Ideje za Dan planeta Zemlje: Potaknite djecu na očuvanje prirode i brigu za druge! Evo kako obilježiti ovaj dan

Ideje za Dan planeta Zemlje

Dana 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Važnost očuvanja Zemlje jasna je svima. Neodrživim aktivnostima dovodimo do uništavanja Zemlje koja je dom ne samo nama, već i mnogim drugim bićima. Jedno je sigurno – Zemlja će opstati, ali za njezin opstanak nismo joj potrebni mi. Trenutnim djelovanjem dovodimo do toga da ćemo Zemlju učiniti nenastanjivom za nas. Drugim riječima, uništavanjem vlastitog doma zapravo najviše uništavamo sami sebe.

Iz tog razloga, očuvanje planeta Zemlje izrazito je bitno. Ne samo da imamo dužnost zaštititi prirodu i omogućiti i drugim bićima da žive u njoj, već za vlastiti opstanak moramo poraditi na njezinom očuvanju.

Učenje o važnosti očuvanja i njegovanja Zemlje mora započeti od malih nogu, kako bi održivo ponašanje postalo norma i kako bismo osigurali zdravu Zemlju za buduće generacije. Poticanje znatiželje i brige oko okoliša doprinosi i zdravom razvoju djeteta, kao i razvoju empatije za druge.

Dan kojim se obilježava planet Zemlja (22. travnja) idealan je dan da djecu podsjetite ili podučite važnosti očuvanja Zemlje. Iako je važno svaki dan djelovati na način kojim čuvamo Zemlju i poticati djecu da uz nas djeluju održivo, ovaj dan može poslužiti kao poseban edukativni dan kojim učite djecu zašto je važno ponašati se održivo i na koje sve načine mogu to učiniti.

očuvanje planeta Zemlje
FOTO: Getty Images

Dan planeta Zemlje – ideje za obilježavanje s djecom

Prilikom obilježavanja Dana planeta Zemlje s djecom primarno se orijentirajte na edukaciju o važnosti očuvanja Zemlje i poticanje brige za okoliš. Vrlo je važno da djeca od rane dobi usvoje stav da smo mi na Zemlji gosti – ovaj dom dijelimo s drugim bićima i moramo ga njegovati radi sebe, ali i drugih.

Prije nego se odlučite za aktivnosti koje možete raditi s djecom na Dan planeta Zemlje, razmislite i o svojim radnjama – na koji način utječete pozitivno ili negativno na Zemlju i okoliš? Što možete napraviti kao kućanstvo i kao pojedinac u smislu očuvanja Zemlje?

Prije svega, svojim ponašanjem postavljate primjer djetetu.

Mogli bi vas zanimati sljedeći članci:

Ovisno o uzrastu djeteta, možete razgovarati obiteljski o promjenama koje ćete uvesti kako biste doprinijeli zaštiti Zemlje. U nastavku se nalaze ideje za različite aktivnosti kojima možete na zabavan način djeci približiti temu očuvanja Zemlje.

Dan planeta Zemlje - ideje
FOTO: Getty Images

Prenamijenite stare stvari

Pokret Reduce, reuse and recycle (Smanji, ponovno iskoristi i recikliraj) odnosi se na ekološki prihvatljive načine smanjivanja otpada. Reduce ili “smanji” odnosi se na smanjivanje količine smeća koju proizvodimo, npr. korištenjem platnene vreće za kupovinu, umjesto jednokratnih plastičnih vrećica. Reuse ili “ponovno iskoristi” odnosi se na upotrebu određene stvari više puta prije nego je bacimo ili prenamjenu određene stvari u drugu svrhu. Primjerice, staklenka od umaka koji ste kupili može poslužiti ponovno kao teglica u kojoj držite grah ili, ako je dekorirate, držač za kemijske i olovke. Recycle ili “recikliraj” se odnosi na pravilno sortiranje reciklabilnog otpada.

Pročitajte članak “4 koraka recikliranja – savjeti za lakše odvajanje otpada“.

Ove tri radnje vrlo su bitne, a djecu možete podučiti tim radnjama na zabavne načine. Primjerice, ponovna upotreba stvari koje biste inače bacili može se izvesti na nekoliko kreativnih načina, a možete napraviti:

Prenamjenom stvari koje biste inače bacili možete naučiti djecu kako da na kreativan način smanje količinu otpada, usput razgovarajući o drugim načinima na koje možete smanjiti količinu otpada.

Primjerice, ako odlučite napraviti teglicu od plastične boce, potražite lijepu višekratnu bocu za dijete, kako ne biste morali ponovno kupiti plastičnu bocu.

Još jedan način da djeci približite važnost prirode je sadnjom biljke
FOTO: Shutterstock

Zajedno istražite prirodu

Povezivanje s prirodom još je jedan važan način na koji možete djeci ukazati na njezinu važnost. Izađite u park ili u šumu i razgledajte biljke i životinje koje su dio prirode. Pokušajte zajedno identificirati biljke i životinje koje uočite, a možete i zajedno skupiti i sortirati smeće koje pronađete po putu.

Nahranite životinje

Povezivanje s prirodom i njezinim drugim stanovnicima možete postići i na način da nahranite životinje. Ponesite sjemenke za ptice ili kupite konzervu hrane za ulične mačke i nahranite životinje zajedno s djetetom. Ovaj čin ne samo da doprinosi povezivanju s prirodom, već doprinosi i razvoju empatije i brige za druge kod djece.

Posadite biljku

Još jedan način da djeci približite važnost prirode je sadnjom biljke. Zajedno posadite biljku i potaknite dijete da se brine o njoj. Ne samo da je sadnja biljke nagrađujuće iskustvo, ono je i vrlo edukativno jer približava djetetu vrijeme i trud potreban za rast biljke. Ako ste u mogućnosti, posadite povrće kako bi iskustvo bilo posebno nagrađujuće kada izraste plod.

Dan planeta Zemlje - aktivnosti u školi
FOTO: Shutterstock

Dan planeta Zemlje – aktivnosti u školi

Škola, kao i dom, ima vrlo bitnu edukativno-odgojnu svrhu. Ako ste učitelj, razmislite o aktivnostima prikladnima za vaš razred, a ako ste roditelj, predložite učiteljima aktivnosti koje mogu raditi u školi na ovaj dan.

Neke od aktivnosti koje su pogodne za razred, ovisno o uzrastu, su prenamjena stvari koje biste inače bacili. Možete zatražiti djecu da donesu stvari koje bi inače bacili ili reciklirali te zajedno osmisliti što napraviti s njima. Alternativno, možete odabrati neku od ranije navedenih ideja za prenamjenu/ponovnu upotrebu stvari. Ako ste u mogućnosti, zajedno posadite jednu ili više biljaka o kojima će se razred brinuti. Ako nemate, u učionici možete postaviti kante za reciklažu koje možete zajedno s djecom oslikati. Djeci možete približiti važnost Zemlje i kroz kratke animirane ili dokumentarne filmove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu