Odlazak u krevet nakon ponoći može vam naštetiti

Odlazak u krevet nakon ponoći može povećati rizik od problema s mentalnim zdravljem

Odlazak u krevet nakon ponoći može povećati rizik od problema s mentalnim zdravljem, bez obzira jeste li “jutarnja osoba” ili “noćna ptica”, pokazalo je novo istraživanje Imperial Collegea u Londonu.

Studija sugerira da osobe koje idu na spavanje prije jedan sat ujutro imaju bolje mentalno zdravlje i manje slučajeva mentalnih poremećaja, poremećaja ponašanja i neurorazvoja, depresije i generaliziranog anksioznog poremećaja (GAD).

Istraživače već dugo zanimaju kronotipovi koji se odnose na prirodnu preferenciju pojedinca za vrijeme spavanja i buđenja. Ti cirkadijalni ritmovi utječu na to hoće li osoba ići u krevet i ustati rano ili kasno.

Zanimljivo, istraživanje je pokazalo da su “noćne ptice” koje su išle u krevet nakon jedan sat ujutro imale najlošije mentalno zdravlje, iako je to u skladu s njihovom prirodnom sklonošću spavanju. Najzdraviju skupinu činili su jutarnji ljudi koji su odlazili spavati prije jedan sat ujutro.

Mozak kasno noću funkcionira drugačije

Studija je analizirala podatke 73.888 odraslih osoba u UK Biobank, prosječne dobi 63,5 godina, od kojih su 56 % bile žene. Sudionici su u prosjeku spavali sedam sati po noći. Nalazi su objavljeni u Psychiatry Research.

Dr. Jamie Zeitzer, profesor psihijatrije i medicine spavanja na Sveučilištu Stanford, pozvao se na teoriju “Um nakon ponoći”, koja tvrdi da mozak kasno noću funkcionira drugačije, što potencijalno utječe na mentalno zdravlje.

Sugerirao je da budnost kasno noću može dovesti do društvene izolacije, nedostatka socijalne podrške koja je dostupna tijekom dana.

Dr. Sara Wong, znanstvena suradnica na Imperial Collegeu u Londonu, podržala je ovu teoriju, napomenuvši da kasno spavanje često smanjuje ukupno trajanje spavanja, a posebno utječe na REM spavanje, ključno za regulaciju raspoloženja. Smanjeni REM san povezan je s nekoliko neuropsihijatrijskih poremećaja, uključujući depresiju i GAD.

Smanjeni REM san povezan je s nekoliko neuropsihijatrijskih poremećaja
FOTO: Shutterstock

Kronotipovi utječu na unutarnji sat tijela, u interakciji s okolišnim čimbenicima poput umjetnog svjetla i radnih smjena.

Jonathan Cedernaes, istraživač koji nije bio uključen u studiju, za Medical News Today je primijetio da je društvo još uvijek možda neprilagođeno večernjim tipovima. Večernji kronotipovi često su povezani s lošijim zdravstvenim ishodima.

Optimalno vrijeme spavanja može varirati

Iznenađujući nalazi studije dovode u pitanje ideju da je usklađivanje s vlastitim kronotipom najvažnije za mentalno zdravlje. Umjesto toga, čini se da kasni odlazak u krevet negativno utječe na cjelokupno mentalno zdravlje.

Dr. Zeitzer je sugerirao da bi značaj ograničenja odlaska na spavanje u jedan sat ujutro mogao biti povezan s demografijom studije srednje dobi i starijih stanovnika Velike Britanije i njihovim društvenim obrascima.

Dr. Cedernaes je istaknuo utjecaj godišnjih doba i vremenskih zona na obrasce spavanja, napominjući da optimalno vrijeme spavanja može varirati ovisno o tim čimbenicima. Međutim, dr. Zeitzer je naglasio da bi sezonske promjene u društvenim obrascima mogle igrati veću ulogu od promjena jutarnjeg svjetla.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu