Na najdepresivniji dan u godini građani će moći dobiti savjete o depresiji

Pomoć kod depresije

Pretvorimo “Plavi ponedjeljak” u “Pravi ponedjeljak”

Udruga Životna linija organizira akciju širenja svijesti o problemu depresije u uvjetima pandemije COVID-19 na ovogodišnji “Plavi ponedjeljak” (engl. Blue Monday), kao navodni “najdepresivniji dan u godini”. Akcija se održava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 17. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti u slučaju pojave depresije.

Građanima će volonteri udruge dijeliti poklone, a ukupno će biti podijeljeno 500 poklon paketa. Iz Udruge pozivaju sve građane da im se obrate bez zadrške, podijele s njima svoja iskustva s depresijom, pa čak i daju vlastite savjete o tome kako je prevladati.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavljaju duboke psihološke posljedice. To najčešće dovodi do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva. To je pokazalo i istraživanje čije je rezultate Udruga Životna linija predstavila zajedno s Hrvatskim psihijatrijskim društvom.

Anonimna pomoć za depresivne osobe u Centru za krizna stanja i prevenciju suicida

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučuje se broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida 01/237-6470 (radi 0 – 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Depresija
FOTO: Shutterstock

Kako prepoznati depresiju?

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano:

  • tugom
  • gubitkom zanimanja za život i zadovoljstva
  • osjećajem krivnje i bezvrijednosti
  • poremećajima spavanja
  • poremećajima apetita
  • poremećajima koncentracije
  • osjećajem umora.

Kako bi se postavila dijagnoza depresije, ti simptomi trebaju trajati najmanje dva tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

O depresiji, njezinim simptomima i što učiniti u slučaju pojave depresije možete pročitati u sljedećim člancima:

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Udruge Životna linija

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu