Kiropraktika: Tko su kiropraktičari i kako nam mogu pomoći?

kiroprakticar

Kiropraktika je profesija zdravstvene zaštite koja se bavi dijagnostikom, liječenjem i prevencijom poremećaja živčanog sustava i utjecajem tih poremećaja na opće zdravstveno stanje. Ona je prvenstveno usredotočena na odnos između kralježnice i živčanog sustava, a obično se kategorizira kao komplementarna i alternativna medicina.

Kiropraktika u praksi

Neke kiropraktičke vještine bile su poznate stoljećima, no bez većeg uspjeha sve dok 1895. godine Daniel David Palmer nije uveo posebnu tehniku tretiranja zglobova kralježnice i tako otpočeo osnivanje kiropraktike kao znanstvene discipline. Tomu je uvelike pridonio i njegov sin Bartlett Joshua Palmer koji je pomogao da se kiropraktika proširi u ranom 20. stoljeću.

Kiropraktičari imaju holistički pristup liječenju, vjerujući da tijelo, uz pomoć stručnjaka, ima sposobnost samoozdravljenja. Oni koriste prirođenu sposobnost organizma da se sam izliječi uz pomoć pravilnog funkcioniranja živčanog sustava.

U svom radu, kiropraktičari palpacijom (dodirom ili pokretom) te mnogim drugim metodama ispituju kralježnicu, njezinu strukturu i funkciju kako bi izvršili namještanje kralježnice, zdjelice ili kostiju lubanje, ovisno o konkretnoj dijagnozi. Kiropraktičari putem takve manipulacije tretiraju poremećaje kralježnice kako bi uspostavili sposobnost ozdravljenja bez primjene lijekova odnosno kirurškog zahvata.

Ublažavanje tegoba zbog pogrešnog položaja kralježaka i iritacije živaca pomaže organizmu u pokušaju uspostavljanja normalnog zdravstvenog stanja, a pritom je također potrebno voditi računa i o držanju tijela, prehrani, tjelovježbama te radnim i rekreacijskim navikama.

Cilj tretmana kiropraktike je otkriti i korigirati vertebralne subluksacije čime se potiče prirodan proces iscjeljivanja te se poboljšava opće zdravstveno stanje.

Subluksacija je termin koji se koristi za zglob koji nije u anatomskoj poziciji, koji se nepravilno opterećuje i koji je smanjene funkcije. Subluksacija, ako je neotkrivena, može bitno utjecati na zdravlje. Ona ne mora biti bolna, no ubrzava degenerativne promjene i gotovo sigurno će se očitovati kao simptom kasnije u životu.

Učinkovitost kiropraktike

Danas se kiropraktika pokazuje učinkovitom kod tretiranja različitih poremećaja, prvenstveno zbog široke rasprostranjenosti živčanog sustava. Mnoge znanstvene studije pokazuju efikasnost primjene kiropraktike kod tretiranja mišićno-koštanih oboljenja te mnogih drugih poremećaja.

Kiropraktičke vještine uspješno se primjenjuju kod tretiranja sljedećih oboljenja:

 • Glavobolje i migrene
 • Bol u leđima
 • Lumbago
 • Išijas
 • Diskopatija
 • Trnjenje ili gubitak osjeta u nogama ili rukama
 • Bol u ramenima, rukama ili nogama
 • Ukočenost u vratu ili leđima
 • Skolioza
 • Upala uha
 • Stres, nesanica
 • Vrtoglavica
 • Loše držanje kod djece
 • Alergija, astma, bronhitis

Je li kiropraktika sigurna?

Kiropraktika je potpuno sigurna, bezbolna i bezopasna metoda liječenja ukoliko ju izvode kvalificirane osobe.U svijetu se kiropraktikom bave isključivo doktori kiropraktike koji tu titulu stječu nakon stručnog šestogodišnjeg studija i koji su educirani za njezinu primjenu.

Međutim, kiropraktika u Hrvatskoj spada u područje alternativne medicine, pa tako trenutno ne postoje zakonska ograničenja u pogledu toga tko se može baviti ovom djelatnošću. Iz ovog razloga, potrebno je pripaziti pri izboru kiropraktičara te prethodno provjeriti njegove kvalifikacije.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.76 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kiroprakticar, kiroprakticari, Kiropraktika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kiropraktika: Tko su kiropraktičari i kako nam mogu pomoći?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje