Da hrskavica i kosti dugo traju: Ovi će suplementi na potpuno prirodan način povećati vašu pokretljivost

Bol u kostima

Bolovi u kostima, zglobovima i hrskavicama mogu se javiti već sredinom 20-ih. Što je pacijent stariji, terapija je teža i s manje rezultata, ali dobra je vijest da svaki pojedinac može učiniti mnogo za zdravlje svojih kostiju. Fizioterapeut Dario Vrbanac otkriva koje su boli najčešće, kako se tretiraju i koje terapije mogu pomoći, a u tekstu otkrivamo i što možete učiniti kako biste povećali svoju pokretljivost i očuvali zdravlje.

Lokomotorni sustav najugroženiji je kod osoba s povećanom tjelesnom težinom. Također, zglobovi se zbog opterećenja s godinama troše. Tada nije preporučljivo mirovati i prestati s fizičkim aktivnostima, već upravo suprotno, a kako će trošenje napredovati, moguće je da se povremeni ili stalni bolovi javljaju i u trenucima mirovanja. Prehrana, kao i uvijek, može biti odličan izvor nutrijenata važnih za očuvanje zglobova i zdravlja kostiju. Uz pravilan odabir namirnica, važno je unositi i suplemente koji će povećati vašu pokretljivost.

Nativni kolagen

Koža, kosti i vezivno tkivo u značajno su boljem stanju dok je organizam mlađi. Kolagen je zaslužan za povezivanje svih tkiva u tijelu, a starenjem ga organizam proizvodi sve manje i manje. Kolagen je prirodno prisutan u našoj hrskavici, a kada se ošteti, otpušta se u zglobnu tekućinu i naš ga organizam prepoznaje kao strano tijelo, od kojeg se imunološki sustav brani pa nastaje upalni proces u zglobu.

U literaturi se najčešće spominje 11 vrsta kolagena. Onaj najpoznatiji, a prema nekima i najistraženiji jest nativni kolagen, koji potječe od pileće hrskavice prsne kosti, ima očuvanu trodimenzionalnu strukturu te je po sastavu jednak kolagenu koji se nalazi u zglobovima.

Kako je poznato da zalihe kolagena sa starenjem opadaju, za zdravlje zglobova, hrskavica i kosti važno ga je nadomještati. Nativni kolagen ima drugačiji mehanizam djelovanja od hidroizoliranog kolagena i najvažnija mu je prednost da sprječava razgradnju vlastitog kolagena.

Kada se uzima kao dodatak prehrani, nastaje pozitivna reakcija imunološkog sustava, koji na zglobove više ne djeluje obrambeno pa se upalni procesi smanjuju, a proizvode se i protuupalne molekule koje potiču obnovu kolagenskih zaliha i ostalih proteina u organizmu.

Nemaju svi istu razinu kolagena u organizmu, a posebno su ugrožene sljedeće skupine ljudi:

 • pušači
 • osobe sklone konzumiranju slatke hrane i rafiniranih ugljikohidrata
 • osobe koje se prekomjerno izlažu ultraljubičastom sunčevu zračenju.
Bol u laktu
FOTO: Getty Images

Kurkumin

Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume. Kao začin i ljekovita biljka koristi se u Indiji već tisućama godina upravo zbog svojeg protuupalnog i antioksidativnog djelovanja. Riječ je o sastojku koji:

 • pomaže u prevenciji karcinoma
 • smanjuje rizik od srčanih bolesti
 • pomaže kod artritisa
 • koristan je u liječenju Alzheimerove bolesti.

Glavni problem kurkuminoida je njihova loša topljivost u vodenim medijima i posljedično loša bioraspoloživost – apsorpcija je manja od 0,02 % pa bi za postizanje ljekovitog djelovanja bilo potrebno unositi velike količine ekstrakta (>5 g). Patentirani sastojak CAVACURMIN® sadrži prirodno dobivene kurkuminoide koji se oslobađaju konzumacijom i apsorbiraju do 40 puta bolje od standardnih ekstrakata kurkume.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je najpoznatiji sastojak koji ublažava znakove starenja. Iako je iznimno popularna kao sastojak u kremama za njegu lica, često se koristi i kao dodatak prehrani. Prirodno je prisutna u zglobnoj tekućini, očnoj vodici i hrskavici. Djeluje kao ovlaživač i potiče obnovu gradivnih blokova hijaluronske kiseline u tijelu. Na jednu molekulu hijaluronske kiseline veže se puno molekula vode, no taj razmjer sa starenjem opada pa ju je potrebno nadomještati.

Oralno uzimanje hijaluronske kiseline na zglobove će djelovati kao neka vrsta maziva. Dovoljne količine hijaluronske kiseline pomažu u ublažavanju udaraca koji se javljaju tijekom opterećenja i kretanja.

U istraživanjima je zabilježena smanjena uporaba lijekova protiv bolova nakon konzumiranja hijaluronske kiseline. Osobe koje su uzimale hijaluronsku kiselinu imale su veću vjerojatnost da će prestati ili smanjiti konzumiranje lijekova protiv bolova u usporedbi s placebom, zaključili su Cicero i suradnici u istraživanju iz 2020. godine.

Vitamin C, D i silicij

Vitamin C je najpoznatiji antioksidans i ključni vitamin u jačanju imunološkog sustava. Što se tiče zdravlja kostiju, vitamin C igra važnu ulogu u normalnom stvaranju kolagena za optimalnu funkciju hrskavice i kostiju. Zbog toga je za zdravlje navedenog važno birati dodatke prehrani koji sadrže i vitamin C i kolagen.

Vitamin D je poznat kao vitamin sunca. Čak se 80 % potreba organizma za tim vitaminom može dobiti nakon 20 minuta izlaganja nezaštićenih dijelova tijela sunčevoj svjetlosti. Ostatak je potrebno nadoknaditi prehranom ili dodacima prehrani. Vitamin D je zaslužan za poticanje iskorištavanja kalcija i fosfata, također važnih za mineralizaciju kostiju. Deficit vitamina D kod odraslih najčešće se očituje krhkijim i lako lomljivim kostima. Također, ovaj vitamin dokazano poboljšava stanje osoba oboljelih od osteoporoze.

Silicij je važan kemijski element koji, kao i vitamin D, pomaže u apsorpciji kalcija. Potiče proizvodnju kolagena i kosti čini fleksibilnijima. Često se koristi u kozmetičkoj industriji, ali sve više i kao mineral ključan za sprječavanje bolesti poput ateroskleroze, kožnih bolesti, tuberkuloze i alopecije, a smanjuje rizik i od nastanka srčanog i moždanog udara.

Collagen Flex Curcumin kapsule
FOTO: Medex

Ovakva kombinacija sastojaka sadržana je u dodatku prehrani Medexovog Collagen flex curcumina. Fizijatri koji uz personaliziranu terapiju preporučuju i uzimanje dodatka prehrani savjetuju pacijentima da posebnu pozornost obrate na klinički dokazanu učinkovitost sastojaka i njihovu kombinaciju. Naime, učinkovitost Medexova Collagen flex curcumina potvrđena je kliničkim studijama.

Kome se preporučuje uzimanje dodataka prehrani za zdravlje kostiju?

Dodaci prehrani za zdravlje kostiju preporučuju se:

 • svima koji trebaju učinkovitu potporu za normalnu funkciju hrskavice i kostiju
 • svima s prekomjernom tjelesnom težinom, koja više opterećuje kosti i hrskavicu
 • svima koji se susreću s nelagodom u zglobovima tijekom i nakon tjelesne aktivnosti
 • rekreativcima i sportašima koji često opterećuju zglobove
 • svima kojima zbog nelagode u zglobovima nedostaje sloboda kretanja
 • svima koji biraju učinkovita prirodna rješenja.

Umjerena tjelovježba zasigurno je prva linija prevencije problema, uz održavanje optimalne tjelesne težine. Važna je i pravovremena reakcija. Kada se pojave bol, otok, crvenilo ili neki drugi problem, potrebno je na vrijeme potražiti stručnu pomoć kako bi se na vrijeme započelo s terapijom i potencijalno spriječio veći problem.

Razgovarali smo i s bacc. physioth. Dariom Vrbancem, koji se svakodnevno susreće s pacijentima koji se suočavaju s bolovima u kostima, zglobovima, frakturama i rupturama. Izdvojio je najčešće probleme s kojima se javljaju pacijenti:

 • frakture
 • rupture ligamenata (najčešće prednji križni ligament koljena)
 • istegnuće mišića (najčešće mišići stražnje lože)
 • hondomalacije patele, tzv. skakačko koljeno (kod mlađe populacije i sportaša)
 • kalcifikati u ramenu
 • osteoartritis zgloba kuka i koljena (najčešće kod starijih od 65 godina).

Fizioterapeut Vrbanac objašnjava i kako izgleda terapija:

Težimo individualiziranom pristupu svakoj osobi. Prije početka terapije pacijenti obavljaju pregled specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, specijalista ortopeda i fizioterapeuta, a po potrebi se radi dodatna dijagnostika, najčešće ultrazvučni pregled. Za svakoga se kreira plan terapije prilagođen njegovu stanju i mogućnostima. Najveći naglasak je na aktivnom pristupu rehabilitaciji, odnosno terapijskim vježbama za povećanje mišićne snage, jakosti i izdržljivosti, vježbama istezanja, vježbama za povećanje stabilnosti zglobova te vježbama propriocepcije.

Uz terapijske vježbe primjenjuju se i različiti terapijski pristupi, kao što su PNF koncept, koordinativni lokomotorni trening, manualna terapija, miofascijalna trigger point terapija, postizometrička relaksacija, miofascijalna relaksacija, dry needling i dr. Provodi se i fizikalna terapija različitim terapijskim strujama te kombiniramo terapijske vježbe s elektrostimulacijom mišića. Također, provodimo i ACP terapiju ili PRP, u kojoj se iz krvi pacijenta izdvoji krvna plazma s trombocitima, faktorima rasta i matičnim stanicama te se pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava u oštećeno tkivo, čime se potiče regeneracija, smanjuju se bol i upala te se značajno poboljšava ishod liječenja.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Orbico po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Saznajte više o ljekovitosti kurkume u sljedećim člancima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu