Očinstvo – kako se muškarci suočavaju s novom životnom ulogom?

Očinstvo

Trudnoća može biti vrijeme emocionalnih promjena kako za žene, tako i za muškarce. Suočavanje s novom životnom ulogom predstavlja brojne izazove i za očeve, a vrijeme prilagodbe ponekad može biti dugotrajno. Postoje različiti načini muškog shvaćanja i prilagođavanja na očinstvo jer svi muškarci znaju da će se sve, kao i oni sami, morati promijeniti nakon rođenja djeteta. Svjesni su da dolazi nešto novo, radosno i uzbudljivo, ali i zastrašujuće zahtjevno – očinstvo.

Dijete
Foto: Photosecrets

Biološke i hormonalne promjene

Većina novih očeva zna puno o biološkim i hormonskim promjenama kroz koje prolaze njihove žene tijekom trudnoće, ali skoro ništa ne znaju o vlastitim biokemijskim i neurološkim promjenama.

Nekoliko tjedana prije porođaja, razina testosterona kod muškaraca se smanjuje zbog povećavanja prolaktina, vazopresina i drugih hormona koji preusmjeravaju muški mozak na ulogu očinstva.

Nadalje, istraživanja su pokazala da je vazopresin povezan s fizičkom i emocionalnom mobilizacijom te pojačava oprez potreban za čuvanje partnera i teritorija. Zajedno s oksitocinom potiče sklonost za parenje partnera i na taj način pokreće spajanje partnera.

O razini vazopresina u organizmu ovisi koliko će muškarci provoditi vremena sa svojim potomstvom te koliko će biti brižni očevi. Međutim, postoje neke bitne razlike kod djelovanja ova dva neuropeptida. Oksitocin ima anksiolitičke učinke i smanjuje stres dok vazopresin povećava strah i odgovor na stres.

Čitava područja čovjekova mozga rastu i razvijaju se kao odgovor na hormonalne promjene u prvoj godini djetetovog života koje muškarcima pružaju ključne vještine za brigu o novorođenčetu. To uključuje i pojačanu osjetljivost na plač, dublju sposobnost emocionalnog vezivanja i veću reakciju na tuđe potrebe. Dok svaki muškarac reagira na ove biološke i hormonalne promjene različito, svi muškarci ističu da su više svjesni vlastitih emocija, emocija svoje žene te, ono što je najvažnije, emocija i potreba djeteta.

Za neke muškarce, emocije i potrebe krhkog, bespomoćnog novorođenčeta dovode do revizije mnogih emocionalno osjetljivih, izražajnih i ranjivih dijelova sebe koji su bili zaboravljeni ili potisnuti izvršavanjem tradicionalnih muških uloga. Mnogi muškarci često svjedoče kako ih te činjenice pomalo plaše iako unaprjeđuju njihovu bliskost i pozitivne interakcije s obitelji. 

Promjene u partnerskim odnosima

Mnogi muškarci ne shvaćaju koliko im je bitna partnerska emocionalna podrška i intimnost dok je naglo ne izgube u ranom roditeljstvu kada je supruga primarno fokusirana na novorođenče. Najveće promjene se najčešće događaju u tom periodu. Nekoliko mjeseci prije dolaska djeteta u središtu pozornosti je potreba za raspravljanjem, pregovaranjem i rješavanjem mogućih sukoba oko roditeljstva.

Mnoge stvari u vezi odgoja djeteta se nastoje dogovoriti prije samog poroda iako se dosta toga promijeni ovisno o djetetovom temperamentu i uspješnosti roditeljske prilagodbe na novonastale uloge i okolnosti.

Istovremeno, zadovoljstvo brakom, komunikacija i intimnost privremeno prestaju biti prioritetne teme kao što je to bilo prije trudnoće. Međutim, neki muškarci zbog toga doživljavaju dugo potisnuti ili neriješeni osjećaj napuštenosti ili gubitka povezanosti kojega povezuju s osjećajima uzrokovanim naglim prijelazom iz djetinjstva u adolescentsku dob.

Iako vjerojatno mnogi nikada nisu ni razmišljali o ovim međusobno povezanim procesima, činjenica je da je očinstvo za muškarce podjednako izazovno kao i majčinstvo za žene iako u nekim stvarima naizgled manje sudjeluju. No, to ne znači da ih ne doživljavaju ili da na njih ne utječu.

Očevi
Foto: Photosecrets

Emocionalne i razvojne promjene

Iako su mnoge promjene koje dolaze s očinstvom kao i mnoge promjene tijekom cjeloživotnog razvoja – zbunjujuće, zastrašujuće, bolne i kompleksne – ulazak u očinstvo također pruža prostor za učenje, popravljanje i rast. Očinstvo mnogim muškarcima nudi priliku za revidiranje važnih nezadovoljenih potreba iz ranijeg razvoja istovremeno pružajući mogućnost rada na novim ulogama u svojem identitetu.

Nijedan psihološki zadatak očinstva nije lagan, ali gotovo je nemoguće uspješno se prilagoditi novim okolnostima bez partnerske podrške i brige. Žena ima također mnogo novih zadataka povezanih s majčinstvom stoga bi bilo dobro da muškarac ima i neki drugi izvor socijalne podrške (npr. roditelji, braća, prijatelji) koji mu može dati korisne informacije u vezi očinstva, odnosno nekoga tko je već prošao taj proces. Dijeljenje iskustava uvelike pomaže u procesu prilagodbe iako svaki čovjek različito doživljava očinstvo, ali se većina njih bori sa sličnim psihološkim izazovima na biokemijskoj, relacijskoj i intrapsihičkoj razini.

Kako se muškarci suočavaju s novom životnom ulogom?

Svaki čovjek drugačije doživljava životne promjene, a roditeljstvo je svakako jedan veliki izazov koji pred dvoje mladih ljudi stavlja brojne složene zadatke i obveze s kojima se ponekad zaista teško nositi. Najkorisnija vrsta podrške kod novopečenih roditelja, a posebno očeva, svakako je u obliku informativne i emocionalne podrške.

Isto tako, brojne fizičke i psihičke promjene s kojima se susreće žena tijekom trudnoće, poroda i majčinstva, ponekad mogu utjecati na smanjenje komunikacije između partnera. To je sasvim uobičajena pojava, ali bilo bi dobro kada ne bi predugo trajala. Međusobna podrška i pomoć u odgoju djeteta, posebno u ranoj fazi roditeljstva, uvelike povezuje partnere i povećava zadovoljstvo brakom, iako možda ponekad i izostaju segmenti komunikacije, blizine i provođenja zajedničkog vremena.

Očevi se često boje sudjelovati u određenim zadacima oko djeteta, prvenstveno zato što se smatraju nedovoljno kompetentnima ili zato što misle da će neke stvari krivo napraviti. Promatrajući žene, koje se većinom dobro snalaze u obavljanju novih zadataka, muškarci češće biraju povlačenje i pasivnost, a ako se uz to još dodaju i ženski hormoni nakon poroda koji se još uvijek vraćaju u ravnotežu, mnogi muškarci bježe i odbijaju aktivno suočavanje s novom životnom ulogom.

Stoga, bilo bi dobro imati dovoljno razumijevanja za mlade roditelje i pomoći im u prilagodbi na nove životne uloge. Pritom je važno naglasiti da aktivno sudjelovanje očeva u odgoju djece svakako podrazumijeva i dodatno strpljenje majki koje, uz brigu oko novorođenčeta, trebaju svojim muževima detaljno objasniti kako se neke stvari rade, od presvlačenja do hranjenja djeteta. Prvih nekoliko mjeseci će zasigurno biti teško, ali nakon nekog vremena očinstvo za mnoge muškarce predstavlja novi period života u kojemu zaista uživaju.

Otac
Foto: Photosecrets

Iako je u ranom roditeljstvu teško razmišljati o njegovanju partnerskih odnosa, bilo bi dobro da se supružnici nakon nekog vremena ipak pokušaju više usredotočiti na svoj brak i vlastiti odnos. Ako želite da vaše dijete odrasta u ugodnom i pozitivnom okruženju, imajte na umu da mu nije dovoljno samo osigurati hranu i krov nad glavom, već i sretne roditelje koji se dobro slažu, komuniciraju i aktivno rade na svojem odnosu.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. American Psychoanalytic Association (2018). The Changes and Challenges of Fatherhood. Psychology Today.
  2. Gage, J. D. i Kirk, R. (2016). First-time fathers: perceptions of preparedness for fatherhood. Canadian Journal of Nursing Research Archive, 34(4).
  3. Joannides, P. (2018). The Psychology of First-Time Fathers-to-Be. Psychology Today.

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu