Dojenje nije besplatno? Nova otkrića mogla bi promijeniti način na koji razmišljate o njemu

Averzija prema dojenju, fenomen u kojem majke osjećaju odbojnost tijekom cijelog dojenja, rašireniji je nego što se uobičajeno vjeruje

Kada je riječ o prehrani djeteta, novi roditelji trebaju se dobro informirati kako bi donijeli najbolje odluke za svoju obitelj.

Evo nalaza novih istraživanja koja bi mogla promijeniti vaš pogled na dojenje.

Averzija prema dojenju

Averzija prema dojenju, fenomen u kojem majke osjećaju odbojnost tijekom cijelog dojenja, rašireniji je nego što se uobičajeno vjeruje. Za razliku od disforičnog refleksa izbacivanja mlijeka (D-MER), koji uključuje negativne emocije samo tijekom ispuštanja mlijeka, reakcija averzije na dojenje (BAR) javlja se tijekom cijelog dojenja.

Nedavna australska studija ispitala je više od 5.000 žena, otkrivajući da je jedna od pet iskusila BAR. Većina tih žena suočila se s izazovima s dojenjem, ali 82,5 % ocijenilo je svoje ukupno iskustvo dojenja pozitivnim.

Averzija prema dojenju češća je kod prvorotkinja, onih koje doje u tandemu ili onih koje doje tijekom ovulacije ili menstruacije. Podrška i razumijevanje, po mogućnosti od savjetnika za dojenje ili stručnjaka za mentalno zdravlje, ključni su za žene koje imaju averziju prema dojenju.

Dojenje je “skupo”

Prema portalu Psychology Today, dojenje može koštati do 10.000 dolara (više od 9.000 eura) godišnje za obitelji. Suprotno uvriježenom mišljenju da je dojenje besplatno, nedavna studija ukazuje na to da dojenje iziskuje troškove, prvenstveno povezane sa značajnim vremenskim angažmanom koje zahtijeva od majki.

Procijenjeni trošak kreće se 8.640 – 11.611 dolara godišnje, s malim dijelom koji se izdvaja za opremu i podršku. Glavna komponenta je oportunitetni trošak majčinog vremena, procijenjen na 3 – 4 sata dnevno, što iznosi 7.939 – 10.585 dolara godišnje uz minimalnu plaću u SAD-u.

Dok bi obitelji s višim prihodima mogle podnijeti ovu obvezu, obitelji s nižim prihodima mogle bi imati poteškoća.
dojenje može koštati do 10.000 dolara godišnje za obitelji
FOTO: Shutterstock

Prepoznavanje i realna procjena troškova dojenja može pomoći u uklanjanju prepreka, posebno za obitelji s niskim primanjima, a potrebni su i podrška za dojenje na poslu (smještaj) i plaćeni obiteljski dopust.

Majčino mlijeko sadrži molekulu koja pomaže poboljšati povezanost mozga

Majčino mlijeko sadrži molekulu šećera, mio-inozitol, koja poboljšava povezanost mozga. Studija iz srpnja 2023. otkrila je da mio-inozitol, prisutan u visokim koncentracijama u ranom dojenju, doprinosi poboljšanoj povezanosti mozga.

Ova molekula šećera ostaje u majčinom mlijeku do 12 mjeseci. Iako studija ne potvrđuje čini li ova molekula mozak učinkovitijim ili inteligentnijim, naglašava tri ključna aspekta:

  • majčino mlijeko ne samo da daje hranu i kalorije, već nudi mikronutrijente ključne za razvoj mozga
  • dobrobiti su dosljedne bez obzira na prehranu ili mjesto
  • majčino mlijeko prilagođava se bebinim razvojnim potrebama, proizvodeći mio-inozitol kada je dojenčetu najpotrebnije tijekom prvih mjeseci života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Goodwin, C. (2024). 3 Key Findings About Breastfeeding. Psychology Today
  2. Mahoney, S. E. i sur. (2023). No such thing as a free lunch: The direct marginal costs of breastfeeding. J Perinatol., 43: 678–682.
  3. Morns, M. A. i sur. (2023). The prevalence of breastfeeding aversion response in Australia: A national cross-sectional survey. Maternal and Child Nutrition, 13536.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu