Ovih šest stvari žene s metastatskim rakom dojke žele da znate

Iako je metastatski rak dojke neizlječiv, postoje tretmani usmjereni na upravljanje određenim simptomima

Metastatski rak dojke, također poznat kao stadij 4 raka dojke, predstavlja vrstu raka koji se proteže izvan dojki, u razne druge dijelove tijela, obično zahvaćajući pluća, jetru, kosti ili mozak.

Rak dojke predstavlja najčešći oblik raka među ženama u Republici Hrvatskoj, pogađajući četvrtinu novih slučajeva raka među ženama. Prema najnovijim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, u 2020. godini zabilježeno je 2.869 novih slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), dok je u 2021. od te bolesti preminulo 711 žena (stopa 35,4/100.000).

Globalno je evidentirano više od dva milijuna novih slučajeva raka dojke i više od 700.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih tom bolešću.

Prema procjenama Američkog društva za kliničku onkologiju, ove je godine u SAD-u zabilježeno gotovo 300.000 novih slučajeva raka dojke kod žena. Početne dijagnoze raka dojke u stadiju 4 čine oko 5 % slučajeva, s otprilike 30 % slučajeva raka dojke koji na kraju metastaziraju, ističe METAvivor.

Iako je metastatski rak dojke neizlječiv, postoje tretmani usmjereni na upravljanje određenim simptomima i poboljšanje kvalitete života za one kojima je dijagnosticirana bolest.

U nastavku pročitajte šest stvari koje žene s metastatskim rakom dojke žele da znate, a svoja su iskustva ispričale za portal Everyday Health.

grupe podrške mogu pomoći pojedincima koji se bore s rakom
FOTO: Shutterstock

Pozitivna perspektiva kao mehanizam suočavanja

Aleta Phelps, 53 godine, naglašava važnost održavanja pozitivnog načina razmišljanja unatoč izazovima života s metastatskim rakom dojke. Premda priznaje trajnu bol, Phelps ističe vrijednost optimizma u suočavanju sa simptomima.

Nastavite živjeti

Shannon Vick, 43 godine, govori o svojem putu borbe sa strahom nakon dijagnoze, ali je na kraju shvatila da život nije gotov. Vick na svoju dijagnozu gleda kao na priliku da preispita prioritete i cijeni svaki trenutak.

Samozastupanje u liječenju

Heather Tucker, 29 godina, naglašava važnost zagovaranja samog sebe pri donošenju odluka o liječenju. Prisjeća se svojeg iskustva kada je iskazala sklonost terapiji zračenjem za ublažavanje boli (pri čemu je trebala uvjeravati liječnike kako bi joj to omogućili), pokazujući važnost aktivnog sudjelovanja u brizi o zdravlju.

Traženje podrške

Tucker također naglašava važnost snažne mreže podrške, predlažući resurse kao što su grupe podrške za pojedince koji se bore protiv raka.

Napredak u medicinskom istraživanju

Vick je dodatno naglasila stalni napredak u medicinskom istraživanju, opisujući svoje iskustvo u pronalaženju učinkovitih tretmana, čak i nakon početnih neuspjeha. Ističe ulogu istraživanja u pružanju nade i produljenju životnog vijeka.

Prihvatite život usprkos dijagnozi

Phelps i Vick zaključuju da je važno ne gledati metastatski rak dojke kao završnu kaznu, već kao priliku za preispitivanje prioriteta i vođenje ispunjenog života.

Ove žene ističu važnost nade, samozastupanja i pozitivnog pogleda u suočavanju s izazovima metastatskog raka dojke, naglašavajući potencijal za smislen i ispunjen život unatoč dijagnozi. Cijeli intervju možete pročitati na portalu Everyday Health.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu