Krvarenja nakon spontanog pobačaja: Između 10 i 20 % svih poznatih trudnoća završava pobačajem! Liječnik objašnjava zašto se javljaju

Krvarenja nakon spontanog pobačaja

Gubitak trudnoće, koji se naziva i pobačaj ili spontani pobačaj, općenito se definira kao neodrživa intrauterina trudnoća do 20 tjedana trudnoće. Rani gubitak trudnoće, koji se javlja u prvom tromjesečju, najčešći je tip. Pacijentice koji dožive gubitak trudnoće procjenjuju se radi stanja koja zahtijevaju hitno liječenje, a zatim se savjetuju u vezi s različitim mogućnostima liječenja.

U nastavku provjerite zašto se javljaju krvarenja nakon spontanog pobačaja.

Vrste pobačaja

Vrste pobačaja su:

 • propušteni pobačaj – došlo je do gubitka trudnoće, nema simptoma pobačaja, ali ultrazvuk potvrđuje da fetus nema otkucaje srca
 • potpuni pobačaj – došlo je do gubitka trudnoće i fetalno tkivo je izašlo zajedno s krvarenjem, što se može potvrditi ultrazvukom
 • ponavljajući pobačaj – tri uzastopna pobačaja; pogađa oko 1 % parova
 • prijeteći prijevremeni pobačaj – cerviks ostaje zatvoren, ali javlja se krvarenje i grčevi u zdjelici; trudnoća se obično nastavlja bez daljnjih problema
 • neizbježan pobačaj – uz krvarenje i grčenje dolazi do otvaranja cerviksa; moguće da dođe i do puštanja amnionske tekućinu; potpuni pobačaj je vjerojatan.
Između 10 i 20 % svih poznatih trudnoća završava pobačajem.

Većina pobačaja (80 %) događa se u prva tri mjeseca trudnoće (do 13 tjedana trudnoće). Manje od 5 % pobačaja javlja se nakon 20 tjedana trudnoće.

krvarenja nakon spontanog pobačaja
FOTO: Shutterstock

Simptomi spontanog pobačaja

Klinička slika pacijentica sa spontanim pobačajem može se podijeliti u tri grupe.

 • Pacijentice bez komplikacijakrvarenje i grčevi najčešći su simptomi žena s gubitkom trudnoće. Podrazumijeva se da je pacijentica hemodinamski stabilna, s niskim rizikom da postane hemodinamski nestabilna na temelju volumena krvarenja i nema dokaza infekcije. Dodatni simptomi mogu uključivati gubitak ili smanjenje simptoma trudnoće, kao što su smanjena osjetljivost dojki ili mučnine i povraćanja. Iako je krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće prilično često, neće sve žene s krvarenjem i grčevima u prvom tromjesečju grčevima doživjeti gubitak trudnoće. Volumen vaginalnog krvarenja s gubitkom trudnoće znatno varira, osobito prema odmaku trudnoće, a pacijentice često prijavljuju ugruške ili tkivo unutar krvi (krvarenja nakon spontanog pobačaja). Općenito, ni volumen krvarenja ni prolaz tkiva nisu dovoljni za potvrdu gubitka trudnoće bez daljnje procjene, što obično uključuje ultrazvuk zdjelice. Bol koja se javlja kod gubitka trudnoće često je grčevite prirode i može biti blaga do teška, osobito tijekom prolaska tkiva. Bol može biti konstantna ili povremena i često je povezana s vaginalnim krvarenjem.
 • Pacijentice s komplikacijama – najčešće komplikacije povezane s gubitkom trudnoće su teško krvarenje i infekcija, koji mogu biti intenzivni, a ponekad zahtijevaju i hitnu intervenciju. Rizik se povećava s povećanjem gestacijske dobi prilikom spontanog pobačaja nakon 13 tjedana trudnoće. Iako je vaginalno krvarenje uobičajeno kod bolesnica s gubitkom trudnoće, početak teškog krvarenja može zahtijevati transfuziju i kiruršku evakuaciju. Znakovi i simptomi infekcije uključuju bol u trbuhu ili zdjelici, osjetljivost maternice, gnojni iscjedak i sistemske znakove infekcije, kao što su vrućica, tahikardija i nizak tlak. Učestalost intrauterine infekcije s gubitkom trudnoće povećava se s odmicanjem trudnoće; otprilike 15 % u prvih 12 tjedana, zatim čak 66 % za gubitke između 12 i 24 tjedna, posebno za one kod kojih je došlo do dugog kašnjenja između pojave simptoma i dijagnoze gubitka trudnoće ili između dijagnoze gubitka trudnoće i izbacivanja ploda. Intrauterina infekcija može se pojaviti spontano ili može nastati nakon medicinskih ili kirurških intervencija.
 • Asimptomatske pacijentice – vrlo osjetljivi testovi na trudnoću i ultrazvuk omogućuju dijagnozu gubitka trudnoće prije pojave simptoma.
sepsa nakon spontanog pobačaja
FOTO: Shutterstock

Osim prisutnosti ili odsutnosti simptoma i komplikacija, žene s gubitkom trudnoće mogu se dodatno kategorizirati time postoji li potpuno ili nepotpuno pražnjenje maternice. Prisutnost simptoma ili zadržanog intrauterinog tkiva pomaže u određivanju mogućnosti liječenja i pomaže pacijenticama u donošenju odluka.

 • Kompletni gubitak trudnoće – ovaj se izraz koristi za opisivanje pacijentica s praznom maternicom nakon dokumentacije o prethodnoj intrauterinoj trudnoći. To je važno jer se prazna maternica može vidjeti ultrazvukom i razaznati od normalne rane trudnoće koja je prerana za vizualizaciju, pobačaja ili izvanmaterične trudnoće. Izraz se može primijeniti na one s praznom maternicom nakon gubitka ili prekida trudnoće, bez obzira na to kako se upravljalo gubitkom ili prekidom.
 • Nepotpuni gubitak trudnoće – odnosi se na tkivo zadržano u maternici (gestacijska vrećica ili fetalno ili placentarno tkivo). Nepotpuni gubitak trudnoće može nastati nakon djelomičnog spontanog prolaska trudničkog tkiva ili nakon medicinskog ili kirurškog liječenja. Često je simptomatska, ali odsutnost simptoma ne isključuje mogućnost zadržavanja tkiva.

Septički pobačaj odnosi se na upaljenu maternicu u trudnoći manjoj od 20 tjedana s kliničkim dokazima sindroma sepse (sepsa nakon spontanog pobačaja). Trudnoće nakon 20 tjedana trudnoće s intrauterinom infekcijom obično se nazivaju korioamnionitis. Znakovi i simptomi uključuju:

 • bol u trbuhu ili zdjelici
 • osjetljivost maternice
 • gnojni vaginalni iscjedak
 • druge sistemske znakove infekcije (npr. povišena temperatura i zimica, povišeni upalni parametri).

Septički pobačaj zahtjeva hitnu hospitalizaciju i intenzivno liječenje u bolnici.

Pregled nakon spontanog pobačaja
FOTO: Shutterstock

Pregled nakon spontanog pobačaja

U slučaju spontanog pobačaja, fetus se mora ukloniti iz maternice. Ako bilo koji dio ploda ostane unutar tijela, može doći do infekcije, krvarenja ili drugih komplikacija. Ako je pobačaj potpun i maternica je izbacila sve fetalno tkivo, tada obično nije potrebno daljnje liječenje. Ginekolog će provesti ultrazvuk kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da u maternici nema ostataka ploda.

 • Konzervativno liječenje – liječnik može preporučiti strategiju čekanja da ostatak ploda izađe iz maternice bez intervencije. To može biti slučaj kod propuštenog pobačaja. Čekanje na početak pobačaja može potrajati nekoliko dana. Ako čekanje da prođe fetus nije sigurno ili se želi ukloniti tkivo što je prije moguće, mogu se preporučiti lijekovi koji pomaže maternici da izbaci plod. Te su opcije obično dostupne samo ako je pobačaj nastupio prije 10 tjedana trudnoće.
 • Kirurško liječenje – ginekolog može izvršiti dilataciju i kiretažu ili dilataciju i evakuaciju ako maternica nije izbacila trudnoću ili postoji jako krvarenje. Operacija također može biti jedina opcija ako je pobačaj nastao nakon 10 tjedana trudnoće. Tijekom ovih postupaka cerviks se širi, a preostalo tkivo povezano s trudnoćom nježno se struže ili usisava iz maternice.

Krvarenje nakon spontanog pobačaja

Krvarenje i blaga nelagoda česti su simptomi nakon pobačaja. Odmah se obratite ginekologu ako imate bilo koji od ovih simptoma:

 • teško krvarenje ili pogoršanje krvarenja
 • povišena temperatura
 • pimica
 • intenzivna bol.

Ne stavljajte ništa u vaginu najmanje dva tjedna nakon pobačaja (što znači da je potrebno adekvatno mirovanje nakon spontanog pobačaja). To uključuje tampone, spolni odnos i prste ili seksualne igračke. Ginekolog će zakazati naknadni pregled kako bi vam objasnio kako se provodi oporavak nakon spontanog pobačaja i istaknuo sve moguće komplikacije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Prager, S. i sur. (2023). Pregnancy loss (miscarriage): Clinical presentations, diagnosis, and initial evaluation. UpToDate.
 2. Dugas, S. i Valori, H. S. (2022). Miscarriage. National Library of Medicine.
 3. Miscarriage. (2022). Cleveland Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu