Migrena može uzrokovati ovo stanje kod mladih muškaraca

Migrena može uzrokovati ovo stanje kod mladih muškaraca

Mladi muškarci koji pate od migrena imaju značajno veći rizik od razvoja erektilne disfunkcije (ED). Muškarci mlađi od 40 godina s migrenama imaju 32 puta veću vjerojatnost da će doživjeti ED u usporedbi s onima bez migrene, što migrene čini glavnim faktorom rizika za ED u ovoj dobnoj skupini.

Pojedinosti studije i vjerodostojnost

Ovaj zaključak je izveden iz sveobuhvatne metaanalize šest studija provedenih u pet zemalja, koje su obuhvatile veliki uzorak od 51.657 muškaraca, uključujući 6.175 osoba koje pate od migrene. Ova velika veličina uzorka povećava pouzdanost nalaza.

Sveukupno, osobe koje pate od migrene u svim dobnim skupinama imaju 60 % veću vjerojatnost da će prijaviti ED, ali je rizik za muškarce ispod 40 godina posebno nevjerojatan jer je 32 puta veći od prosjeka.

Medicinski stručnjaci, uključujući seksualne terapeute, uvelike su previdjeli snažnu vezu između migrena i ED-a. Prethodni popisi čimbenika rizika za ED nisu uključivali migrene, dijelom zato što studije koje su činile meta-analizu nisu u početku privukle značajnu pozornost.

Mladi muškarci koji pate od migrena imaju značajno veći rizik od razvoja erektilne disfunkcije (ED)
FOTO: Shutterstock

Metaanaliza kombinira rezultate višestrukih manjih studija kako bi se proizveli pouzdaniji zaključci, osobito korisni u medicinskim istraživanjima gdje su velike pojedinačne studije skupe. Ova metoda, uvedena 1976., pomaže u rješavanju proturječnih nalaza iz manjih ispitivanja.

Metaanaliza je uključivala studije iz Kine, SAD-a, Španjolske, Turske i Indije, s veličinama uzorka 60 – 20.000 sudionika. Kombinirani skup podataka od 51.657 sudionika značajno potvrđuje zaključke studije.

Nekoliko čimbenika doprinosi vezi između migrene i ED:

Dok stanja poput dijabetesa i neaktivnosti povećavaju rizik od ED-a za 300 %, a pušenje, pretilost, bolesti srca i migrene kod starijih muškaraca povećavaju ga za oko 60 %, migrene kod muškaraca ispod 40 godina dramatično povećavaju rizik od ED-a za 3200 %.

Migrene nisu samo ženski problem

Migrene se često percipiraju kao ženski problem, pati od njih 33 posto žena i 13 posto muškaraca. Ova percepcija je možda dovela do podcjenjivanja njihovog utjecaja na zdravlje muškaraca. Migrene uključuju intenzivnu, pulsirajuću bol obično na jednoj strani glave, često praćenu mučninom i mogu trajati od nekoliko sati do dva dana. Simptomi poput blještavih svjetala ili neobičnih mirisa (aure) mogu prethoditi migrenama.

Muškarci s migrenama nisu predodređeni da razviju ED, ali bi trebali potražiti savjet liječnika. Za one koji imaju ED i razmišljaju o uzimanju lijekova, budite oprezni jer lijekovi za ED poput sildenafila mogu izazvati migrene. Terapeuti bi se trebali raspitati o migrenama kada liječe ED muškarce mlađe od 40 godina.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Castleman, M. (2024). Young Men’s Greatest Risk Factor for Erection ProblemsPsychology Today.
  2. Aksoy, D. i sur. (2013). The evaluation of sexual dysfunction in male patients with migraine and tension type headache. J. Headache Pain, 14(1): 46. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu