Artritis kod pasa: Česta bolest koja pogađa naše kućne ljubimce kako stare! Evo kako ga prepoznati i liječiti

Artritis kod pasa

Artritis kod pasa je česta bolest koja pogađa naše kućne ljubimce kako stare. Kao i kod ljudi, artritis uzrokuje upalu i bol u zglobovima, što dovodi do smanjene pokretljivosti i nelagode.

Prepoznavanje simptoma i razumijevanje dostupnih lijekova ključno je za osiguranje dobre kvalitete života pasa koji pate od ovog stanja.

Artritis kod pasa - simptomi
FOTO: Shutterstock

Artritis kod pasa – simptomi

Identificiranje znakova artritisa kod pasa prvi je korak u pružanju učinkovite skrbi. Uobičajeni simptomi uključuju:

  • šepanje i ukočenost – psi s artritisom mogu pokazivati ukočenost, osobito nakon odmora, i mogu imati poteškoća pri ustajanju ili spuštanju
  • smanjena aktivnost – psi s artritisom manje su aktivni; možda se nerado igraju, šeću ili bave aktivnostima u kojima su nekoć uživali
  • oteklina i toplina u zglobovima – upaljeni zglobovi mogu nateći i biti topli na dodir; ovo je jasan pokazatelj artritisa
  • promjene u ponašanju – psi koji pate od boli mogu pokazivati promjene u ponašanju, poput razdražljivosti, nemira ili čak agresije, osobito kada se dodiruju na osjetljivim područjima
  • atrofija mišića – zbog smanjene razine aktivnosti, mišići oko zahvaćenih zglobova mogu početi slabiti i skupljati se.
Artritis kod pasa - lijekovi
FOTO: Shutterstock

Artritis kod pasa – lijekovi

Srećom, postoji nekoliko dostupnih lijekova koji pomažu u liječenju artritisa kod pasa i ublažavaju njihovu nelagodu.

Prirodni lijek za zglobove kod pasa

Prirodni dodaci poput glukozamina, kondroitina i omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u održavanju zdravlja zglobova. Ovi dodaci potiču obnovu hrskavice i smanjuju upalu.

Vitamini za kosti za pse

Opskrba esencijalnim vitaminima i mineralima poput kalcija, vitamina D i magnezija može pomoći u održavanju zdravih kostiju i zglobova. Posavjetujte se sa svojim veterinarom za odgovarajuće preporuke za doziranje.

Protuupalni lijekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) koje propisuje veterinar mogu pomoći u smanjenju boli i upale.

Dodaci prehrani za zglobove

Dodaci za jačanje zglobova na recept, koji često sadrže kombinaciju glukozamina i kondroitina, mogu pružiti dodatnu podršku.

Artritis kod pasa - liječenje
FOTO: Shutterstock

Artritis kod pasa – liječenje

Osim lijekova, dostupni su određeni tretmani za liječenje artritisa kod pasa.

Upravljanje tjelesnom težinom

Održavanje zdrave težine ključno je za pse s artritisom. Dodatna težina opterećuje zglobove, što pogoršava posljedice artritisa.

Uravnotežena prehrana i redovito kretanje vašeg kućnog ljubimca (šetnje) mogu pomoći u kontroli težine.

Fizikalna terapija

Tehnike fizikalne terapije kao što su nježna masaža, vježbe raspona pokreta i hidroterapija mogu poboljšati pokretljivost i ublažiti bol.

Ugodno okruženje

Pružanje udobnog životnog prostora s mekom posteljinom i neklizajućim površinama može značajno utjecati na pse s artritisom.

Kirurgija

U teškim slučajevima mogu se razmotriti kirurške mogućnosti poput zamjene zgloba ili artroskopije.

Artritis kod pasa - iskustva
FOTO: Shutterstock

Artritis kod pasa – iskustva

Mnogi vlasnici pasa koji su podijelili svoja iskustva u liječenju artritisa na društvenim mrežama kod svojih ljubimaca tvrde da su strpljenje, dosljednost u liječenju i bliska komunikacija s veterinarom ključni. Svaki pas je jedinstven i ono što odgovara jednome ne mora odgovarati drugome.

Artritis kod pasa je stanje koje se može kontrolirati uz pravilnu njegu i liječenje. Prepoznavanjem simptoma, istraživanjem lijekova i savjetovanjem s veterinarom možete osigurati da vaš voljeni kućni ljubimac živi ugodan, sretan život.

Uvijek se posavjetujte s veterinarom za ispravnu dijagnozu i plan liječenja prilagođen specifičnim potrebama vašeg psa. Vaš krzneni prijatelj zaslužuje najbolju moguću njegu!

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kriss, R. (2023). How to Manage the Symptoms of Canine Arthritis. American Kennel Club.
  2. Arthritis In Dogs. Medivet.
  3. What is arthritis in dogs? Animal Trust.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu