Sajam zdravlja posjetio zagrebački kvart s 90.000 stanovnika: Građani mjerili tlak i glukozu u krvi te koristili mobilni mamograf

Sajam zdravlja

Ove subote održan je drugi po redu Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu, koji su nakon premijere u Trnskom organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Grad Zagreb, Dom zdravlja Zagreb – Istok i Gradska četvrt Sesvete. Nova lokacija koja je ugostila ovaj javnozdravstveni projekt bile su Sesvete, u čijem su središtu građani imali prilike posavjetovati se s liječnicima te saznati osnovne informacije o svojem zdravlju, ali i educirati se o važnosti pravilne prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, kao i prepoznavanju prvih simptoma određenih zdravstvenih stanja.

Cilj je ove manifestacije zbližavanje zagrebačkih zdravstvenih djelatnika sa sugrađanima zajednice u kojoj djeluju, kao i jačanje kulture brige o zdravlju, ali i kvaliteti života svih pojedinaca na zagrebačkom području.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Okupljene građane u Sesvetama su prigodnim govorom pozdravili:

  • predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović
  • potpredsjednica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Ivana Kekin
  • ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med.
  • ravnatelj Doma zdravlja Zagreb – Istok Jurica Kravaršćan, dr. med.
  • predsjednik Gradske četvrti Sesvete Stjepan Kezerić.

Svojim su dolaskom ovo događanje uveličale i zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Mirela Šentija Knežević i zastupnici Gradske skuštine Davorka Moslavac Forjan i Ivan Račan.

FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

I ovdje su najveći interes izazvali preventivni pregledi

Na cjelokupno događanje, ali i važnost ovog projekta za građane Grada Zagreba osvrnuo se predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović:

Izuzetno sam zadovoljan ovom javnozdravstvenom akcijom te ovom prilikom zahvaljujem i ravnatelju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, dr. Branku Kolariću i svim djelatnicima Zavoda što su nam vratili Andriju Štampara u naše zagrebačke kvartove. Tu je Štampar krenuo i red je da tu i nastavi sa svojim djelovanjem – na podizanju kulture zdravlja naših građana i kulture prevencije. To je ono što čini razliku. Pozivam građane da dođu, ne samo danas u Sesvete, nego i ubuduće u druge dijelove našeg grada, kada ova akcija dođe u njihov kvart – da se pridruže Štamparu i budu dijelom rasta i razvoja kulture zdravlja, koja je osnova našeg zdravlja i zdravlja građana, odnosno zdravlja svakog pojedinca našeg grada.

Brojne edukacije i radionice koje su građane dočekale u Sesvetama omogućile su podizanje svijesti o važnosti aktivnijeg i zdravijeg načina života. Građani su imali priliku napraviti razne preventivne preglede i posavjetovati se s liječnicima, kao i dobiti prijedloge jelovnika prilagođenih određenim zdravstvenim stanjima te se potom konzultirati s nutricionistima.

FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Poseban interes građana privukao je mobilni mamograf, kao i štand na kojem su djelatnici Doma zdravlja Zagreb – Istok mjerili krvni tlak te razinu glukoze u krvi, ali i provodili savjetovanje zdravstvenih djelatnika u skladu s dobivenim rezultatima mjerenja.

Potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i predsjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine Ivana Kekin ovu je akciju podržala i u Trnskom, a na današnju se manifestaciju u Sesvetama osvrnula prigodnim riječima:

Drago mi je da sam sada već na drugoj u nizu manifestaciji Štampar u tvom kvartu, a koja će se nastaviti i ove, ali i naredne godine. Mislim da je ova akcija dobar primjer toga kako gradska vlast vidi razvoj javnog zdravlja te da je približavanje liječnika i sveukupne zdravstvene skrbi građanima prvi korak. To je smjer u kojem želimo ići u promicanju javnog zdravstva. Super je da ima ljudi, super je što su ljudi sa Štampara, djelatnici ovoliko entuzijastični oko ovog projekta i veselim se svim manifestacijama koje dolaze.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, je istaknuo:

Drago mi je što je današnja manifestacija u sklopu projekta Štampar u tvom kvartu posjetila upravo Sesvete – gradsku četvrt koja ima oko 90.000 stanovnika. Sesvećanima smo danas ponudili naše usluge, preventivne preglede najrazličitijeg spektra. Htio bih naglasiti da je s nama danas bio Dom zdravlja Zagreb – Istok sa svojim aktivnostima te je na taj način doprinio cjelokupnoj akciji. Meni je posebno drago da smo se maknuli iz centra grada – ovu subotu proveli smo u Sesvetama, za dva tjedna idemo u Podsused – Vrapče, dijelove koji su najčešće zapostavljeni jer se većina aktivnosti, pa i onih javnozdravstvenih događa na Cvjetnom trgu, Trgu bana Jelačića ili Europskom trgu. Rijetko kad netko dođe u Sesvete, stoga je nama iznimno drago da smo baš mi danas bili upravo ovdje.
FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Sajam zdravlja stiže i u druge zagrebačke kvartove

Ova, ali i srodne manifestacije koje Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” provodi u suradnji sa svojim partnerima izvrsna su prilika građanima da kroz razne zdravstvene edukacije i radionice nauče poboljšati svakodnevne životne navike, okrenuti se zdravijem i aktivnijem načinu života, promijeniti prehrambene navike te, posljedično, produljiti svoj životni vijek. Također, građanima je omogućeno i da se dodatno konzultiraju sa stručnjacima vezano uz svoje ranije otkrivene zdravstvene probleme te da saznaju sve ključne informacije, ali i zdravstvene pokazatelje na jednom mjestu – svojem kućnom pragu.

FOTO: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Sajam zdravlja: Štampar u tvom kvartu serija je manifestacija koja će u narednim tjednima i mjesecima posjećivati zagrebačke kvartove, stoga pozivaju sve Zagrepčanke i Zagrepčane, od onih najmanjih do onih malo starijih, da posjete sajam kada dođe u njihov kvart i pobrinu se za svoje zdravlje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu