Stručno odobrava

,

Voda u koljenu – uzroci i liječenje

bolovi u koljenu

Voda u koljenu je jedan od najčešćih simptoma kod onih koji imaju problema s koljenom. To je stanje prilikom kojeg se nakuplja tekućina u područjima mekog tkiva (oko zgloba ili u samom zglobu) te se kao posljedica pojavi oteklina.

Da biste efikasno riješili ovaj problem, potrebno je prvo pronaći točan uzrok. Srećom, dijagnostika je u novije vrijeme uznapredovala te je samim time uspješnost liječenja znatno veća.

Bitno je spomenuti kako je “voda u koljenu” simptom neke od bolesti koštano-zglobnog sustava ili posttraumatskog stanja, a ne bolest.

Voda u koljenu – uzroci

Otok koljena, ali i svih drugih zglobova može nastati kao posljedica dva slučaja.

Prvi je krvni otok (edem), a nastaje poslije distorzija (uganuće zgloba) ili trauma poput udaraca u meke ili čvrste strukture zgloba.

Tada može doći do puknuća jedne ili više krvnih žila, nakon čega krv ulazi u zatvoreno područje zgloba.

Kada tlak krvi u zglobu naraste dovoljno, oštećena se krvna žila začepi te otvor na njoj zaraste, dok krvi u samom zglobu treba više tjedana (pa i mjeseci) da se resorbira u potpunosti.

Drugi način nastanka otoka u koljenu jest pojačano lučenje zglobne tekućine u sam zglob. Ono može biti prouzročeno manjom traumom, pri kojoj meka tkiva reagiraju upalnim procesom zbog kojega se stvara višak tekućine u zglobu.

Osim tako, degenerativne promjene na hrskavici i kostima mogu uzrokovati reaktivni otok u zglobovima pa tako i koljenu. Ti reaktivni otoci se nazivaju ”vodom u koljenu”.

Kod izljeva može se raditi i o početnoj fazi jedne od upalnih reumatskih bolesti: 

 • reumatoidni artritis – kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima, 
 • Reiterov sindrom – vrsta artritisa koji se javlja kao reakcija na bakterijsku infekciju, odnosno upala zglobova i tetiva koje se hvataju uz zglob, 
 • ankilozantni spondilitis – vrsta kroničnog artritisa, 
 • reaktivni artritis – bol i otekline u zglobovima izazvane infekcijom u drugom dijelu tijela.

Pročitajte više o artritisu.

Malo je vjerojatno da se kod vode u koljenu radi o ataku (napadaju) uričkog artritisa (gihta) jer ta bolest ima tipičnu kliničku sliku, ali ipak je moguće.

Ako tegobe u koljenom zglobu traju duže i ako je riječ o degenerativnim promjenama hrskavice, tada to može biti simptom dekompenzirane artroze koljena. U fazi dekompenzacije zglob može biti otečen, topao na dodir i izrazito bolan pri pokretima.

Ostali faktori nastanka vode u koljenu 

Nastajanje vode u koljenu povezano je s općim stanjem, dnevnim aktivnostima i životnim procesima kao što su:

 • Starenje – kako starite, vaš organizam počinje sporije “raditi”, mišići i kosti u velikoj mjeri postepeno slabe, nerijetko se javlja artritis koji kao posljedicu ima otečenost koljena (a i drugih zglobova u tijelu).
 • Bavljenje sportom – premda je vježbanje i održavanje kondicije vrlo bitno za pravilan rad organizma, bavljenje sportovima poput košarke ili gimnastike može uzrokovati ”iskakanje koljena” ili neke druge ozljede koje kao posljedicu imaju oticanje koljena pa samim time i rizik od nakupljanja ”vode u koljenu”.
 • Višak kilograma – osim što može prouzrokovati kardiovaskularne probleme, višak kilograma problematičan je i zbog učinka mase tijela na kosti i zglobove – velika težina vrši pritisak na zglobove. Pod pritiskom lakše nastaju ozljede, a zglobovi i kosti se pod prevelikom težinom prirodno deformiraju.

Simptomi vode u koljenu

Koljena često mogu biti otečena iz drugih razloga, koji ne moraju nužno ukazivati na ”vodu u koljenu”.

Neki od znakova koji mogu ukazivati na nakupljanje tekućine u koljenu su: 

 • otečenost koljena – odnosi se na područje neposredno iznad koljena;
 • krutost koljena – zbog oticanja se može javiti nemogućnost savijanja koljena, a u nekim situacijama izrazito jaka bol u koljenu koja onemogućuje ispravljanje noge;
 • bol u koljenu – koja može varirati od izrazito jake tinjajuće boli do boli koja se javlja samo tijekom aktivnosti (ispravljanje noge, stajanje, hodanje).

Često se javlja se iznenada, bez očitog povoda, vrlo brzo, neovisno o terapiji prolazi, ne ostavljajući posljedica.

Voda u koljenu – dijagnoza 

Da bi se postavila prava dijagnoza bolnog koljena, liječnik može zatražiti neki od testova koji slijede:

 • Rendgenska slika koljena na kojoj se vidi stanje kosti i ligamenata te se dijagnosticiraju napuknuća, iščašenja ili artritis.
 • Magnetska rezonanca – test kojim se precizno detektira svaka anomalija na koljenu i zglobu.
 • Krvni testovi kojima se može ustvrditi infekcija, upala, reumatoidni artritis, bolesti limfnih čvorova, problemi zgrušavanja krvi.
 • Artrocenteza – punkcija zgloba i uzimanje uzoraka – uzorak se pretražuje kako bi se našli tragovi krvi, bakterija i tragova koji upućuju na giht. Ovaj postupak nije uvijek nužan, već se koristi samo kod obilnih izljeva.

Ponavlja li se izljev ili otok zgloba, indiciran je odlazak ortopedu ili fizijatru radi obrade.

Sanacija koljenog otoka uzrokovanog degenerativnim procesima nije jednostavna i nije joj neposredni cilj sam otok, već temeljni proces u koljenu. Upravo zbog te činjenice, evakuacija otoka iglom i špricom, koja je godinama bila upotrebljavana gotovo automatski, danas se rjeđe čini.

Razlog tomu je iskustvo koje govori kako se vrlo brzo nakon takvog zahvata stanje vrati u obim prije evakuacije.

Naime, ako postoji hrskavično oštećenje u koljenu koje izaziva upalnu reakciju tkiva u neposrednoj okolini, tada jednostavna aspiracija viška tekućine špricom i ne može donijeti trajno, već privremeno i kratkotrajno rješenje.

Voda u koljenu – punkcija koljena

Ponekad je da bi se došlo do dijagnoze potrebno obaviti punkciju koljena.

Punkcija koljena je postupak izvlačenja tekućine iz zgloba čime se postiže smanjenje boli. Postupak je koji ima dijagnostičku i terapijsku vrijednost.

Često se uz punkciju u sam zglob injektira i protuupalni lijek kako bi se zaustavila konstantna iritacija i nastajanje viška tekućine u zglobu.

Obično se izvodi u lokalnoj anesteziji, a cjelokupni postupak je jednostavan. 3 su osnovna načina uvođenja igle kojom se punktira koljeno, a ovise o mjestu uboda u odnosu na patelu (iver).

Postupak punkcije koljena nije bezbolan (iskustvo boli je individualno). Osobe postupak opisuju neugodnim, najviše u trenutku kada igla prolazi pored zgloba.

Po završetku postupka, savjetuje se pošteda koljena i mirovanje. Vrsta kao i trajanje oporavka ovise o težini ozljede

Liječenje vode u koljenu

Ako nalaz ne zahtijeva operativni postupak, započinje se s fizioterapijskom procedurom, koja se sastoji od 2 dijela.

Prvi je simptomatsko liječenje kojem je cilj ubrzati resorpciju otekline. To se postiže tako da se povećava pritisak te poboljšava cirkulacija krvi i limfe u samom zglobu i njegovoj neposrednoj okolini.

Drugi način je funkcionalno liječenje kojem je cilj sanirati mišićno-tetivni sustav koji okružuje zglob, a izvodi se individualnim vježbanjem. 

Potrebno je osnažiti mišiće, poboljšati njihovu fleksibilnost te ubrzati njihovu reakciju, a sve u cilju smanjivanja opterećenja na oštećenu hrskavicu zgloba, što kao posljedicu ima smanjivanje ili uklanjanje otekline.

S programom vježbanja potrebno je nastaviti i trajno održavati poboljšano stanje (i nakon završetka same terapije).

Također se koriste: elektroterapija, laser, ultrazvuk, tople ili toplo-hladne procedure. Kao pomoć, može biti poželjno i kratkotrajno nošenje elastičnih zavoja.

Voda u koljenu – lijekovi i alternativna medicina

Iz svega navedenog jasno je da ”voda u koljenu” nije problem sam po sebi, već pokazatelj da s koljenom nije sve u najboljem stanju.

Određivati po veličini samog otoka je li stanje poboljšano ili nije, nije preporučljivo. Kako se u većini slučajeva radi o kroničnim stanjima, koja zahtijevaju trajnu brigu, najbolje je liječenje, a naročito dijagnostiku, prepustiti stručnjaku te pratiti njegove savjete.

Ovisno o postavljenoj dijagnozi, liječnik može prepisati:

 • Lijekove protiv boli – kako bi se ublažilo bolno stanje u koljenu dok se bolest ne izliječi (Neofen, Ibuprofen, itd.).
 • Antibiotike – ako su simptomi uzrokovani bakterijskom infekcijom.
 • Kortikosteroide – kortikosteroidi su efikasni, ali mogu uzrokovati i ozbiljne nuspojave pa s njima treba biti vrlo oprezan.

Ipak postoje neke stvari koje možete učiniti kod kuće i pokušati smanjiti otok koljena ili barem ublažiti bolove: 

 • Suzdržavajte se od većih fizičkih aktivnosti koje podrazumijevaju pretjerano naprezanje koljena, posebice onih nakon kojih se javlja bol u području koljena.
 • Otok liječite ledom 3 – 4 puta dnevno po 20 minuta (nemojte led stavljati direktno na kožu, nego u krpu ili gazu).
 • Zglob se bandažira radi prevencije ponovnog izljeva.
 • Antiedematozni položaj – kada ležite, noge držite na povišenom jastuku (elevacija).
 • Koristite kreme ili meleme koji sadrže gavez. Njegovo djelovanje je analgetsko, posebice kod bolova, istegnuća i ozljeda u mišićima i/ili zglobovima, kao i kod oteklina.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.31 / 5   74

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: otečeno koljeno, voda u koljenu narodni lijek, natečeno koljeno, Bolno i oteceno koljeno, nateknuto koljeno, otečeno koljeno bez bolova, otečena koljena, voda u koljenu prirodni lijek, bol u desnom koljenu, oteknuto koljeno, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu