Razlika između Alzheimera i demencije: Često miješamo ove pojmove, ali nisu istoznačnice! Psihologinja otkriva detalje

Razlika između Alzheimera i demencije

Bolesti koje zahvaćaju pamćenje i razmišljanje te onemogućavaju svakodnevno funkcioniranje osobe često nazivamo demencijom. Demencija je postala toliko rasprostranjena bolest da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kao 7. vodeći uzrok smrti.

Razlika između Alzheimera i demencije

Pojam “demencija” obuhvaća skupinu simptoma povezanih s različitim bolestima, a radi se o kroničnom i progresivnom gubitku kognitivnih sposobnosti. Iako se ne radi o istoznačnicama, demencija se često miješa s Alzheimerovom bolesti. U nastavku saznajte koja je razlika između Alzheimera i demencije.

Do demencije dolazi uslijed oštećenja moždanih stanica
FOTO: Shutterstock

Što je demencija?

Demencija je naziv za skupinu simptoma koji su povezani s određenim bolestima, karakteriziranih smanjenjem mogućnosti pamćenja i drugih kognitivnih vještina. Do demencije dolazi uslijed oštećenja moždanih stanica, što utječe na čovjekovu sposobnost komunikacije, razmišljanje i ponašanje.

Demencija je uzrokovana oštećenjem ili gubitkom živčanih stanica i njihovih veza u mozgu. Do oštećenja može doći iz različitih razloga, a faktori koji mogu doprinijeti tome su:

Postoje različiti oblici demencije. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je Alzheimerova bolest najčešći oblik demencije te da čini i do 60 – 70 % svih slučajeva demencije. Ostali učestali oblici demencije su:

  • demencija s Lewyjevim tijelima
  • vaskularna demencija
  • frontotemporalna demencija.
Moguće je oboljeti od više od jednog tipa demencije, što se naziva miješana demencija.
Alzheimerova bolest je oblik demencije
FOTO: Shutterstock

Što je Alzheimerova bolest?

Kao što smo naveli, demencija je naziv za različite bolesti koje su povezane sa kognitivnim padom kod oboljelih. Alzheimerova bolest je stoga oblik demencije, i to najučestaliji po pojavnosti. Radi se o degenerativnoj bolesti mozga koja je uzrokovana oštećenjem stanica i posljedičnim promjenama na mozgu.

Simptomi kod Alzheimerove bolesti postupno se pogoršavaju s vremenom, a najčešće ih karakteriziraju:

  • dezorijentiranost i zbunjenost
  • problemi s pamćenjem
  • problemi s razmišljanjem i zaključivanjem
  • depresija
  • promjene u ponašanju.

Čimbenici rizika za nastajanje Alzheimerove bolesti su razni, kao što su moždani udar, šećerna bolest ili trauma glave. Dob se smatra jednim od rizičnih faktora za Alzheimerovu bolest, ali može zahvatiti i osobe mlađe od 65 godina.

Više o Alzheimerovoj bolesti možete saznati u članku “Alzheimerova demencija: Liječnik otkriva uzroke i simptome bolesti koja je uvijek fatalna“.

Postoje određene životne navike koje možete inkorporirati kako biste smanjili rizik od oboljenja od nekih oblika demencije
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti rizik od demencije?

Uzroci Alzheimera i drugih oblika demencije su različiti i, nažalost, još uvijek se radi o neizlječivoj bolesti. Pravovremeno liječenje iznimno je bitno kod oboljelih kako bi se usporio ili smanjio intenzitet simptoma.

Postoje određene životne navike koje možete inkorporirati kako biste smanjili rizik od oboljenja od nekih oblika demencije. Čimbenici koji nas mogu zaštititi od oboljenja od Alzheimerove bolesti ili određenih drugih oblika demencije su:

Sada kada ste saznali koja je razlika između Alzheimera i demencije, pročitajte i druge članke o demenciji, prevenciji i brizi za oboljele od demencije:

Članak objavljen:
  1. Dementia. (2023). WHO.
  2. Demencija. MSD priručnik dijagnostike i terapije.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu