Rak dojke i metastaze na kostima: Koji su znakovi širenja?

Rak dojke - metastaze na kostima

Kada se rak dojke proširi, često zahvaća kosti, a prema jednoj studiji 70 % žena s metastatskim rakom dojke ima metastaze u kostima.

Kralježnica je najčešće mjesto, no može se proširiti i na kukove, kosti natkoljenice i ruke, rebra i lubanju. Smatra se da bogata opskrba krvlju i hranjivim tvarima koštane srži stvara idealno okruženje za rast raka.

Kada je u pitanju rak dojke, metastaze na kostima možete prepoznati po simptomima koje otkrivamo u nastavku.

Rak dojke – metastaze na kostima

Bol u kostima obično je prvi znak metastaze, iako ponekad nema simptoma dok se to ne otkrije rutinskim pregledom ili manjom ozljedom. Lom je jedan od najgorih mogućih scenarija.

Dok se metastaze u kostima ne mogu izliječiti, novi tretmani mogu smanjiti komplikacije, ublažiti simptome i produžiti život. Rano otkrivanje i liječenje ključni su za kasnije sprječavanje problema.

Nova istraživanja sugeriraju da bi biomarkeri mogli ponuditi metodu za rano otkrivanje putem krvnih pretraga. Važno je razgovarati s liječnikom o bilo kojoj trajnoj ili neuobičajenoj boli kako bi se isključile metastaze u kostima. Bol u kostima, osobito ako je intenzivna i neobjašnjiva, treba prijaviti liječniku.

Metastaze mogu oslabiti kosti, povećavajući rizik od prijeloma, osobito kralježnice i dugih kostiju ruku i nogu.
Rak dojke i metastaze na kostima - liječenje
FOTO: Shutterstock

Spinalne metastaze mogu komprimirati leđnu moždinu, uzrokujući simptome kao što su slabost nogu, utrnulost i poteškoće s mokrenjem, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć kako bi se izbjegla paraliza.

Hiperkalcemija, koju karakteriziraju simptomi kao što su jaka žeđ, gubitak apetita i tromost, može se pojaviti zbog otpuštanja kalcija u krv iz zahvaćenih kostiju. Ovo stanje zahtijeva liječenje kako bi se izbjegle teške komplikacije poput kome i poremećaja srčanog ritma.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, vaš liječnik može provesti temeljit fizički pregled i krvne pretrage, a možda će naručiti slikovne pretrage kao što su rendgensko snimanje, PET skeniranje, CT skeniranje, skeniranje kostiju ili magnetska rezonanca. Za potvrdu dijagnoze također se može učiniti biopsija tkiva.

Rak dojke i metastaze na kostima – liječenje

Kada je u pitanju karcinom dojke i metastaze na kostima, sustavno liječenje uključuje sljedeće.

  • Kemoterapija – učinkovita u liječenju upale kostiju i potencijalnom smanjenju boli raka.
  • Endokrina terapija – Terapija koja blokira estrogen može usporiti metastaze u kostima prekidajući ciklus rasta između stanica raka dojke i kostiju.
  • Lijekovi za modificiranje kostiju – lijekovi poput bisfosfonata i denosumaba mogu spriječiti gubitak koštane mase, smanjiti bol i spriječiti hiperkalcijemiju, iako mogu imati nuspojave kao što su disfunkcija bubrega i niske razine kalcija.
  • Kirurgija – koristi se za stabilizaciju kostiju ili liječenje prijeloma, a ne za izravno liječenje metastaza. Postupci poput vertebroplastike mogu pomoći u ponovnoj izgradnji urušenih kralješaka i ublažiti bol.
  • Terapija zračenjem – pomaže u sprječavanju prijeloma, liječenju kompresije leđne moždine i ublažavanju boli. Radiofarmaci ciljaju na kosti, ali mogu utjecati na koštanu srž i smanjiti broj krvnih stanica.
  • Lijekovi protiv bolova – NSAIL, opioidi i ponekad steroidni protuupalni lijekovi mogu ublažiti bol. Dodatne metode uključuju ograničenu terapiju zračenjem, tople i hladne obloge, tehnike opuštanja i fizikalnu terapiju.

Redovita komunikacija s vašim onkologom o novim simptomima ključna je za pravovremeno i odgovarajuće liječenje koštanih metastaza.

Rak dojke i metastaze na kostima – prognoza

Prognoza za pacijente s metastazama u kostima varira ovisno o čimbenicima kao što su opseg metastaza, cjelokupno zdravlje pacijenta, odgovor na liječenje i specifične karakteristike samog raka.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu