Retreat za mame i bebe: Kineziologinja otkriva zašto je potreban i kako izgleda

Retreat za mame i bebe

Retreat za mame i bebe obično je organizirani događaj osmišljen kako bi pružio opuštajuće i poticajno okruženje za majke s bebama ili malom djecom. Ta odmarališta često nude razne aktivnosti, radionice i sadržaje prilagođene potrebama majki i njihovih beba.

Fokus takvih retreatova obično je na dobrobit majke, povezanost između majke i djeteta i pružanje prilika za odmor, opuštanje i pomlađivanje za majke.

Aktivnosti mogu uključivati jogu ili meditaciju, satove masaže beba, roditeljske radionice, šetnje prirodom i prilike za druženje s drugim mamama.

Retreat za mame i bebe može se uvelike razlikovati u smislu trajanja, lokacije i specifičnih ponuda, ali općenito ima za cilj stvoriti prostor za njegu i podršku gdje se majke mogu napuniti energijom i povezati sa svojim bebama u mirnom i gostoljubivom okruženju.

Veronika Ćurković
FOTO: Veronika Ćurković

Kako izgleda retreat za mame i bebe?

Retreat u prijevodu znači “povlačenje“, a to povlačenje se najčešće odnosi na aktivan odmor i radionice oko zajedničke teme.

Više o tome kako izgleda retreat za mame i bebe za naš portal objasnila je Veronika Ćurković, mag. cin., koja ga je i sama organizirala:

U našem slučaju, Retreat za mame i bebe mogućnost je da se majke sa svojim bebama maknu iz svakodnevice, a da svejedno imaju maksimalnu podršku kroz Retreat.

Važnost tjelovježbe

Tjelovježba je u trudnoći jako važna. Omogućava ženama podršku, u smislu snage, mobilnosti i pripreme tijela za sam porod, a i što lakši oporavak nakon poroda. Kada žena vježba u trudnoći, već gradi dobar temelj i znanje za postpartum oporavak.

Ćurković ističe:

Treba uzeti u obzir sve što je majkama stvarno potrebno u ovom osjetljivom razdoblju – i fizička i mentalna podrška. Uz tjelovježbu prilagođenu majkama koje su rodile, na Retreatu smo osigurali i razne radionice, između ostalog i predavanje doktorandice psihologije o navigiranju kroz majčinstvo i o partnerskim odnosima nakon dolaska bebe.

Briga o mentalnom zdravlju

Majke su danas preplavljene obavezama koje društvo, ali i one same od sebe očekuju. Prema Ćurković važno je razlučiti bitne stvari od onih koje i nisu toliko važne:

Retreat je organiziran u prirodi. Uz svakodnevno vježbanje i vježbe disanja, majke neće trebati razmišljati o pripremi hrane za sebe i bebu, već će se moći potpuno opustiti i maknuti od svakodnevice, od svih obaveza koje inače imaju. Osim toga, za majke smo pripremili masaže, saunu i tople kupke u prirodi, u kojima će moći uživati dok su njihove bebe u sigurnim rukama. Osim jutarnjeg vježbanja prilagođenog tijelu u postpartumu, moguće su i šetnje prirodom. Ništa previše, taman da je tijelo podržano i da se majke nakon takvih aktivnosti osjećaju dobro.

Ćurković naglašava i prednosti uključivanja tehnika opuštanja kao što su joga ili meditacija u retreat za trudnice i majke:

Vježbe disanja i opuštanja svakako su uključene nakon svakog sata vježbanja, a imaju prednost na ovakvom događaju jer opuštaju parasimpatički živčani sustav, što je važno u današnje ubrzano doba.

Što se tiče individualnih potreba i ograničenja majki u okruženju grupnog retreata, Ćurković navodi:

Svaka mama i beba svakako će imati prostor za sebe. Majke su smještene u nekoliko kućica gdje imaju i svoju sobu. Također, mame će imati i puno slobodnog vremena koje će provoditi kako žele. Mislim da je to najvažnija komponenta, da nisu stalno u “programu”.
retreat za trudnice i majke
FOTO: Shutterstock

Međusobna podrška

Strategije koje naša sugovornica koristi za poticanje povezivanja i podrške među sudionicama retreata za majke su sljedeće:

Kroz zajedničke radionice majke će se moći povezati. Uz radionicu na kojoj ćemo zajedno pripremati, a kasnije i uživati u brunchu, također smo organizirali i radionicu za mame i bebe “Plešem s mamom” na kojoj će se, osim s drugim mamama, majke još više povezati sa svojom bebom.

Ćurković je podijelila osvrte majki na postnatalno vježbanje s bebama.

Osim pravilnog vježbanja, ovo mjesto daje mi fizičku i mentalnu snagu! Pruža mi komfornu okolinu punu divnih majki i beba, koje prolaze isto što i ja, te uz koje svaki dnevni izazov, strah ili problem, postaju sitnica i zadovoljstvo! (Anja B. S.)

Svi ti objašnjavaju kako je porodiljni najljepše razdoblje života (neki te uvjeravaju da si na odmoru), ali soliranje s bebom cijeli dan može biti usamljeno. Zahvaljujući vježbanju za mame i bebe pripadam zajednici žena koje se međusobno osnažuju i podržavaju (razgovorom, savjetom, kavom, šetnjom … ), što, uz redovito vježbanje prilagođeno postpartumu, čini porodiljni zaista prekrasnim razdobljem. (Nina J.)

Da nema Veronike, ne bi bilo ni mene takve kakva jesam. U odnosu na Doru od prije godinu dana sam puno samopouzdanija, posloženija i sretnija. A temelj ovog mojeg mentalnog stanja je tjelesna aktivnost, koja je, otkad znam Veroniku, napokon smislena i strukturirana. I napokon je radost. Tako da Veronika, hvala ti za radost. I hvala ti što me motiviraš da se brinem o sebi i o svojem zdravlju. Psihičkom i fizičkom. (Dora M.)

Dragocjeni resurs za sve majke

Retreatovi za mame i bebe predstavljaju dragocjeni resurs za sve majke, pružajući im potrebnu podršku i okruženje koje potiče njihovu dobrobit i povezanost s bebama.

Iskustva majki koje su sudjelovale u ovim retreatovima jasno pokazuju koliko su ti događaji važni za njihovu emocionalnu i fizičku dobrobit te kako zajedništvo i podrška unutar grupe dodatno obogaćuju iskustvo majčinstva.

Kroz takve inicijative osvještava se potreba za pružanjem podrške majkama u njihovom putovanju kroz majčinstvo te se ističe važnost stvaranja prostora gdje se one mogu osjećati podržano, shvaćeno i okruženo osobama koje prolaze kroz isti životni put.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu