Simptomi malarije: Prijetnja je i u Hrvatskoj! Evo kako je prepoznati

Simptomi malarije

Malarija, zarazna bolest koju prenose komarci, i dalje predstavlja značajnu prijetnju zdravlju u mnogim dijelovima svijeta. Razumijevanje simptoma i poduzimanje odgovarajućih preventivnih mjera najvažniji su za učinkovito liječenje.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, malarija u Hrvatskoj iskorijenjena je još 1964. godine. Danas se bilježe samo tzv. importirani slučajevi koji potječu iz raznih endemskih područja malarije u svijetu.

Dok se uvezeni slučajevi ne otkriju i ne liječe, predstavljaju stalnu prijetnju.

Evo koji su simptomi malarije, ključni rani znakovi na koje treba obratiti pozornost i koja je važnost profilakse malarije u zaštiti od ove iscrpljujuće bolesti.

Simptomi malarije

Prepoznavanje simptoma malarije ključno je za pravovremenu dijagnozu i liječenje. Iako se simptomi mogu razlikovati ovisno o čimbenicima poput vrste parazita malarije i individualnog imuniteta, uobičajeni su:

 • vrućica – vrućica je često glavni simptom malarije; može se pojaviti u ciklusima, sa zimicom i znojenjem koji prate skokove vrućice
 • glavobolje – stalne glavobolje, često jake prirode, česte su među osobama s malarijom
 • bolovi u mišićima i zglobovima – malarija može uzrokovati intenzivne bolove u mišićima i zglobovima, što dovodi do nelagode i smanjene pokretljivosti
 • mučnina i povraćanje – mnogi pojedinci s malarijom imaju mučninu i povraćanje, što može pogoršati dehidraciju
 • umor – teški umor i slabost najčešći su simptomi koji često ometaju dnevne aktivnosti
 • groznica – hladnoća koja se izmjenjuje s vrućicom karakteristična je za infekcije malarijom
 • anemija – u teškim slučajevima malarija može dovesti do anemije zbog uništavanja crvenih krvnih zrnaca parazitom malarije.
Prvi simptomi malarije
FOTO: Shutterstock

Prvi simptomi malarije

Rano otkrivanje malarije uvelike povećava šanse za uspješno liječenje. Prvi simptomi malarije mogu oponašati simptome uobičajenih virusnih infekcija, što dijagnozu čini izazovnom. Međutim, trebate biti oprezni što se tiče sljedećih simptoma:

 • groznica – čak i u nedostatku drugih simptoma, neobjašnjiva groznica trebala bi pobuditi sumnju, osobito kod pojedinaca koji žive ili putuju u regije endemske malarije
 • simptomi slični gripi – simptomi koji podsjećaju na bolest sličnu gripi, uključujući glavobolju, umor i bolove u mišićima, mogu prethoditi karakterističnim simptomima malarije
 • gastrointestinalni simptomi – neki pojedinci mogu doživjeti gastrointestinalne simptome kao što su proljev ili bolovi u trbuhu na početku malarije.

Profilaksa malarije

Prevencija je nedvojbeno bolja od liječenja kada je u pitanju malarija. Profilaksa malarije ili preventivne mjere igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od zaraze bolešću, posebno za pojedince koji žive ili putuju u područja u kojima je malarija endemična.

Lijekovi protiv malarije

Ovisno o odredištu i individualnim čimbenicima kao što su dob i anamneza, zdravstveni djelatnici mogu propisati lijekove protiv malarije za profilaksu. Preferirani antimalarik za privremeno oralno liječenje je artemeter-lumefantrin zbog brzog početka djelovanja. Ostale oralne mogućnosti uključuju atovaquone-proguanil, kinin i meflokin.

Izbjegavanje komaraca

Podrazumijeva svođenje izloženosti ubodima komaraca na najmanju moguću mjeru korištenjem repelenata protiv insekata, spavanjem ispod mreža za krevet tretiranih insekticidom i nošenjem zaštitne odjeće, osobito tijekom sati najveće aktivnosti komaraca.

Kontrola okoliša

Uključuje poduzimanje mjera za smanjenje mjesta razmnožavanja komaraca, kao što je uklanjanje stajaće vode oko stambenih područja i korištenje larvicida protiv komaraca.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Symptoms of Malaria. (2024). CDC.
 2. Malaria. (2023). Mayo Clinic.
 3. Malaria. (2022). Cleveland Clinic.
 4. Spremni pobijediti malariju. (2018). HZJZ.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu