Ove tri aktivnosti dokazano smanjuju stres! Evo što trebate raditi kako biste potaknuli izlučivanje “hormona sreće”

Istraživanja su pokazala da sam pogled na kućnog ljubimca, primjerice psa, potiče proizvodnju oksitocina u njegova vlasnika

Neurotransmiteri poput dopamina, serotonina, oksitocina ili endorfina utječu na različite oblike sreće i zadovoljstva, a otprije znamo da su naši osjećaji, raspoloženje i sreća odraz vrlo složenog međudjelovanja različitih hormona.

Dakle, naše emotivno stanje ne dolazi iz glave ni iz srca, već kroz aktivnost neurotransmitera prisutnih u našem mozgu. Hormoni kruže krvotokom, djeluju kao glasnici te utječu na brojne tjelesne procese.

U austrijskom zdravstvenom časopisu Apotheken Umschau stručnjaci pišu o tome na koji način možemo postići da nam organizam otpušta upravo nabrojene glasničke tvari.

Dopamin, oksitocin i serotonin igraju središnju ulogu među glasničkim tvarima koje utječu na pojavu ushita, strasti, izazivaju trnce i potiču vjeru u ljubav.

Tu su i hormoni stresa poput kortizola i adrenalina. Neke tvari se nalaze samo u živčanom sustavu. Ondje posreduju kao glasnici među živčanim stanicama, a postoje i hormoni koji djeluju na organe u cijelom tijelu, što naravno uključuje testosteron i estrogen. 

Stres dugoročno može smanjiti i mentalni trening
FOTO: Shutterstock

Kućni ljubimici i mentalni trening snižavaju razinu hormona stresa

No, kako postići da se osjećamo dobro? Primjerice, uz pomoć kućnih ljubimaca. Temelj ovakve vrste privrženosti i ljubavi je isti onaj koji uočavamo između majki i novorođenčadi.

Istraživanja su pokazala da sam pogled na kućnog ljubimca, primjerice psa, potiče proizvodnju oksitocina u njegova vlasnika, a još i više njegovo maženje ili “draganje”.

Isto je i ostalim kućnim ljubimcima. Stres se smanjuje, krvni tlak pada, a i redovitim šetnjama sa svojim četveronožnim prijateljem činite puno za svoje zdravlje i pridonosite tome da se osjećate dobro.

Stres dugoročno može smanjiti i mentalni trening, bilo da se radi o klasičnoj meditaciji, autogenom treningu ili vježbama svjesnosti.

Analizom kose je ustanovljeno da redovita tjelovježba trajno smanjuje razinu hormona stresa kortizola. Nakon vježbe se osjećate bolje i uravnoteženije. Posljedično, stres smanjuje rizik od razvoja depresije, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Vrtlarenje za dušu
FOTO: Shutterstock

Vrtlarenje za dušu

Imate li za to priliku, redovito radite u svojem vrtu ili na balkonu. Ponekad je dovoljno zapuštenu gredicu oplijeviti i počistiti korov. Ako ste spretniji, napravite manju vrtnu kućicu ili orežite granje drveća.

Rad na otvorenom pruža velike benefite za zdravlje, potiče cirkulaciju i uravnotežuje tijelo i duh. 

Volite li kuhati, koristite piletinu, soju, avokado ili ostale namirnice bogate triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja djeluje kao prirodni regulator raspoloženja.  Na taj način potičete proizvodnju serotonina u organizmu.

Njegovu razinu potiču i masti, šećer i škrob, no budite oprezni – koristite ih samo u umjerenim količinama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu