Pucanje u ramenu: Evo šest razloga zašto ga osjećate

Pucanje u ramenu

Pucanje u ramenu, poznato kao krepitacija, ne ukazuje uvijek na problem ili uzrokuje bol. Može biti posljedica normalnih pokreta tetiva (pucanje tetiva u ramenu) i kostiju.

Međutim, ako je bolno, osobito nakon ozljede, može signalizirati istegnuće mišića, puknuće ili prijelom koji zahtijeva liječničku pomoć (pucanje mišića u ramenu) kako bi se spriječile komplikacije poput smrznutog ramena, koje ograničava kretanje.

Pucanje u ramenu

Različiti čimbenici mogu uzrokovati pucanje u ramenu.

Skapulotorakalni burzitis

Ovo stanje uključuje upalu burze, vrećice ispunjene tekućinom koja se nalazi između kostiju i mekih tkiva.

Burza pomaže smanjiti trenje i napetost tijekom kretanja.

Kod skapulotorakalnog burzitisa upaljena burza može uzrokovati simptome kao što su bol, toplina i osjećaj pucanja prilikom pomicanja ruku. Također je poznat kao sindrom pucanja lopatice.

Malunion prijeloma lopatice ili rebara

Kada prijelom neispravno zaraste, može dovesti do nepravilnosti kostiju koje uzrokuju uporni osjećaj pucanja ili škripanja. Čak i naizgled manji prijelom, ako nije ispravno poravnat i zacijeljen, može rezultirati dugoročnim problemima kao što su nelagoda i zvukovi tijekom kretanja.

Labralne pukotine

Labrum je struktura hrskavice koja okružuje ramenu duplju, pružajući stabilnost i amortizaciju. Pukotine u labrumu mogu nastati zbog raznih razloga kao što su prekomjerna upotreba, starenje ili trauma.

Te poderotine često rezultiraju stalnom boli i osjećajem pucanja, osobito pri uporabi ramena.

pucanje tetiva u ramenu
FOTO: Shutterstock

Osteohondroma

Ovo stanje uključuje razvoj benignih izraslina u ramenu, lopatici ili rebrnom luku. Ove izrasline mogu dovesti do pucketanja prilikom podizanja ruke ili pomicanja ramena. Iako su često asimptomatske, u nekim slučajevima mogu uzrokovati nelagodu ili ograničeno kretanje.

Kavitacija

Kavitacija nastaje kada se mjehurići plina oslobađaju iz sinovijalne tekućine unutar zglobova tijekom pokreta. Taj je fenomen sličan zvuku koji nastaje prilikom pucketanja zglobova prstiju i obično ne ukazuje na problem u pozadini i ne uzrokuje bol.

Osteoartritis

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koju karakterizira razgradnja hrskavice između kostiju. Kako se hrskavica troši, kosti mogu doći u dodir jedna s drugom, što dovodi do pucketanja ili škripanja tijekom kretanja. Ovo stanje često je povezano s trošenjem zglobova uzrokovanim starenjem.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr Najčešći oblik artritisa: Kako liječiti osteoartritis?“.

Pucanje u ramenu – liječenje

Mogućnosti liječenja uključuju injekcije kortikosteroida, protuupalne lijekove, fizikalnu terapiju, prilagodbe kiropraktike i masažu.

U nekim slučajevima mogu biti dovoljni lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Kućni lijekovi poput vježbi također mogu pomoći u rješavanju povremenih pucanja.

Savjetuje se konzultacija s liječnikom, osobito ako postoje popratni simptomi poput crvenila, otoka ili trajne nelagode tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu