravlje mačaka.

Ljiljani

Iako mogu pružiti dašak elegancije vašem domu, ljiljani su izuzetno otrovni za mačke. Gutanje može uzrokovati ozbiljno oštećenje bubrega, pa čak i smrtonosno.

Difenbahija

Ova popularna sobna biljka sadrži kristale oksalata koji kod mačaka mogu uzrokovati oralnu iritaciju, slinjenje i poteškoće s gutanjem.

Zlatni puzavac

Iako cijenjen zbog lakog održavanja, zlatni puzavac je otrovan za mačke i može dovesti do gastrointestinalnih smetnji i oralne iritacije ako se proguta.

Pročitajte članak “Zlatni puzavac: Biljka koja je privukla pažnju i početnika i iskusnih vrtlara! Evo kako je održavati i nositi se s problemom žutog lišća“.

Kućne biljke otrovne za mačke
FOTO: Shutterstock

Kućne biljke otrovne za mačke

Ovo su sobne biljke otrovne za mačke.

Filodendron

Ova uobičajena sobna biljka sadrži kristale kalcijevog oksalata, koji kod mačaka mogu izazvati iritaciju usta, povraćanje i poteškoće s gutanjem.

Dracena

Sa svojim upečatljivim lišćem, dracena dodaje vizualnu privlačnost svakom zatvorenom prostoru, ali treba je držati izvan dohvata mačaka jer gutanje može dovesti do povraćanja, depresije i gubitka apetita.

Spatifilum

Usprkos umirujućem nazivu, spatifilumi su otrovni za mačke i mogu izazvati oralnu iritaciju, povraćanje i poteškoće s gutanjem ako se progutaju.

Biljke koje nisu otrovne za mačke

Ove biljke ne mogu otrovati mačke.

Kalateja

Poznata po upečatljivim uzorcima lišća, kalateja je sigurna za mačke i može unijeti dašak tropskog šarma u vaš dom.

Areka palma

Ova elegantna vrsta palme nije toksična za mačke i može rasti u zatvorenom prostoru, pružajući bujan, tropski ambijent bez ikakve štete za vašu mačku.

Palma sreće

Sa svojim gracioznim listovima i zahtjevima za jednostavnom njegom, ova palma je siguran i moderan izbor za vlasnike mačaka koji žele dodati zelenilo u svoje domove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu