Autogeni trening – vježbe, ciljevi i učinci

Autogeni-trening

Autogeni trening je tehnika dubokog opuštanja koja unaprjeđuje tjelesno i psihičko zdravlje, oslobađa od štetnih posljedica stresa i poboljšava kvalitetu života.

Ova vrsta treninga je znanstveno dokazana kao tehnika relaksacije i samopomoći, a inspirirana je hipnozom, odnosno stanjem povišene sugestibilnosti i metodom manipulacije sugestijom.

Tehnika-relaksacije
Foto: Photospin

Autogeni trening

Autogeni trening je tehnika samopomoći koju je razvio njemački psihijatar, psihoanalitičar i hipnoterapeut Johannes Heinrich Schultz početkom 20. stoljeća. Doktor Schultz je bio izrazito inspiriran hipnozom i njezinim učinkom na čovjeka. Stoga je odlučio provesti malo istraživanje kako bi spoznao koristi hipnoze kod čovjeka.

Autogeni trening – vježbe

Doktor Schultz je promatrao fizičke i psihičke reakcije osoba pod utjecajem hipnoze te prirodno hipnotičko stanje ulaska u san. Nakon dugotrajnog promatranja i opažanja, razvio je mentalne vježbe koje su poslužile kao šest osnovnih vježbi autogenog treninga.

Te vježbe se koriste još i danas, a većina terapeuta ih koristi kao primarno polazište autogenog treninga. To su:

 • težina udova,
 • toplina udova,
 • ravnomjerni otkucaji srca,
 • mirno disanje,
 • toplina u trbuhu,
 • hladnoća u području čela.

Nadalje, ove standardne vježbe autogenog treninga se mogu povezati sa šest različitih područja organizma, a to su:

 • muskularne,
 • vaskularne,
 • kardijalne,
 • respiratorne,
 • abdominalne,
 • cefalične funkcije.

Ukratko, povezanost područja organizma, standardnih vježbi te njihovog učinka na područja organizma, možemo jednostavno prikazati u tablici:

NAZIV VJEŽBEPODRUČJEUČINAK
“težina”muskularnoopuštanje poprečno-prugastih i glatkih mišića
“toplina”vaskularnopovećanje protoka krvi
“srce”kardijalnopoboljšanje kardiovaskularnih funkcija
“disanje”respiratornopoboljšanje dišnih funkcija
“trbuh”abdominalnopovećanje protoka krvi u unutarnjim organima
“hladno čelo”cefaličnouklanjanje glavobolje

Ono što je posebno korisno i važno kod autogenog treninga, ali i kod sličnih metoda opuštanja, jest činjenica da ćete provođenje ovih vježbi tijekom samog treninga naučiti i sami. To je od velike važnosti za daljnji napredak i rad na sebi zato što ćete redovito moći primjenjivati tehnike autogenog treninga kako biste poboljšali svoje psihofizičko stanje. 

Autogeni trening – ciljevi

Autogeni trening želi prvenstveno pomoći osobi da vrati svoj unutarnji mir koji se konstantno narušava svakodnevnim stresorima. Povećavanje otpornosti na stres je jedan od primarnih ciljeva kojim se također želi povećati i poboljšati kvaliteta života osobe kroz redovito vježbanje.

Nadalje, sve ove tehnike, metode i vježbe žele osobi vratiti uravnoteženo stanje organizma i stabilan osjećaj samokontrole. Onaj konačni cilj je uvelike važan, a to je shvaćanje povezanosti tijela i psihe. Naime, većina današnjih bolesti ima svoje uzroke u psihičkom stanju pojedinca, odnosno psihosomatsko porijeklo. Upravo to znači da uspostavljanjem psihičke stabilnosti direktno možemo utjecati na bilo kakve probleme i nastanak fizičkih poteškoća.

Važno je naglasiti da autogeni trening nije namijenjen isključivo ljudima koji imaju određenih problema sa stresnim situacijama ili poremećaja u psihičkom funkcioniranju. S obzirom na to da ne postoji osoba koja se ne susreće sa stresom, autogeni trening može biti koristan gotovo svima. Posebno se preporučuje kao priprema za određene važne i stresne situacije (npr. sportašima prije važnih sportskih natjecanja, ženama prije porođaja, vojnicima prije odlaska u misije itd.).

Naravno, ne percipira svatko stresne situacije na isti način, stoga je važno prije provedbe autogenog treninga utvrditi je li to zaista nešto što osobi treba i što joj može pomoći. Pristup svakoj osobi je jedinstven te se uglavnom temelji na razgovoru sa psihologom ili osobom koja je educirana za provedbu autogenog treninga.  

Tehnika-dubokog-opuštanja
Foto: Photospin

Autogeni trening – učinci

Postoji bezbroj pozitivnih učinaka autogenog treninga na čovjeka, a samo neke od njih koje se smatraju najvažnijima su:

 • uravnoteženje psihičkog života,
 • povećanje samopoštovanja i samopouzdanja,
 • osjećaj kontrole i samoosnaživanja,
 • postizanje opuštenosti i mira u svim okolnostima,
 • uspješno nošenje sa stresom,
 • postizanje emocionalne stabilnosti,
 • promjena životnog stila.

Pozitivni učinci autogenog treninga se mogu pronaći i u njegovoj kliničkoj primjeni, a neki od njih su uočeni kod liječenja:

Učinci-autogenog-treninga
Foto: Photospin

Autogeni trening – knjiga

Doktor Schultz je svoja otkrića odlučio provjeriti na svojim prijateljima, poznanicima i kolegama. Stoga je šest osnovnih mentalnih vježbi primjenjivao isključivo na njima te promatrao njihove rezultate i posljedice. Otkrio je veliku povezanost uma i tijela te shvatio da su se njegovi ispitanici značajno bolje nosili s problemima i poteškoćama koje im je servirao svakodnevni užurbani život.

Sva ta otkrića i prednosti je zapisao u knjigu pod nazivom “Terapija autogenim treningom” koju je pisao tijekom dvadeset godina proučavanja i primjene autogenog treninga. Njegova skripta ispunjena bilješkama koje je zapisivao tijekom proučavanja svojih ispitanika je kod mnogih izazvala znatiželju. Poslije nekoliko svezaka knjige, mnogi su shvatili važnost autogenog treninga. Stoga su izašle brojne knjige koje opisuju autogeni trening i njegove učinke na čovjeka.

U mnogim knjižnicama se takve knjige mogu posuditi na čitanje ili ih pak možete kupiti u većini knjižara. Jedna od popularnijih knjiga autogenog treninga kod nas je knjiga “Autogeni trening – vježbom do sreće” koju je napisao Vladimir Gruden. Cijena knjige je oko 120 kn, a izdana je 2004. godine.

Autogeni-trening-knjiga
Foto: Photospin

Autogeni trening – knjiga download

Ako više volite čitati knjige online s malih ekrana, možete ih potražiti i na internetu. Istina je da ćete pronaći velik broj članaka i knjiga o autogenom treningu s obzirom na to koliko mu je popularnost narasla posljednjih godina.

Jednu takvu zanimljivu i poučnu knjigu o autogenom treningu je napisao i dr. med. Lindemann pod nazivom Autogeni trening: Kako preživjeti stres?, a dostupna je za čitanje na internetu. 

Autogeni trening – iskustva

Autogeni trening nije nešto što možemo pronaći samo u knjigama ili na internetskim stranicama. Tečajevi autogenog treninga postoje i u Hrvatskoj, a tu su i mnogi educirani terapeuti koji ih provode. Nije rijetkost čuti ili pročitati na internetu pozitivna iskustva polaznika takvih tečajeva koji svjedoče o postizanju stabilnosti i kontrole.

Mnogi od njih preporučuju autogeni trening apsolutno svima, a pogotovo onima koji zaista imaju problema s prilagodbom na teške i stresne situacije.

S obzirom na to da se ponuda tečajeva autogenog treninga svakim danom sve više proširuje pogotovo u gradu Zagrebu, tako postoje i jednomjesečni ili višemjesečni tečajevi, osnovni ili viši stupnjevi autogenog treninga itd. Tečajevi se održavaju na raznim mjestima, a u gradu Zagrebu su dostupni u svim većim naseljima (Dubrava, Trešnjevka, Središće itd.).

Grupni-autogeni-trening
Foto: Photospin

Autogeni trening – cijena

Informacije o raznoraznim tečajevima autogenog treninga su lako dostupne na internetskim stranicama, a mnogi se prvo zapitaju koja je cijena autogenog treninga. Cijene ovise o tome koliko dugo idete na tečaj te koji stupanj odaberete.

Npr. autogeni trening od osam tjedana, jedanput tjedno u trajanju od jednoga sata košta oko 1000 kuna. Trening se može održavati grupno ili individualno, a neki nude čak i mogućnost učenja preko Skypea. O svemu tome ovisi i cijena, a nerijetko se može pronaći i neki popust za ovakve tečajeve.

Naravno, mnogi će vam preporučiti autogeni trening i spomenuti da je vrijedan tih novaca, ali konačna odluka je ipak na vama, stoga se dobro informirajte prije bilo kakvog pothvata kako biste bili sigurni da je to ono što želite i što vam treba.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Breus, M. J. (2017). 5 Relaxation Techniques for Better Sleep. Psychology Today.
 2. Diamond, J. i Klott, O. (2013). Autogenic Training–a self-help technique for children with emotional and behavioural problems. Therapeutic Communities: The International Journal of Therapeutic Communities.
 3. Vidas, M., Folnegović-Šmalc, V., Čatipović, M. i Kisić, M. (2011). The application of autogenic training in counseling center for mother and child in order to promote breastfeeding. Collegium antropologicum, 35(3), 723-731.

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: autogeni trening, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu