Estrogenska krema za rodnicu – uloga, učinci i nuspojave

Estrogenska krema za rodnicu

Estrogen je ženski hormon koji se do menopauze redovito proizvodi i pomaže razvoju te održavanju ženskih spolnih organa. Tijekom menopauze i u postmenopauzi opada razina estrogena u organizmu čime dolazi do promjena u sluznici ženskog reproduktivnog i mokraćnog sustava.

Najčešći problemi s kojima se žene suočavaju su suhoća rodnice, vulvarna atrofija, atrofični vaginitis, atrofični uretritis.

Estrogenske kreme olakšavaju simptome kao što su:

Estrogenska krema za rodnicu – uloga

Estrogenska krema nanosi se vaginalnim putem (preko sluznice rodnice) s ciljem povećanja vlažnosti i normalnog prozirnog iscjetka iz rodnice kojim se vulva i završni dio mokraćne cijevi održavaju zdravim.

Ovisno o dozi, estrogen se može apsorbirati u cirkulaciju i imati sistemski učinak kao i estrogeni koji se uzimaju oralnim putem. No estrogeni koji se koriste vaginalno, obično za lokalne probleme reproduktivnog i mokraćnog sustava, nemaju sistemski učinak te se time ne iskoristi zaštitna uloga estrogena protiv osteoporoze ili valova vrućine koji se javljaju u menopauzi.

Estrogenska krema za rodnicu – bitno znati prije korištenja

Prije započinjanja terapije estrogenskom kremom, bitno je razgovarati s liječnikom kako bi se utvrdilo postoji li koja kontraindikacija. Potrebno je informirati liječnika o potencijalnim alergijskim reakcijama koje je pacijentica imala na neke druge proizvode ili hranu, konzervanse.

Estrogenska krema ne smije se koristiti u trudnoći jer može uzrokovati prirođene deformacije djeteta. Također, nije preporučeno koristiti kremu tijekom dojenja jer estrogeni ulaze u majčino mlijeko i smanjuju njegovu kvalitetu.

Prije i poslije nanošenje kreme na sluznicu rodnice moraju se oprati ruke te paziti da krema ne dođe u doticaj s očima. Ako dođe, oči se moraju odmah isprati većom količinom obične vode.

Estrogenska krema
Foto: Pexels

Učinak estrogenske kreme često ne bude istog trena vidljiv i ponekad treba čekati do 4 mjeseca. Bitno je pridržavati se preporuke liječnika o dozi i učestalosti primjene. Ako se zaboravi uzeti jedna doza, treba ju primijeniti što prije moguće, ali ako je već vrijeme za sljedeću dozu, zaboravite prethodnu i nastavite s rasporedom te nemojte udvostručiti dozu.

Estrogenska krema za rodnicu – rizici i nuspojave

Dobrobit estrogenske kreme je što je njena koncentracija u sistemskom krvotoku niska, a učinak na lokalno područje je bolji nego oralna terapija.

No bez obzira na to, potrebno je znati neke rizike i nuspojave koji se mogu pojaviti s upotrebom estrogenske kreme iako nisu učestali:

Preporučuje se izbjegavanje korištenje kondoma i dijafragmi do 72 sata nakon primjene estrogenske kreme jer oslabljuju lateks.

Izbjegavajte spolne odnose neposredno nakon primjene kreme jer inače svog partnera izlažete učinku.

Ne koristite sljedeće lijekove istovremeno s estrogenskom kremom zbog mogućih nepoželjnih interakcija:

 • inhibitori aromataza – aminoglutetimid, anastrozol, eksemestan, letrozol, testolakton,
 • barbiturati za pomoć pri uspavljivanju ili terapiji epilepsije,
 • karbamazepin,
 • sok od grejpa,
 • ketokonazol, itrakonazol,
 • raloksifen,
 • varfarin,
 • tamoksifen,
 • gospina trava.

Prije korištenja estrogenske kreme, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Estradiol vaginal cream. Cleveland Clinic.
 2. Estrogen (Vaginal Route). Mayo Clinic.
 3. Estrace Vaginal Cream. RxList.

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu