Prehrana starijih osoba – namirnice za zdravlje i vitalnost

prehrana stariji ljudi

Za starije osobe, prednosti zdrave prehrane uključuju povećanu mentalnu oštrinu, otpornost na bolesti, veće razine energije i bolje upravljanje kroničnim zdravstvenim problemima.

Kako starimo, prehrana također može biti ključ pozitivnom stavu i time ostajemo u emocionalnoj ravnoteži, ali zdrava prehrana ne mora nužno biti povezana s dijetom i odricanjem. Zdrava prehrana kod starijih osoba sastoji se u svježoj, raznolikoj hrani, kreativnosti u kuhinji i jedenjem sa prijateljima.

Koliko kalorija starije osobe trebaju?

Koristite sljedeće kao smjernice:

Žena preko 50 godina koja:

 • nije fizički aktivna treba oko 1600 kalorija dnevno
 • je pomalo fizički aktivna treba oko 1800 kalorija dnevno
 • je vrlo aktivna treba oko 2000 kalorija dnevno

Muškarac preko 50 koji:

 • nije fizički aktivan treba oko 2000 kalorija dnevno
 • je pomalo fizički aktivan treba 2200-2400 kalorija dnevno
 • je vrlo aktivan treba oko 2400-2800 kalorija dnevno

Naravno, balansirana prehrana je više od brojanja kalorija. Postoji mnogo drugih aspekata za stvaranje zdravog stila života.

Koje namirnice trebaju konzumirati starije osobe?

Starije osobe se mogu odmah osjećati bolje i ostati zdravi u budućnosti odabiranjem zdrave hrane. Balansirana dijeta i fizička aktivnost doprinose zdravijem životu i jačaju neovisnost kako starite.

Smjernice zdrave prehrane za starije osobe:

 • Voće – fokusirajte se na cijelo voće više nego na sokove za više vitamina i vlakana i jedite oko 2 porcije svaki dan.
 • Povrće – boja je vrlo važna u ovoj kategoriji. Odaberite tamno povrće bogato antioksidansima, lisnato zeleno povrće poput špinata, prokule ili narančasto i žuto povrće poput mrkvi, tikvica i slatkog krumpira. Od 2 do 3 porcije svakog povrća će uvelike pomoći vašem organizmu.
 • Kalcij – održavanje vaših kostiju zdravima ovisi o adekvatnom unosu kalcija za sprječavanje osteoporoze i fraktura kostiju. Starije osobe trebaju oko 1,200 mg kalcija svaki dan kroz mlijeko, jogurt ili sir.
 • Žitarice – budite pametni sa unosom ugljikohidrata i odaberite cjelovite žitarice za više vlakana i vitamina. Starije osobe trebaju 6-7 unca žitarica svaki dan (jedna unca je oko 1 kriška kruha).
 • Proteini – starije osobe trebaju oko 0.5 grama po kilogramu tjelesne težine. Jednostavno prepolovite vašu tjelesnu težinu kako bi saznali koliko grama trebate. Žena od 130 kilograma trebat će oko 65 grama proteina dnevno. Porcija tune, na primjer, ima oko 40 grama proteina. Mijenjajte vaše izvore proteina sa ribom, grahom, graškom, orašastim plodovima, mlijekom, jajima i sirom.

Potrebni vitamini i minerali za starije osobe:

 • Voda – starije osobe su sklone dehidraciji zbog toga što naše tijelo s godinama gubi mogućnost reguliranja razine tjelesne tekućine i osjećaj žeđi slabi. Ostavite poruku na mjestu gdje najčešće boravite, ona će vas podsjećati da popijete barem jedan gutljaj vode svaki sat i uz obroke kako bi izbjegli infekcije mokraćnog sustava, zatvor ili čak zbunjenost.
 • Vitamin B – nakon što pređete 50 godina, vaš želudac proizvodi manje želučane kiselina što nedovoljno apsorbira Vitamin B12 koji je potreban da održi krv i živce vitalnima. Nabavite preporučeni dnevni unos B12 (2.4 mcg) iz obogaćene hrane ili izvora tog vitamina.
 • Vitamin D – većinu vitamina D dobijemo iz izlaganja suncu i određene hrane. S godinama, naša koža postaje manje efektivna u sintetiziranju vitamina D pa se svakako konzultirajte s liječnikom o dopunjavanju vaše prehrane sa obogaćenom hranom ili multivitaminima.

Savjeti za zdravu prehranu

Jednom kada se naviknete jesti tešku hranu vaše tijelo će biti sporo i tromo ako jedete manje nego obično. Evo kako da steknete naviku zdrave prehrane.

 • Smanjite sol kako bi spriječili zadržavanje vode i visok krvni tlak. Potražite proizvode s oznakom „nizak postotak soli“ i začinite jela sa češnjakom i drugim začinima umjesto sa soli.
 • Dodajte vlakna kako bi izbjegli zatvor, smanjili rizik od kroničnih bolesti i duže osjećali sitost. Vlakna možete dobiti iz hrane poput sirovog voća i povrća, cjelovitih žitarica i graha.
 • Izbjegavajte loše ugljikohidrate – ti loši ugljikohidrati su hrana poput bijelog brašna, rafiniranog šećera i bijele riže. Loši ugljikohidrati se brzo probavljaju i dovode do stvaranja šiljaka u krvi i kratkotrajnu energiju. Za više energije i stabilnu razinu šećera u krvi odaberite dobre ugljikohidrate poput cjelovitih žitarica, graha, voća i povrća.
 • Tražite skriveni šećer – takav šećer može biti sakriven u hrani poput kruha, limenkama juhe i povrća, umaku za tjesteninu, pire krumpiru, smrznutim večerama, brzoj hrani i kečapu. Odlučite se za svježe ili smrznuto povrće umjesto konzervirane robe i odaberite proizvode koji su bez šećera ili sa malo šećera poput tortilja, tjestenine, kruha i sladoleda.
 • Kuhajte pametno – najbolji način da pripremite povrće je na pari ili u maslinovom ulju koje čuva hranjive tvari.
 • Stavite pet boja na vaš tanjur – to je savjet iz Japanske kulture kuhanja koja vas uči da na tanjuru uvijek imate pet boja. Voće i povrće u bogatim bojama odgovaraju bogatim hranjivim tvarima. (primjerice: kupine, dinje, slatki krumpir, špinat, rajčica, tikvice).
Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu