Suhe šljive za zdravlje kostiju astronauta, oboljelih od raka i ozračenih

Nekoliko američkih znanstvenih instituta, među kojima je i NASA-in Ames Research Center proučava različite mogućnosti intervencija za zaštitu od gubitka koštane mase izazvanog radijacijom. Njihov zajednički rad “Suhe šljive štite od gubitka koštane mase uzrokovanog ioniziranim zračenjem” objavljen je nedavno u časopisu Nature.

Studija je pokazala da konzumiranje suhe šljive može zaštiti od oksidativnih oštećenja u skeletnim tkivima izazvanih ionizirajućim zračenjem.

Gubitak koštane mase prouzročen ionizirajućim zračenjem je potencijalni zdravstveni problem za one koji su profesionalno ili uslijed nekih drugih okolnosti izloženi zračenju” rekla je Dr. Nancy Turner, jedna od autorica projekta “Ovo je važno ne samo astronautima u svemiru, nego i pacijentima kod kojih se rak liječi radioterapijom, osobama koje se u svom poslu susreću s izvorima zračenja te žrtvama nuklearnih nesreća

Suhe šljive učinkovitije od ibuprofena

Tim je istraživao mogućnosti intervencija za koje su pretpostavljali da mogu spriječiti oštećenje kostiju i spužvastog koštanog tkiva uslijed oksidativnog stresa. Ispitivali su utjecaj antioksidativnih i antiupalnih sredstava poput antioksidativnih koktela, dihidrolipoidne kiseline, ibuprofena i suhih šljiva. Cilj je bio spriječiti gubitak koštane mase koji dovodi do lomova kostiju nakon ozračivanja gama zrakama ili simulirane svemirske radijacije.

Šljive

Od ispitivanih sredstava, suhe šljive su bile najučinkovitije u smanjenju ekspresije gena povezanih s lomljivosti kostiju i efekta spužvastih kostiju povezanog sa zračenjem.

Suhe šljive sadrže biološki aktivne komponente, uključivo polifenole koji su poznati po svojim antioksidativnim i antiupalnim osobinama. Uz njih se može postići učinkovito smanjivanje gubitaka strukturnog integriteta kostiju uzrokovanog radioterapijom ili izlaganja radijaciji tijekom svemirskih letova.

Dr Turner završno kaže: “Iz ovog istraživanja možemo zaključiti da suhe šljive u prehrani mogu spriječiti učinke izloženosti zračenja na koštano tkivo, kako na nebu tako i na zemlji

Više o nutritivnim vrijednostima suhih šljiva možete pročitati ovdje.

Članak uređen:

Vodič kroz suho voće

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: suhe sljive, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Suhe šljive za zdravlje kostiju astronauta, oboljelih od raka i ozračenih

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.