Postporođajna depresija kod muškaraca – simptomi i savjeti

Postporođajna-depresija-kod-muškaraca

Iako možda zvuči neobično, znanstvenici su u novim studijama ustanovili da postporođajna depresija kod muškaraca zaista postoji. Istraživanja su pokazala da 1 od 10 muškaraca nakon rođenja djeteta doživi očinsku postporođajnu depresiju.

Naravno, nije ista muška postporođajna depresija kao i ona kod njihovih žena koje postporođajno razdoblje puno intenzivnije proživljavaju.

Muška-depresija
Foto: Photosecrets

Mogu li muškarci imati postporođajnu depresiju?

Dolazak djeteta u obitelj je radostan događaj kojega prate pozitivne emocije i ugodna raspoloženja. Međutim, svako dijete nosi nove promjene, a prilagodba na neke od njih ponekad može biti otežana i mukotrpna.

Žene intenzivnije proživljavaju mnogobrojne prilagodbe zato što su cijelo vrijeme s djetetom te sudjeluju u svim promjenama koje se ne događaju samo u roditeljstvu. Sama činjenica da im se tijelo svakodnevno mijenjalo tijekom devet mjeseci, ali i nakon rođenja djeteta, dovoljna je da shvatimo koliko je ženska postporođajna depresija kompleksnija i drugačija od one koja se događa muškarcima.

No, muškarci također ulaze u nepoznato i neistraženo područje života. Iako su sretni i uzbuđeni zbog širenja obitelji, tjeskoba i strah oko nove uloge utječe na njihovo raspoloženje i prilagodbu na očinstvo o čemu detaljnije možete pročitati ovdje.

Većina muškaraca niti ne zna da se u njihovom organizmu također događaju biološke i hormonalne promjene, kao što je smanjenje razine testosterona koje se javlja zbog povećanja prolaktina, vazopresina i drugih hormona koji preusmjeravaju muški mozak na ulogu očinstva.

Međutim, postporođajna depresija se ne javlja kod svih muškaraca, kao što se ne javlja niti kod svih žena. Mnogi roditelji uspješno usvajaju nove obrasce ponašanja potrebne za savladavanje očinskih i majčinskih izazova, a to je svakako jednostavnije kod zdrave djece koja nemaju nikakvih zdravstvenih poteškoća nakon rođenja te čiji rast i razvoj slijede uobičajene promjene. No, svjesni smo činjenice da se mnoga djeca rađaju i jako rano susreću s različitim dijagnozama, zbog čega je prilagodba na roditeljstvo još teža, posebno zato što niti sami ne znate kako pomoći djetetu.

Muška-postporođajna-depresija
Foto: Photosecrets

Simptomi muške depresije nakon rođenja djeteta

Simptomi muške postporođajne depresije se najjednostavnije uočavaju u promjenama u njihovom ponašanju. Emocije i potrebe bespomoćnog djeteta kod muškaraca izazivaju emocionalnu osjetljivost na ranjive dijelove sebe koji su bili potisnuti naglašavanjem i izvršavanjem muških tradicionalnih uloga. Sasvim je jasno zašto se onda mnogi muškarci boje očinstva s obzirom na to da se moraju suočiti sa svim onim slabostima koje su tijekom života potiskivali.

Početna ushićenost i veselje zbog rođenja djeteta može potrajati neko vrijeme, ali prvi susreti s dugonoćnim i neumornim plačem te nejasnim djetetovim potrebama mogu ubrzo prijeći u tjeskobu i strah. Dok su žene sklone svoju tugu i strah okrenuti prema sebi i proživjeti u vlastitoj samoći, muškarci svoju depresiju izražavaju ljutnjom i razdražljivošću, a ponekad mogu biti i agresivni.

Nažalost, neki od njih se mogu upustiti i u ovisnička ponašanja poput kockanja, alkoholiziranja i igranja videoigara. Kod nekih se javljaju i fiziološki simptomi poput glavobolje i problema s probavom. Kod mnogih muškaraca se javlja sljedećih nekoliko simptoma:

 • povećan bijes i sukobi s drugima,
 • frustracija i razdražljivost,
 • agresivno ponašanje,
 • socijalna izolacija,
 • osjetljivost na stres,
 • impulzivnost,
 • ulazak u rizična ponašanja,
 • obeshrabrenost,
 • problemi s koncentracijom,
 • gubitak interesa za posao i hobije,
 • gubitak seksualne želje,
 • umor i iscrpljenost.

Iako je to rijetka pojava, kod nekih muškaraca depresija može biti toliko intenzivna te dovesti do suicidalnih radnji i misli. Stoga, ako primijetite neke od ovih simptoma, čim prije potražite stručnu pomoć.

Ovisnosti
Foto: Photosecrets

Kako pomoći depresivnom muškarcu?

Kao prvo, morate znati da niste sami i da postoji još muškaraca koji imaju iste probleme kao i vi. Postporođajna depresija može proći bez ikakvih težih posljedica, ali to ne znači da simptome treba ignorirati, posebno zato što nikada ne znate koliko se situacija može zakomplicirati.

Uvijek možete potražiti stručnu pomoć koju će vam najbolje znati pružiti psiholog ili psihijatar putem psihoterapije i savjetovanja. Ponekad je korisno odlaziti i na grupe podrške na kojima ćete moći podijeliti svoje brige i strahove s ljudima koji imaju slična iskustva. No, mnogim muškarcima su najkorisniji neformalni oblici pomoći kao što je razgovor s ocem ili prijateljima koji su već prošli prilagodbu na očinstvo.

Priznavanje problema ne znači da ste slabi i da niste sposobni biti otac, već da ste svjesni svoje nove uloge i da traženjem pomoći želite biti najbolji otac. Nitko vas nikada neće moći potpuno pripremiti za neke stvari, ali će vam korisni savjeti od strane prijatelja, brata ili oca pomoći u usvajanju nekih novih vještina potrebnih za ulogu oca.

Imajte na umu da će se partnerski odnosi dolaskom djeteta značajno promijeniti. U početku ćete vjerojatno teško pronalaziti vrijeme za razgovor sa svojom suprugom, ali održavanje kvalitetne komunikacije će vam također pomoći u prilagodbi na roditeljstvo. Osim toga, i vašoj ženi je teško s novom majčinskom ulogom, stoga se možete i njoj povjeriti te podijeliti svoje brige i strahove.

Nemojte krivo pretpostavljati da to znači da će vaša supruga misliti da ste slabi i nesposobni za očinstvo. Povjeravanje svojoj životnoj partnerici može unaprijediti vaš odnos te održati stabilnost vaše komunikacije i povjerenja.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Figueiredo, B. i Conde, A. (2011). Anxiety and depression in women and men from early pregnancy to 3-months postpartum. Archives of women’s mental health, 14(3), 247-255.
 2. Jaworski, M. (2019). Oh Baby: Postpartum Depression in Men is Real, Science Says. Psycom.
 3. McMillen, M. (2014). When Men Get Postpartum Depression. WebMD.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu