WHO: Tek smo na sredini pandemije COVID-a, BA.2 varijanta najzaraznija do sada

WHO - Tek smo na sredini pandemije COVID-a

Svijet je tek na polovici pandemije koronavirusne bolesti, poručila je dužnosnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ističući da u svijetu broj zaraženih i oboljelih opet raste

Pandemija bolesti COVID-19 “nije ni blizu gotova”, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris dodajući da smo zasigurno usred pandemije.

Zdravstvena agencija UN-a ranije je rekla da bi akutna faza pandemije mogla završiti ove godine, ali će ovisiti o tome koliko ćemo brzo ispuniti njezin cilj da cijepimo 70 % stanovništva u svakoj zemlji.

Podaci WHO-a objavljeni ovog tjedna pokazuju globalni rast broja slučajeva novooboljelih od COVID-19 i ti bi podaci mogli skrivati mnogo veći problem u trenutku kad neke zemlje testiraju sve manji broj osoba sa simptomima koji odgovaraju koronavirusnoj bolesti, smatra svjetska arganizacija.

Nakon više od mjesec dana u kojima se u svijetu bilježio pad broja slučajeva COVID-a, prošlog tjedna ponovno je počeo rasti. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kombinacija faktora dovela je do porasta broja slučajeva bolesti, među kojima su vrlo zarazna omikron varijanta koronavirusa i njezina “rođakinja” BA.2 podvarijanta omikrona te ukidanje dijela epidemioloških i javnozdravstvenih mjera u društvima.

Prvi čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je novinarima:

To povećanje se događa unatoč smanjenju broja testiranih u nekim zemljama, što znači da su slučajevi koje vidimo samo vrh ledenog brijega.

Niske stope procijepljenosti u nekim zemljama, dijelom uzrokovane “ogromnom količinom dezinformacija”, također su objašnjenje porasta broja slučajeva COVID-19, rekli su dužnosnici svjetske organizacije.

Pročitajte članke:

Broj novozaraženih u svijetu porastao u tjedan dana 8 % 
FOTO: Shutterstock

Broj novozaraženih u svijetu porastao u tjedan dana 8 % 

Broj novozaraženih skočio je za 8 % na globalnoj razini u odnosu na prethodni tjedan, s 11 milijuna novih slučajeva i nešto više od 43.000 novih smrtnih slučajeva od 7. do 13. ožujka.

To je prvi porast od kraja siječnja.

Najveći skok bio je u zapadnopacifičkom području, koje uključuje Južnu Koreju i Kinu, gdje su slučajevi porasli za 25 %, a smrtni slučajevi za 27 %.

Afrika je također zabilježila porast od 12 % novih slučajeva i porast smrtnih slučajeva od 14 %, a Europa 2 % porasta broja slučajeva, ali bez skoka u broju smrtnih slučajeva.

Druga područja izvijestila su o padu slučajeva, uključujući regiju istočnog Sredozemlja, iako je ovo područje zabilježilo porast smrtnih slučajeva od 38 % povezanih s prethodnim valom zaraze.

Pročitajte članak “Kako razlikovati zarazu koronavirusom od prehlade, gripe i alergije?“.

Stručnjake brine porast COVID-19 u Europi

Brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost da se Europa suočava s još jednim valom koronavirusa, s porastom broja slučajeva od početka ožujka, ponajviše u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Maria Van Kerkhove iz WHO-a rekla je ovog tjedna da se čini da je BA.2 najzaraznija varijanta do sada.

Međutim, nema znakova da uzrokuje težu bolest, niti dokaza da bilo koja druga nova varijanta uzrokuje porast slučajeva.

Van Kerkhove je upozorila i na zavaravajuće procjene da je pandemija gotova ili da je varijanta omikron bezopasna.

Rekla je da su osobito starije, bolesne i necijepljene osobe još uvijek u opasnosti da obole ako su zaražene.

Ali alati za suzbijanje virusa postoje, rekla je, uključujući nošenje maski, održavanje socijalne distance i cijepljenje.

Stručnjake brine porast COVID-19 u Europi
FOTO: Shutterstock

Slika širenja bolesti u Europi nije jedinstvena.

Danska je, na primjer, u prvoj polovici veljače doživjela kratak vrhunac broja slučajeva, potaknut BA.2 podvarijantom, koji je brzo splasnuo.

Europska unija ovog je tjedna odlučila osigurati cjepiva za ukrajinske izbjeglice s obzirom na to da je stopa procijepljenosti u Ukrajini od 35 % dvostruko niža od one u EU-u.

Stručnjaci su upozorili da su u tom kontekstu moguća žarišta COVID-19, ne samo zbog njihove niske procijepljenosti, nego i gužvi tijekom zbjegova iz zemlje.

Europski dužnosnici istaknuli su kako u ovom trenutku nema planova obveznog cijepljenja izbjeglica, no razmatraju se kampanje podizanja svijesti o njegovoj važnosti.

Stručnjaci su počeli upozoravati da bi Sjedinjene Države uskoro mogle vidjeti val sličan onom u Europi, potencijalno potaknut BA.2 podvarijantom, ukidanjem ograničenja i potencijalnim slabljenjem imuniteta od cjepiva primljenih prije nekoliko mjeseci.

Antonella Viola, profesorica imunologije na talijanskom Sveučilištu u Padovi, rekla je za Reuters:

Slažem se s ublažavanjem ograničenja, jer nakon dvije godine (pandemije) to ne možete smatrati više hitnim. Moramo izbjeći razmišljanje da COVID-a više nema. I stoga zadržati samo neophodne mjere, a to su kontinuirano promatranje i praćenje slučajeva, te zadržavanje obveze nošenja maske na zatvorenim ili vrlo prometnim mjestima.

Pročitajte i članke:

WHO protiv preranog ukidanja mjera zaštite od koronavirusa
FOTO: Shutterstock

WHO protiv preranog ukidanja mjera zaštite od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je ovog tjedna i protiv preranog ukidanja zaštitnih mjera protiv koronavirusa, s obzirom na porast broja slučajeva u svijetu.

Te mjere uključuju nošenje maski i držanje socijalne distance.

Njihovo ukidanje omogućilo bi virusu da brže cirkulira, rekla je Maria Van Kerkhove.

Ona je upozorila i da pad broja testiranih diljem svijeta otežava praćenje širenja varijanti koronavirusa.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu